EUR: 321,69 Ft
CHF: 285,10 Ft
2019. január 17., csütörtök
Antal, Antónia

Külföld

Röntgennel lestek be több száz éves ereklyetartók belsejébe

Digitális technológiával készített röntgenfelvételekkel lestek be először a kutatók a mexikóvárosi Metropolitan székesegyház több száz éves ereklyetartóinak belsejébe.

Az ereklyetartók római katolikus szentek testének életnagyságú viaszmásai. A mexikói Nemzeti Antropológiai és Történeti Intézet szerint a hordozható röntgenkészülékkel dolgozó szakemberek egy koponyát, bordákat, kéz-, lábfej- és lábcsontokat fedeztek fel a gondosan megformázott tárolókban.


“Olyan volt, mintha titkot őriztek volna, amelyet csak az őket megalkotó művész ismert” – mondta Gabriela Sanchez Reyes, az intézet műemlékekkel foglalkozó intézetének munkatársa.

A kutatók azt is megállapították, hogy csupán a szobrok végtagjai készültek viaszból, magukat a torzókat szövetből alkották. A bennük található csontok szentektől származnak, de nem feltétlenül attól, akit a szobor ábrázol.

Sanchez szerint a röntgenfelvételekkel nyert információk segítenek a kutatóknak kidolgozni a mexikóvárosi székesegyházban őrzött ereklyetartók megóvásának és restaurálásának módszereit.

Kapcsolódó Cikkek

 • Gázrobbanás történt egy lakóházban, többen meghaltak

  Gázrobbanás történt egy lakóházban, többen meghaltak

  Legalább három ember meghalt egy gázrobbanásban, amely egy nyolcemeletes lakóház hatodik emeletén történt szerda este a georgiai főváros, Tbiliszi északi részén – közölte a baleset helyszínén tartózkodó újságírókkal Teimuraz Kupatadze, a belügyminisztérium rendőrjárőrosztályának vezetője.

 • Bizalmat szavazott a brit kormánynak a parlament

  Bizalmat szavazott a brit kormánynak a parlament

  A várakozásoknak megfelelően bizalmat szavazott a brit kormánynak szerdán a londoni alsóház. A kormány mellett 325, ellene 306 képviselő voksolt. Theresa May konzervatív párti miniszterelnök a szavazás után azonnali egyeztetésre hívta az ellenzéki pártok vezetőit a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) folyamatáról, de a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője, Jeremy Corbyn nem volt hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni a kormányfővel.

 • Soros újra Brüsszelben lobbizott

  Soros újra Brüsszelben lobbizott

  A spekuláns Jyrki Katainen finn és Vĕra Jourová cseh uniós biztosokkal egyeztetett a Soros György a CEU helyzetéről. Az ENSZ migrációs csomag elfogadtatása érdekében gyakran egyeztet az amerikai milliárdos, többek közt Jean-Claude Junckerrel és Frans Timmamermanns csúcsvezetőkkel.

 • Háromméteres fallal védi magát Soros

  Háromméteres fallal védi magát Soros

  Bár Soros György teljes mellszélességben kiáll a nyitott határokat és társadalmakat szorgalmazó rögeszméje mellett, saját villáját három méteres betonfal veszi körül.