EUR: 317,60 Ft
CHF: 280,86 Ft
2019. január 19., szombat
Sára, Márió

Életmód

Színesgalléros melók

Hallotta már a rózsaszín galléros kifejezést? És azt, hogy rövid szoknyás munkaerő? Esetleg ön egy kékgalléros, vagy inkább a fehérgallérosok közé sorolná magát? Fél az aranygallérosoktól? Nem, nem az éjszakai életből, hanem a munkaerőpiacról származnak ezek a fogalmak.

Casual boss smiling at camera in front of business team in the office, Image: 192763943, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Wavebreak

Létezik kasztrendszer a munkaerőpiacon? (Profimedia)

Az asszisztensi állás tipikusan női munka

Az asszisztensi állás tipikusan női munka

A rózsaszín


A rózsaszín galléros munkák közé azok a szakmák sorolhatók, amelyekben magas a női dolgozók száma. A bébiszitter, kozmetikus, fodrász, személyi asszisztens, recepciós, védőnő vagy az óvónő munkakörben gyakorlatilag nem is tudunk férfiakat elképzelni. Innen ered a rózsaszín galléros kifejezés is, hiszen a köztudatban ez a lányok színe.

 

 

Team of mechanics working together at the repair garage, Image: 217786891, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Wavebreak

A kék a szerelők színe (Profimedia)

A kék


A fizikai munkát végzőket – többnyire a férfiakat – a munkaszociológia kékgallérosoknak nevezi. Ez a fogalom a kék színű munkásoverallra utal, vagyis minden kétkezi, betanított, segéd- vagy szakmunkát végző szakembert így neveznek: ide tartoznak például a bányászok, gyári és építőmunkások.

Businessman in an office with a laptop, Image: 161404023, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, imageBROKER

A fehérgallérosok a szellemi munkások (Profimedia)

A fehér

A fehérgalléros kifejezés a szellemi munkaköröket takarja. Az elnevezés onnan ered, hogy a jellemzően irodai munkát végzők fehér ingben dolgoznak. Ide azok tartoznak, akik a gazdaság húzóágazataiban, vagyis a bankszektorban, az adminisztrációban, a PR és a marketing világában vagy például a kutatás-fejlesztés területén dolgoznak.

 

 

Business team supporting boss against large city on the horizon, Image: 205223742, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Wavebreak

A topvezetőknek arany jár (Profimedia)

Az arany

Az aranygallérosokat Robert E. Kelley, a Carnegie Mellon University professzora említi először 1985-ben. Ez a munkaerő magasan képzett, vezetői képességekkel rendelkezik, mindennél fontosabbnak tartja a vállalat jövedelmezőségét, vagyis ők a sikeres menedzserek, akik a többi gallérost irányítják.

 

Man working on laptop while standing in creative office, Image: 258283560, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Wavebreak

A zöldek még új fiúk (Profimedia)

A zöld

A zöldgallérosok viszonylag új fiúk a munkaerőpiacon, hozzájuk azokat a munkaköröket sorolják, amelyek valamilyen módon a környezet megóvását célozzák. Ilyenek például a környezetvédelemmel foglalkozó tanácsadók, tanárok és jogászok, megújuló energiát felhasználó mérnökök és építészek, őstermelők, biogazdálkodók.

 

 

, Image: 288733552, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy

A rövid szoknyás kifejezés negatív hangzású (Profimedia)

A rövid szoknyás

A legmegalázóbb fogalom a rövid szoknyás munka. Ezek a munkakörök nem igényelnek magas fokú képzettséget, az elvégzendő feladatok könnyen megtanulhatók. Elsősorban fiatal, pályakezdő nők töltik be ezeket az állásokat, felvételüknél a szakmai ismereteknél sokkal fontosabb szempont a külső megjelenés.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Bővül a MOL Limo-zóna

  Bővül a MOL Limo-zóna

  Ígéretéhez híven bővítette szolgáltatási területét Budapest legnagyobb közösségi autmegosztó szolgáltatása a MOL Limo. A MOL Limo az alig egy évvel ezelőtti indulás után néhány hónappal már 35 ezer felhasználóval dicsekedhetett, akik idén már a főváros 4 további részen élvezhetik a limózást.

 • Óvatosan az új évi absztinenciával!

  Óvatosan az új évi absztinenciával!

  A hosszú tél kritikus az alkoholproblémákkal és más szenvedélybetegséggel küzdők életében, a szakember mégis arra int: az újévi fogadalom miatti leszokás nem hatékőny, a függőknek segítségre van szükségük, akiknek pedig nincs ilyen gondjuk, azoknak fogadalom sem kell, legfeljebb kidobják a maradék piákat otthonról.

 • 5 dolog, amitől idén sem fogsz lefogyni

  5 dolog, amitől idén sem fogsz lefogyni

  Aki az év elején életmódváltásba kezd, és a fogyás szót beírja bármilyen keresőbe, fél perc alatt közel másfél millió találatot kaphat. A számtalan diéta, termék, étrend-kiegészítő és hirdetés között nehéz megtalálni a számunkra legmegfelelőbbet.