EUR: 322,83 Ft
CHF: 285,82 Ft
2018. augusztus 14., kedd
Marcell

Egyéb V.kerület VI.kerület VIII.kerület

Számítson bírságra, aki vét a rend ellen

Józsefváros önkormányzata évek óta azon dolgozik, hogy a kerület rendezett, tiszta és élhető legyen. Mivel sajnos sokan nem tartják be a szabályokat, a képviselő-testület döntése értelmében ezentúl pénzbírsággal is sújtható, aki vét a rend ellen. A szabályszegők 50 ezertől 2 millió forintig terjedő büntetést fizethetnek.

Teleki tér (Fotó: Máté Krisztián)

A növényekbe gyönyörködni kell, nem letépni és rongálni Fotó: Máté Krisztián)

A közösségi együttélés alapvető szabályairól és annak jogkövetkezményeiről határozott a VIII. kerületi önkormányzat képviselő-testülete; a már most is érvényben lévő szabályok maradtak, ám ezentúl pénzbírságot is kaphatnak az ezeket elmulasztók. Az ingatlantulajdonosoknak például gondoskodniuk kell a falra felkerült festések, falragaszok eltávolításáról, a ház előtti járda tisztán tartásáról és a munkavégzések során keletkezett hulladék eltávolításáról.


A telektulajdonosoknak kötelességük a gyommentesítés és a telek tisztán tartása, az üzletek és vendéglátóhelyek üzemeltetőinek pedig rendszeresen ki kell üríteniük a bejáratuk közelében elhelyezett hulladékgyűjtőt.

Bírságra számíthatnak azok, akik kárt tesznek a közterületek növényzetében, akik játszótérre állatot visznek be, közkútnál járművet mosnak vagy abban fürdenek, illetve zöldterületre autójukkal behajtanak vagy ott parkolnak. Annak is fizetnie kell, aki hozzájárulás nélkül vagy a hozzájárulástól eltérő módon használja a közterületet.


Parkolás füvön tilos parkolás BMW Zugló ( Fotó_ Sáfár Tibor)

Bírságra számíthatnak akik szabálytalanul behajtanak zöldterületre vagy ott parkolnak
( Fotó_ Sáfár Tibor)

Mivel a rendelet célja, hogy visszatartsa a szabálytalankodókat, a bírságok összege igen magas: természetes személyek esetében 200 ezer, jogi személyek esetében kétmillió forint is lehet. Helyszíni bírságként 50 ezer forint büntetést róhatnak ki a közterület-felügyelők, de enyhébb esetekben csak figyelmeztetik az elkövetőket.

A rendelet megalkotásával az önkormányzatnak nem az a célja, hogy pénzhez jusson vagy bírságokat osztogasson, hanem így kívánja elősegíteni a rendezett, békés, biztonságos és jogkövető életet Józsefvárosban.

Kapcsolódó Cikkek

 • Licitáljon, hogy segíthessen!

  Licitáljon, hogy segíthessen!

  A nyíregyházi Tomek Zoltán jól ismert a futball szurkolói körökben. A 42 éves kétgyermekes, súlyosan beteg édesapáért az elmúlt egy évben összefogott az egész magyar sporttársadalom.

 • Tíz éve jár a siker útján a Holdviola

  Tíz éve jár a siker útján a Holdviola

  A kétezres évek egyetlen miskolci zenekara a Holdviola, mely országosan is ismert és sikeres. Tízéves évfordulójukra készülve kerestük meg Farkas Pétert, a formáció vezetőjét, hogy beszéljen nekünk az indulásról, sikerekről és az elkövetkezendő időszak terveiről.

 • Cserkészek táboroztak

  Cserkészek táboroztak

  Láthatóan jó hangulatban telt a visegrádi négyek országaiból érkező cserkészek számára szervezett nemzetközi találkozó, amelynek Dunaújváros adott otthont.

 • Négy napig szólt a jazz

  Négy napig szólt a jazz

  Remek zenék, pompás borok a Nagyerdőben, a Békás-tó környékén. Egyszerre gasztronómia, kulturális parádé és  hagyományosan jó kis közösségi találkahely volt a múlt hét csütörtöktől vasárnapig tartó program.