2020. január 18., szombat
Piroska

Béren kivüli juttatás

Pályakezdőként az élet nem fáklyásmenet

Nagy visszhangot kapott, amikor néhány hónappal ezelőtt fiatalokat interjúvoltak meg arról, mekkora kezdő fizetéssel lennének elégedettek az első munkahelyükön. A válaszokból kiderült, a pályakezdők havi 400 ezer forint nettó bérnél nem adnák alább. Talán rajtuk kívül már akkor is mindenki tisztában volt vele, hogy az elvárás minimum irreális, most viszont papír is van róla. A Garantiqa Hitelgarancia ugyanis utánanézett, mi a helyzet ezen a téren, a vizsgálat eredménye pedig sokakat kijózaníthat.

A papír más mond, mint a képzelet (Fotó: MTI)

A papír más mond, mint a képzelet (Fotó: MTI)

Jellemzően bruttó 100–150 ezer forint kezdő fizetést kínál a pályakezdőknek a kis- és közepes vállalatok (kkv) zöme – ez olvasható a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. (Garantiqa) által a napokban publikált kutatásból. A cég azt is kimutatta, hogy a kisvállalkozások 60 százaléka, a mikrovállalkozásoknak pedig 48 százaléka alkalmaz ilyen bérezést. Van viszont lejjebb is, mivel a kisvállalkozások 9 százaléka ennél is alacsonyabb fizetéseket utal, a mikrovállalkozásoknál ugyanez 7 százalék. Apró reményre ad okot viszont, hogy előbbiek 30, utóbbiak 28 százalékánál az is megfigyelhető, hogy a havi 150 ezer forint bruttót meghaladó javadalmazás mellett döntöttek.


A Garantiqa kutatása egyébként 500 mikro-, kis- és középvállalkozás megkérdezésével készült, és nem csupán a anyagi viszonyokra kérdezett rá. A felmérés például arra is rámutat, hogy a kisvállalkozások jóval nagyobb arányban adnak lehetőséget a pályakezdő munkavállalóknak, mint a mikrovállalkozások. Tehát egy átlagos méretű cég nagyobb hajlandóságot mutat arra, hogy gyakorlattal nem rendelkezőknek adjon munkát. A számok nyelvén ez a következőképpen néz ki: a kisvállalkozások 57 százaléka alkalmaz pályakezdőket, míg ez az arány a mikrovállalkozásoknál csupán 18 százalék. Azt is meg kell állapítani, hogy a kisvállalkozások leginkább anyagi okokból alkalmaznak pályakezdőket – a megkérdezett cégek 54 százaléka nevezte meg ezt a legnyomósabb indokként.

A mikrovállalkozások körében már más a helyzet. Az ide sorolandó vállalkozások 65 százaléka azt mondja, az újszerű elméleti tudás miatt alkalmaz frissen végzetteket. Azok a mikro- és kisvállalkozások, amelyek viszont nem foglalkoztatnak pályakezdőket, a gyakorlati tudás hiányával magyarázzák a kialakult helyzetet.


A Garantiqa vizsgálata kitér arra is, hogy a munkahelytől való távolság szintén fontos tényező a munkavállalók számára. A mikrovállalkozások 58 százaléka, a kisvállalkozásoknak pedig 66 százaléka válaszolta azt, hogy egy átlagos magyar munkavállaló számára a munkahely fizikai elhelyezkedése meghatározó szempont. A kutatás szerint ugyanakkor a mikrovállalkozások 69 százaléka, a kisvállalkozások 73 százaléka vallja azt is, hogy egy jobb munkalehetőség érdekében a magyar munkavállalók hajlandók a napi szintű ingázásra.

A havi 400 ezer forint nettó fizetés tehát továbbra is álomkategória, ezt jó, ha szem előtt tartják azok, akik frissen kerülnek ki az iskolapadokból.

Kapcsolódó Cikkek

 • Nem engedték el nyaralni? Nincs egyedül!

  Nem engedték el nyaralni? Nincs egyedül!

  Minden harmadik munkavállaló szerint nehézkes a nyári szabadságok kivétele, minden második dolgozó pedig arról is beszámol, hogy előfordult már vele, hogy nem engedték az előre tervezett időpontban szabadságra menni.

 • Az unalom is káros lehet az egészségre

  Az unalom is káros lehet az egészségre

  Azt hallották, hogy egy francia alkalmazott beperelte a munkáltatóját arra hivatkozva, hogy az állásában „zombivá unatkozta” magát, ez pedig szakmailag „meggyilkolta” őt?

 • Erzsébet-utalvánnyal gyerekjáték az iskolakezdés

  Erzsébet-utalvánnyal gyerekjáték az iskolakezdés

  A Lokál Extra négy oldalas mellékletében azt mutatjuk be, miért éri meg az Iskolai Erzsébet-utalványt, illetve az Erzsébet-utalvány Plusz kártya Iskolai-zsebét választani, ha tanszervásárlásról van szó.