2020. augusztus 07., péntek
Ibolya

Egyéb I.kerület II.kerület III.kerület XI.kerület XII.kerület XXII.kerület

Rita kenyeréhez nincs fogható

Manapság nagy divatja van az egészséges táplálkozásnak, benne a különféle teljes kiőrlésű kenyerek fogyasztásának, aminek lényege a lassú felszívódás, a jó glikémiás index, azaz cukrosoknak, fogyókúrázóknak is kiváló, mert csak lassan emeli meg a vércukorszintet.

Kóstoltunk már mi is párat, de ahhoz foghatót, amilyet Záboji Rita készít a maga által működtetett budai Kenyérmanufaktúrájában, még sohasem ettünk. Ez nemcsak finom és szép, de jó is! Ajánljuk mindenkinek.


A Küküllő utcai villaépület alagsorában kialakított Kenyérmanufaktúrában a frissen megsült kenyerek csodálatos látványa és ínycsiklandó illata fogadott bennünket. Záboji Rita éppen a gyékénykosarakba rakta a rendeléseket.

Kenyérmanufaktúra, Záboji Rita (Fotó: Keresztesi Balázs)

Záboji Rita kosárba teszi a friss kenyeret (Fotó: Keresztesi Balázs)

–  A sütőnapokon hajnali fél kettőkor kelek, és az előzőleg előkészített alapanyagokból gyúrom, kelesztem és sütöm a kenyereket. Mindent magam szerzek be hazai bio-és ökotermelőktől és mindent magam készítek. Addig tudom garantálni a minőséget, amíg ezt nem engedem ki a kezeim közül – mesélte Rita, aki eredetileg közgazdász.


– Németországba mentem férjhez, 15 évig ott éltünk, 10 éve költöztünk haza. A legkisebb gyerekemet akkor még szoptattam, és mivel itthon nem találtam a kint megszokott minőségű kenyeret, magam kezdtem sütögetni. Először csak a rokonok, barátok kérték, hogy süssek nekik is, majd futótűzként terjedt el a környéken a saját készítésű kenyereim híre – tudtuk meg a kezdeteket a háromgyermekes édesanyától, aki a pékmesterképzést is elvégezte, hogy létrehozhassa saját kenyérsütödéjét.

Kenyérmanufaktúra, Záboji Rita (Fotó: Keresztesi Balázs)

Hazai bio-és ökotermelőktől vásárolt magok kerülnek a kenyerekbe

Rita ragaszkodik a hagyományos kézi feldolgozáshoz, biogabonáit ökotermelőktől szerzi be. A teljes kiőrlésű lisztekhez a gabonát közvetlenül feldolgozás előtt házilag őrli saját gabonamalmaival. Nem használ semmilyen mesterséges segéd- vagy adalékanyagot, tartósítószert, színezőanyagot, liszt-állományjavítót vagy kenyérkeveréket. Fűszerek helyett pirított olajos magvakkal adja meg a kenyerek sajátságos ízvilágát. Tizenhat órás kovászait spontán érésű, saját készítésű kovászmaggal – és nem sütőipari indítókultúrával – készíti.

Kenyérmanufaktúra, Záboji Rita (Fotó: Keresztesi Balázs)

Az otthon készített teljes kiőrlésű kenyereket fogyókúrázók és cukorbetegek is fogyaszthatják (Fotó: Keresztesi Balázs)

– A jó kenyérhez sok idő kell, csak a tradicionális, kézműves feldolgozás ad elég időt és nyugalmat a kenyereknek. A teljes kiőrlésű kenyereket két samottköves kemencében nyugvó hővel sütöm. A kenyereim tartóssága mind frissesség, mind eltarthatóság szempontjából egyedülállóan hosszú.

Végtelenül boldog vagyok azzal, amit csinálok. A vevőimet személyesen ismerem, 300 emberrel vagyok folyamatosan kapcsolatban, és örömömet lelem ebben.

Hogyan juthatunk hozzá Rita mennyei kenyeréhez?

Aki szeretné megkóstolni Záboji Rita kézzel készített finomabbnál finomabb és egészségesnél egészségesebb kenyereit, az a +36 20 597 46 37-es számon veheti fel vele a kapcsolatot, és adhatja le rendelését. Az [email protected] vagy a www.kenyermanufaktura.hu, illetve a www.facebook.com/kenyermanufaktura oldalon részletes tájékoztatást kapunk a kínálatról. A sütőnap kedd és péntek hajnal, ilyenkor 11-től 18-ig lehet átvenni a megrendelt kenyereket a Küküllő utcában. Ez már csak a Ritával való személyes találkozás miatt is megéri!

Kapcsolódó Cikkek

  • Meghalt a híres filmrendező

    Hetvenhat éves korában meghalt Alan Parker angol filmrendező, forgatókönyvíró és producer, nevéhez olyan filmek fűződnek…

  • Húsban a jövő

    Húsban a jövő

    Minden adott ahhoz, hogy Kaposvár a térség fővárosává váljon, hangzott el a Kométa és a kormány között megszületett stratégiai együttműködési megállapodás aláírásakor.