EUR: 330,90 Ft
CHF: 301,09 Ft
2019. október 19., szombat
Nándor

Belföld

Összehozta a magyarokat a foci Eb

Mindenki büszke a magyar labdarúgó-válogatottra – erre a megállapításra jutott egy friss felmérés, amely a franciaországi Európa-bajnokság társadalmi hatásait vizsgálta. Az is kiderült, hogy a közös szurkolás erősítette a magyarok összetartását.

Magyar labdarugó válogatott érkezik a budapesti Hősök terére. 2016.06.27 Fotó: Csudai Sándor

Fotó: Csudai Sándor

Rég nem látott élmény részesei lehettek a magyar emberek a labdarúgó-válogatott Európa-bajnoki szereplésével – írja a Századvég most publikált közvélemény-kutatása. A felmérésben az is olvasható, hogy a Franciaországban játszó csapat a foci iránt érdeklődő és itthon maradt szurkolókat a képernyők elé szegezte.


A lakosság 44 százaléka nézte az Eb meccseit, további 17 százalék kifejezetten csak a magyar mérkőzéseket figyelte – állapította meg a felmérés. Az 1000 megkérdezettből ugyancsak 17 százalék nyilatkozott úgy, hogy nem váltott ki belőle érdeklődést a kontinensviadal.

Az is kiderült, hogy a társadalom nagy többségéből (84 százalék) pozitív érzést hozott elő Dzsudzsák Balázsék jó szereplése. A kutatás arra jutott, hogy a válaszadók 55 százalékát nagy büszkeséggel tölti el a nemzeti csapat teljesítménye, 29 százalék pedig bizonyos fokig érez büszkeséget.


Forrás: Századvég

Forrás: Századvég

A Századvég szerint összességében a lakosság 92 százaléka látja úgy, hogy az ország büszke lehet a magyar fiúk teljesítményére, 91 százalék viszont azt is jelezte, hogy a kvalifikáció, vagyis a kijutás már önmagában is szép eredménynek számít. Ennél is fontosabb, hogy a tanulmány azt is alátámasztja, hogy az Eb-n való magyar szereplés erősítette a nemzet összetartozását. Ezzel a felvetéssel a megkérdezettek döntő része egyetértett, egészen pontosan minden második válaszadó értékelt úgy, hogy a közös szurkolás élménye, illetve az, hogy újra egy nagy tornán lehetett szorítani a magyar csapatért, sokban segítette az összefogást. Az 1000 főből 39 százalék ha nem is ennyire határozottan, de szintén elismeri a foci Eb kedvező társadalmi hatásait.

A Századvég arra is rákérdezett, hogy a játékosok közül ki számít a legnépszerűbbnek. Kiderült, hogy a magyarok kedvence Dzsudzsák Balázs – majdnem 25 százalék tette az első helyre a csapatkapitányt. A második Gera Zoltán, a harmadik legkedveltebb futballista pedig Király Gábor.

Marseille, 2016. június 18. Szalai Ádám (b) és a magyar labdarúgó-válogatott tagjai ünnepelnek, miután 1-1-es döntetlent játszottak a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság F csoportja második fordulójában játszott Izland - Magyarország mérkőzésen a marseille-i Velodrome Stadionban 2016. június 18-án. MTI Fotó: Illyés Tibor

Marseille, 2016. június 18.
Szalai Ádám (b) és a magyar labdarúgó-válogatott tagjai ünnepelnek, miután 1-1-es döntetlent játszottak a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság F csoportja második fordulójában játszott Izland – Magyarország mérkőzésen a marseille-i Velodrome Stadionban 2016. június 18-án.
MTI Fotó: Illyés Tibor

Kapcsolódó Cikkek

 • Erre figyeljen a hétvégén

  Erre figyeljen a hétvégén

  Rendezvények miatt több helyen is forgalomkorlátozások lesznek a fővárosban a hétvégén. Szombaton és Vasárnap rendezik meg a 12. Nemzeti vágtát, amire már pénteken elkezdődik a készülődés, Budán pedig futóverseny miatt bonyolódik a közlekedés.

 • A magyar nemzetpolitika sikeres éveket tudhat maga mögött

  A magyar nemzetpolitika sikeres éveket tudhat maga mögött

  Sok sikert és eredményt ért el a magyar nemzetpolitika a határon túli nemzetrészekkel együttműködve az elmúlt években – jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára a felvidéki Nagymegyeren, ahol előadást tartott a Pro Civis társulás által idén már kilencedik éve megrendezett Önkormányzati Szabadegyetemen.

 • Motoros halt meg az M5-ös autópályán

  Motoros halt meg az M5-ös autópályán

  Meghalt egy motoros, amikor összeütközött egy autóval az az M5-ös autópályán Csengele közelében pénteken délután, a sztráda Röszke felé vezető oldalát lezárták – tájékoztatta a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-t.

 • Átadták az Oroszlány és Tatabánya közötti kerékpárutat

  Átadták az Oroszlány és Tatabánya közötti kerékpárutat

  Átadták pénteken azt az 1,2 milliárd forintos beruházással megépült 13 kilométeres kerékpárutat, amely Kecskéden és Környén át összeköti Oroszlányt és Tatabányát, valamint lehetőséget teremt a majki kamalduli kolostor elérésére is.