2020. augusztus 06., csütörtök
Berta, Bettina

Külföld

Soros: migránsokat az EU-ba!

Újabb ötletcsomaggal jelentkezett Soros György, a milliárdos ezúttal hét pontban szedte össze, hogyan kezelné a migránsválságot. A bankár még mindig befogadáspárti, de a kvóta szerinte is ostobaság.

Soros György (Fotó: MTI)

Ki tudja, mi jár Soros György fejében (Fotó: MTI)

Emlékeznek még rá, amikor tavaly októberben Soros György egy hatpontos bevándorlás-forgatókönyvvel rukkolt elő? Az Egyesült Államokban élő pénzember akkor amellett kardoskodott, hogy az Európai Unió évente legalább egymillió migránst fogadjon be, az újrakezdésükhöz pedig fejenként 15 ezer euró (mintegy 4,5 millió forint) támogatást is biztosítson. A javaslat már a múlté, legalábbis Soros György legújabb tervei között nem szerepel ilyesmi. Ez persze nem jelenti azt, hogy a tőzsdei trükkjeiről is ismert bankár letett volna arról, hogy bevándorlókat telepítsen Európába, de keményvonalas menekültpártisága sokat puhult.


Most hét pontban szedte össze, hogy mihez kezdene a migránshullámmal. Ugyan továbbra is elkötelezett amellett, hogy az unió igenis hálás lehetne a bevándorlási krízisért (szerinte a bevándorlók a munkaerőpiaci helyzeten és a demográfiai nehézségeken is javítanak), a korábbi milliós tömegekkel szemben viszont most „csupán” 300 ezer számára tenné lehetővé a belépést. Soros a 15 ezer eurós zsebpénzről sem beszél már, arról viszont igen, hogy az uniónak minden évben 30 milliárd eurót (9,4 ezer milliárd forintot!) kellene elköltenie ahhoz, hogy megfelelő szintű menekültellátását biztosítson. De rögtön meg is nyugtat mindenkit: ez a kiadás biztosan megtérül.

Soros György azért életszerűbb pontokat is bevett a javaslatai közé. Talán meglepő az ő tollából, de kifejezetten rosszakat ír a kötelező betelepítési kvótáról – ez a brüsszeli javaslat az, amelyről október 2-án népszavazást tartanak Magyarországon. Szerinte ez a megoldás egyedül arra jó, hogy ellenállást váltson ki a tagországokból, ráadásul a bevándorlókra nézve is hátrányos. Vagyis a dollármilliárdos ebben a kérdésben azonos állásponton van a magyar kormánnyal.


Ahogy abban is egyetért, hogy különbséget kell tenni gazdasági bevándorlók és a valóban üldözöttek között. Soros úgy látja, előbbiekre egyelőre nincs szükség, de ha az uniós piacok engedik, később talán velük is lehet kezdeni valamit.

Gyevgyelija, 2015. augusztus 22. Bevándorlók átugranak a görög-macedón határt elválasztó szögesdróton Gyevgyelijában 2015. augusztus 22-én. A rohamrendőrség villanógránátokat vetett be ezen a napon, hogy feloszlasson egy több ezer fős, bevándorlókból álló tömeget, akik a senki földjén rekedtek, miután a macedón vezetés - épp a migránsválság miatt – két nappal korábban rendkívüli állapotot hirdetett az ország déli részére. (MTI/EPA/Georgi Licovski)

Gyevgyelija, 2015. augusztus 22.
Bevándorlók átugranak a görög-macedón határt elválasztó szögesdróton Gyevgyelijában 2015. augusztus 22-én. A rohamrendőrség villanógránátokat vetett be ezen a napon, hogy feloszlasson egy több ezer fős, bevándorlókból álló tömeget, akik a senki földjén rekedtek, miután a macedón vezetés – épp a migránsválság miatt – két nappal korábban rendkívüli állapotot hirdetett az ország déli részére. (MTI/EPA/Georgi Licovski)

Gevgelija, 2015. július 19. Az Európai Unióba igyekvő bevándorlók közül néhányan az ablakon át próbálnak feljutni egy Szerbiába tartó vonatra a macedóniai Gevgelija vasútállomásán 2015. július 19-én. A Görögországon át Macedóniába érkezett migránsok egy jelentős részének útvonala Szerbián át vezet az EU-tag Magyarországra. (MTI/EPA/Georgi Licovski)

Gevgelija, 2015. július 19.
Az Európai Unióba igyekvő bevándorlók közül néhányan az ablakon át próbálnak feljutni egy Szerbiába tartó vonatra a macedóniai Gevgelija vasútállomásán 2015. július 19-én. A Görögországon át Macedóniába érkezett migránsok egy jelentős részének útvonala Szerbián át vezet az EU-tag Magyarországra. (MTI/EPA/Georgi Licovski)

Kapcsolódó Cikkek

 • Ukrajnában újabb rekordot döntött az új fertőzöttek száma

  Ukrajnában újabb rekordot döntött az új fertőzöttek száma

  Továbbra is gyorsuló ütemben terjed a koronavírus-fertőzés Ukrajnában, szerdára csaknem 1300 esettel újabb rekordot döntött az egy nap alatt azonosított fertőzöttek száma, ezen felül a kórházi ápolásra szorulóké is kiugróan megemelkedett – derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által szerdán közzétett adatokból és az egészségügyi miniszter szokásos napi tájékoztatójából.

 • Bejrúti robbanás – Megsérült a magyar követség épülete is

  Bejrúti robbanás – Megsérült a magyar követség épülete is

  A bejrúti robbanásban megsérült a magyar követség épülete, magyar érintettről azonban nem tud a Külgazdasági és Külügyminisztérium, segítséget eddig senki sem kért – írta közösségi oldalán a tárca tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára szerdán.