EUR: 346,40 Ft
CHF: 321,84 Ft
2020. augusztus 15., szombat
Mária

Egyéb XV.kerület

Péntekenként peonza a Kikötőben

Az ország első peonzaklubja nyílt meg a Száraznád utcában található Kikötő Ifjúsági Szigeten. A klubban egy fiatalember, Balu, azaz Mező Balázs segítségével sajátíthatók el a trükkök.

Balázs, Poenza verseny, Kikötő Ifjúsági Sziget –Street fesztivál (Fotó: Máté Krisztián)

Mező Balázs elképesztő trükkökre képes (Fotó: Máté Krisztián)

De mi is az a peonza?
A maroknyi játékszer az idősebbeknek egyértelműen gyermekkoruk kedvencét, a búgócsigát juttathatja eszükbe, ám van, aki inkább a jojóhoz hasonlítja. A peonza készség- és ügyességfejlesztő, lényegében a két játék kombinációjának is tekinthető. A kis kütyü sokféle anyagból készülhet, a lényeg a tartósságon és az erősségen van, így készül peonza fából, fémből vagy akár erős műanyagból is. Az eszköz három részből tevődik össze, a testből, amelynek alján van egy fémhegy, amelyen pörög, valamint járulékos tartozéka az a speciális zsinór, amellyel az egészet működésbe lehet hozni.


Balázs, Poenza verseny, Kikötő Ifjúsági Sziget –Street fesztivál (Fotó: Máté Krisztián)

A tenyerén is megáll a játék  (Fotó: Máté Krisztián)

Bár csak nemrég került hazánkba, de tartottak már peonzanapot is egy bevásárlóközpont parkolójában, sőt versenyeket is rendeznek a legtehetségesebb pörgetők számára, a XV. kerületben pedig klubot is szerveznek a peonza kedvelőinek.
– Mexikóból jöttek hazánkba olyan peonzások, akik lényegében a játék feltalálóinak nevezhetők, és szerencsére sikerült velük összeismerkednem – mondta a Lokál Extrának Mező Balázs, azaz Balu, a klub vezetője. – A barátaim lettek, és nagyon sok trükkre megtanítottak, én pedig igyekszem ezt a tudást továbbfejleszteni. Egy idő után szerettem volna csoportot szervezni, és a Kikötőbe befogadtak.
Balu elmondta, a klub immár négy hete működik, és minden pénteken délután 16 órától várja az érdeklődőket.
– Örülök, hogy egyre többen vagyunk a klubnapokon, ahol hol házi versenyt rendezünk, hol pedig közösen gyakorolunk, és vagy én mutatok a többieknek trükköket vagy egymásnak mutatjuk meg az új dolgokat.

Kapcsolódó Cikkek

  • Meghalt a híres filmrendező

    Hetvenhat éves korában meghalt Alan Parker angol filmrendező, forgatókönyvíró és producer, nevéhez olyan filmek fűződnek…

  • Húsban a jövő

    Húsban a jövő

    Minden adott ahhoz, hogy Kaposvár a térség fővárosává váljon, hangzott el a Kométa és a kormány között megszületett stratégiai együttműködési megállapodás aláírásakor.