2020. augusztus 04., kedd
Domonkos, Dominika

Extra

Pasi vagyok és rúdtáncolok

A kétezres évek óta hazánkban is igen nagy népszerűségnek örvend a rúdtánc. Az egész testet megmozgató sportot itthon hozzávetőleg 3000 hölgy űzi heti rendszeresen vagy versenyszerűen, azonban az utóbbi egy-két évben, a szomszédos országokhoz hasonlóan, a férfiak körében is egyre népszerűbb. Az idei rúdsportbajnokság nyertese, Kovács Máté Efraim szerint egy férfinak sokkal könnyebb elkezdeni a mozgásnak ezt a sokszor megerőltető és fájdalmas formáját.

Forrás: Merofotó

Forrás: Merofotó

Az eredetileg közgazdász végezettségű Máté egy közel 30 kilós fogyás után, három évvel ezelőtt, fogadásból ment el az első órájára.


– Egy barátommal szoktunk mindenfélében fogadni, ebben az esetben egy rúdtáncóra volt a tárgya. Elvesztettem, és elmentem az elsőre. Az óraadó tanár látott bennem fantáziát, úgyhogy egy héttel később is elmentem és végérvényesen beleszerettem – mesélte az azóta oktatóként és személyi edzőként is tevékenykedő férfi.

Alkattól függetlenül pöröghetünk a rúdon


Forrás: Merofotó

Forrás: Merofotó

A magyar bajnok fontosnak tartotta hozzátenni, hogy balettos előképzettsége sokat segített, de az előre felépített szintrendszer szinte bárkinek lehetővé teszi, hogy elsajátíthassa a rúdtánc alapjait. Külön előképzettség nem szükséges, leszámítva egy kis hajlékonyságot, illetve erőnlétet, ami meglepő módon a kezdetekkor az erősebbik nem számára jelent előnyt.

– A hazai poledance megítélése határozottan változóban van, de még mindig a nők sportjának tartják. Rajtam kívül még három férfi csinálja versenyszerűen nálunk, ami érdekes, tekintve hogy a szláv államokban hatalmas kultusza van a férfirúdtáncnak, -tornának és -balettnek egyaránt. Ennek az az oka, hogy bármilyen meglepő is, de egy férfival sokkal könnyebb dolgoznia egy edzőnek, mint egy nővel, hiszen alkattól függetlenül van egy alapvető ereje. A nőknél kicsit más a helyzet, őket jobban meg kell erősíteni ahhoz, hogy bonyolultabb gyakorlatokat tudjanak elvégezni. Az alkatra visszatérve: nem kritérium a kockás has és az 50 kilós test. Lehet valaki 120 kiló is, ha megvan a kellő fizikai ereje, ugyanúgy válhat belőle profi – mondta el Máté.

 Nem a szexről szól!

Sokan csak a tévéből ismerik ezt a mozgásformát, ahol leginkább a szexszel és a prostitúcióval kötik össze a poledance-t az alkotók. Aki ilyen célokkal szeretne elindulni vagy elküldeni a kedvesét egy órára, azt hatalmas csalódás fogja érni.

– Fontos elmondani, hogy a sportág elítéli a szexuális utalásokat. Nincs hullámzó mozdulat, túljátszott arcjáték, csípőlengés vagy mellrázás. Persze ez nem azt jelenti, hogy ne lehetne benne kecsesség – mondta az edző, majd hozzáfűzte: – Nekem magabiztosságot adott, tartást, kidolgozottabb testet és kimagasló erőnlétet, ami szerintem nemtől függetlenül mindenkinek fontos.

Forrás: Merofotó

Forrás: Merofotó

 

Rúdtánccal készültek a háborúba

A rúdtáncról az első feljegyzések a 1100-as évekből származnak Indiából. A helyi katonák fából készült rudakon erősítették magukat a harcra. Kínában szintén találtak erre utaló jeleket a XII. századból, csak ott bambuszon gyakorlatoztak.

A gondolkodásban is segít a rúdtánc

A kiemelkedő fizikai erőnlét és alkat mellett a szellemet is frissíti a rúdtánc, ugyanis megállapították, hogy a kezek összehangolására építő sportok jobban megdolgoztatják az agyunkat is.

Forrás: Merofotó

Forrás: Merofotó

Kapcsolódó Cikkek