2020. augusztus 03., hétfő
Hermina

Belföld

Összehozta a magyarokat a foci Eb

Mindenki büszke a magyar labdarúgó-válogatottra – erre a megállapításra jutott egy friss felmérés, amely a franciaországi Európa-bajnokság társadalmi hatásait vizsgálta. Az is kiderült, hogy a közös szurkolás erősítette a magyarok összetartását.

Magyar labdarugó válogatott érkezik a budapesti Hősök terére. 2016.06.27 Fotó: Csudai Sándor

Fotó: Csudai Sándor

Rég nem látott élmény részesei lehettek a magyar emberek a labdarúgó-válogatott Európa-bajnoki szereplésével – írja a Századvég most publikált közvélemény-kutatása. A felmérésben az is olvasható, hogy a Franciaországban játszó csapat a foci iránt érdeklődő és itthon maradt szurkolókat a képernyők elé szegezte.


A lakosság 44 százaléka nézte az Eb meccseit, további 17 százalék kifejezetten csak a magyar mérkőzéseket figyelte – állapította meg a felmérés. Az 1000 megkérdezettből ugyancsak 17 százalék nyilatkozott úgy, hogy nem váltott ki belőle érdeklődést a kontinensviadal.

Az is kiderült, hogy a társadalom nagy többségéből (84 százalék) pozitív érzést hozott elő Dzsudzsák Balázsék jó szereplése. A kutatás arra jutott, hogy a válaszadók 55 százalékát nagy büszkeséggel tölti el a nemzeti csapat teljesítménye, 29 százalék pedig bizonyos fokig érez büszkeséget.


Forrás: Századvég

Forrás: Századvég

A Századvég szerint összességében a lakosság 92 százaléka látja úgy, hogy az ország büszke lehet a magyar fiúk teljesítményére, 91 százalék viszont azt is jelezte, hogy a kvalifikáció, vagyis a kijutás már önmagában is szép eredménynek számít. Ennél is fontosabb, hogy a tanulmány azt is alátámasztja, hogy az Eb-n való magyar szereplés erősítette a nemzet összetartozását. Ezzel a felvetéssel a megkérdezettek döntő része egyetértett, egészen pontosan minden második válaszadó értékelt úgy, hogy a közös szurkolás élménye, illetve az, hogy újra egy nagy tornán lehetett szorítani a magyar csapatért, sokban segítette az összefogást. Az 1000 főből 39 százalék ha nem is ennyire határozottan, de szintén elismeri a foci Eb kedvező társadalmi hatásait.

A Századvég arra is rákérdezett, hogy a játékosok közül ki számít a legnépszerűbbnek. Kiderült, hogy a magyarok kedvence Dzsudzsák Balázs – majdnem 25 százalék tette az első helyre a csapatkapitányt. A második Gera Zoltán, a harmadik legkedveltebb futballista pedig Király Gábor.

Marseille, 2016. június 18. Szalai Ádám (b) és a magyar labdarúgó-válogatott tagjai ünnepelnek, miután 1-1-es döntetlent játszottak a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság F csoportja második fordulójában játszott Izland - Magyarország mérkőzésen a marseille-i Velodrome Stadionban 2016. június 18-án. MTI Fotó: Illyés Tibor

Marseille, 2016. június 18.
Szalai Ádám (b) és a magyar labdarúgó-válogatott tagjai ünnepelnek, miután 1-1-es döntetlent játszottak a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság F csoportja második fordulójában játszott Izland – Magyarország mérkőzésen a marseille-i Velodrome Stadionban 2016. június 18-án.
MTI Fotó: Illyés Tibor

Kapcsolódó Cikkek