2020. július 10., péntek
Amália

Extra

Somló Tamás különleges múltat hagyott hátra

Artistaként körbeutazta a világot, majd az ország egyik legismertebb zenésze lett – Somló Tamás 68 éves korában, hosszan tartó betegség után halt meg. Óriási szíve volt és mindig segített másokon. Egész életében úgy élt, hogy követte az álmait. Élete főbb állomásaival tisztelgünk előtte.

Cirkuszban tanult zenélni

„Artistasuliba jártam, de már oda is a zene miatt kerültem be, hiszen hegedülni tanultam. Aztán egyszer apám megismerkedett Heinemann Sanyi bácsival, aki a cirkusz karmestere volt, egyben az artistaképző zenetanára. Apám kérdezte tőle, nem tudna-e ajánlani mellém egy magántanárt, mert szeretné, ha komolyan foglalkoznék a zenével.”


Budapest, 2009. augusztus 20. Somló Tamás, az LGT zenekar tagja szaxofonon játszik a Sziget Fesztivál nulladik napján a Hajógyári-szigeten 2009. augusztus 11-én. MTI Fotó: Mohai Balázs

Somló Tamásnak a család és a zene volt a legfontosabb
MTI Fotó: Mohai Balázs


Az Omegától az LGT-ig

1964-től 1967-ig az Omega, 1969 és 1971 között a Kex, később a Non Stop, majd 1973-tól a Locomotiv GT tagja volt. Utóbbi zenekarban énekesként, basszusgitárosként és szaxofonosként is szerepelt. Az LGT-vel tíz magyar és hét angol nyelvű stúdióalbumot készített.

Jogi diplomát szerzett

„Ráértem, kíváncsi voltam, és belefért az életembe. Kétszer próbálkoztam sikertelenül, és harmadszorra vettek fel, ráadásul tök véletlenül. Annyira élveztem az egyetemet, hogy csak egy előadásról hiányoztam, mert volt valami haknim, amit már nem lehetett lemondani” – mondta korábban Somló, szerencsére szintén jogász édesapja még megérte fia diplomaosztóját. Somlót „szakmai ártalom” okán a szerzői jogi kérdések foglalkoztatták.


„Lerakódik, amit megéltél”

„Ahogy öregszel és szeded fel az évgyűrűket, valamivel tapasztaltabb leszel. De a tapasztalaton kívül lerakódik, amit megéltél. Akarva-akaratlanul mindenki egy kicsit joviálisabb lesz az idő múlásával. Jobban átlátja az eseményeket, toleránsabb, és előbb-utóbb rájön, hogy sokféle elgondolás létezik az élettel kapcsolatban. Ezt pedig el kell fogadni.”

Fővárosi nagycírkusz a múzeumok éjszakáján Somló Tamás

Fővárosi nagycírkusz a múzeumok éjszakáján
Somló Tamás

 

Somló Tamás 65 születés napját ünnepelte a "The Voice" stábjával és versenyzőivel a Törley múzeumban. Ennek alkalmával a művészt Törley Pezsgőbor lovaggá ütötték.

Somló Tamás kislányával fotó: DFP


Négy gyerek, egy feleség, egy szerelem

Több kapcsolatból négy gyermeke, három fia és egy lánya született, édesanyjaként szeretett nevelőanyja százéves. Az ikrei, Dani és Pali már harmincévesek, a kislánya 15. Somló Tamás korábban feleségül vett egy lengyel nőt, akitől a legidősebb, most 37 éves gyermeke született. A zenész többször el akart válni a lengyel asszonytól, de nem sikerült. Kislánya édesanyjával, Gyöngyvérrel haláláig nem kötött házasságot, Lilit közösen nevelték.

Somló Tamás Hungaroring 30 sajtótájékoztató (Fotó: Máté Krisztián)

Somló Tamás  (Fotó: Máté Krisztián)


Presser Gábor búcsúja

„1968 lehetett, amikor először találkoztunk, gyakorlatilag váltottuk egymást az Omega együttesben. Nem ismerek olyan embert, aki Tamásra haragudott volna. Életét úgy fejezte be, ahogyan élt: utolsó fellépésére, amely talán egy hónappal ezelőtt lehetett, már nagyon nehezen tudott csak elmenni, de nem mondta le, mert Pécsett egy jótékonysági koncerten játszott beteg gyerekeknek. Évek óta bátran és bizakodva küzdött a betegséggel, dolgozott, hatalmas lelkierővel próbált és tudott úgy tenni, mintha csak valami apró probléma zavarná, de végül alulmaradt. Vacakabb lett a világ” – mondta Presser Gábor, az LGT vezetője.

Budapest, 1974. március 19. Az LGT együttes (b-j): Somló Tamás, Presser Gábor, Laux József és Barta Tamás. MTI Fotó: Bara István

Budapest, 1974. március 19.
Az LGT együttes (b-j): Somló Tamás, Presser Gábor, Laux József és Barta Tamás.
MTI Fotó: Bara István

Kapcsolódó Cikkek