2020. augusztus 12., szerda
Klára

Külföld

Röntgennel lestek be több száz éves ereklyetartók belsejébe

Digitális technológiával készített röntgenfelvételekkel lestek be először a kutatók a mexikóvárosi Metropolitan székesegyház több száz éves ereklyetartóinak belsejébe.

Az ereklyetartók római katolikus szentek testének életnagyságú viaszmásai. A mexikói Nemzeti Antropológiai és Történeti Intézet szerint a hordozható röntgenkészülékkel dolgozó szakemberek egy koponyát, bordákat, kéz-, lábfej- és lábcsontokat fedeztek fel a gondosan megformázott tárolókban.


“Olyan volt, mintha titkot őriztek volna, amelyet csak az őket megalkotó művész ismert” – mondta Gabriela Sanchez Reyes, az intézet műemlékekkel foglalkozó intézetének munkatársa.

A kutatók azt is megállapították, hogy csupán a szobrok végtagjai készültek viaszból, magukat a torzókat szövetből alkották. A bennük található csontok szentektől származnak, de nem feltétlenül attól, akit a szobor ábrázol.

Sanchez szerint a röntgenfelvételekkel nyert információk segítenek a kutatóknak kidolgozni a mexikóvárosi székesegyházban őrzött ereklyetartók megóvásának és restaurálásának módszereit.

Kapcsolódó Cikkek