EUR: 345,98 Ft
CHF: 321,38 Ft
2020. augusztus 07., péntek
Ibolya

Életmód

Színesgalléros melók

Hallotta már a rózsaszín galléros kifejezést? És azt, hogy rövid szoknyás munkaerő? Esetleg ön egy kékgalléros, vagy inkább a fehérgallérosok közé sorolná magát? Fél az aranygallérosoktól? Nem, nem az éjszakai életből, hanem a munkaerőpiacról származnak ezek a fogalmak.

Casual boss smiling at camera in front of business team in the office, Image: 192763943, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Wavebreak

Létezik kasztrendszer a munkaerőpiacon? (Profimedia)

Az asszisztensi állás tipikusan női munka

Az asszisztensi állás tipikusan női munka

A rózsaszín


A rózsaszín galléros munkák közé azok a szakmák sorolhatók, amelyekben magas a női dolgozók száma. A bébiszitter, kozmetikus, fodrász, személyi asszisztens, recepciós, védőnő vagy az óvónő munkakörben gyakorlatilag nem is tudunk férfiakat elképzelni. Innen ered a rózsaszín galléros kifejezés is, hiszen a köztudatban ez a lányok színe.

 

 

Team of mechanics working together at the repair garage, Image: 217786891, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Wavebreak

A kék a szerelők színe (Profimedia)

A kék


A fizikai munkát végzőket – többnyire a férfiakat – a munkaszociológia kékgallérosoknak nevezi. Ez a fogalom a kék színű munkásoverallra utal, vagyis minden kétkezi, betanított, segéd- vagy szakmunkát végző szakembert így neveznek: ide tartoznak például a bányászok, gyári és építőmunkások.

Businessman in an office with a laptop, Image: 161404023, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, imageBROKER

A fehérgallérosok a szellemi munkások (Profimedia)

A fehér

A fehérgalléros kifejezés a szellemi munkaköröket takarja. Az elnevezés onnan ered, hogy a jellemzően irodai munkát végzők fehér ingben dolgoznak. Ide azok tartoznak, akik a gazdaság húzóágazataiban, vagyis a bankszektorban, az adminisztrációban, a PR és a marketing világában vagy például a kutatás-fejlesztés területén dolgoznak.

 

 

Business team supporting boss against large city on the horizon, Image: 205223742, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Wavebreak

A topvezetőknek arany jár (Profimedia)

Az arany

Az aranygallérosokat Robert E. Kelley, a Carnegie Mellon University professzora említi először 1985-ben. Ez a munkaerő magasan képzett, vezetői képességekkel rendelkezik, mindennél fontosabbnak tartja a vállalat jövedelmezőségét, vagyis ők a sikeres menedzserek, akik a többi gallérost irányítják.

 

Man working on laptop while standing in creative office, Image: 258283560, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Wavebreak

A zöldek még új fiúk (Profimedia)

A zöld

A zöldgallérosok viszonylag új fiúk a munkaerőpiacon, hozzájuk azokat a munkaköröket sorolják, amelyek valamilyen módon a környezet megóvását célozzák. Ilyenek például a környezetvédelemmel foglalkozó tanácsadók, tanárok és jogászok, megújuló energiát felhasználó mérnökök és építészek, őstermelők, biogazdálkodók.

 

 

, Image: 288733552, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy

A rövid szoknyás kifejezés negatív hangzású (Profimedia)

A rövid szoknyás

A legmegalázóbb fogalom a rövid szoknyás munka. Ezek a munkakörök nem igényelnek magas fokú képzettséget, az elvégzendő feladatok könnyen megtanulhatók. Elsősorban fiatal, pályakezdő nők töltik be ezeket az állásokat, felvételüknél a szakmai ismereteknél sokkal fontosabb szempont a külső megjelenés.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Tudta? Ezekre is jó az ecet

  Tudta? Ezekre is jó az ecet

  Nagyon sokan a drága tisztítószereket vásárolják, mivel abban reménykednek, hogy végre tiszta lesz a gáztűhelyük, ragyogni fognak az odakozmált edényeik.

 • Tenyerünkön hordozzuk a különlegességünket

  Tenyerünkön hordozzuk a különlegességünket

  A tenyérből való olvasás az emberi sorsot illetően, nem új keletű tudomány. Sok-sok évszázadnyi tapasztalat alapján állítják, hogy vannak bizonyos vonalak, amelyekből következtetni lehet az illető személyiségére. Ilyen az „életvonal”. Az apost.com szerint világszerte sok ember hisz abban, hogy a tenyerünkön lévő vonalak sok mindent felfedhetnek a személyiségünkről és még a jövőt is segíthetnek megjósolni.

 • 5 tipp, hogy szépeket álmodjon

  5 tipp, hogy szépeket álmodjon

  Időjárási frontok jönnek és mennek, ezekben mindenkinek volt része mostanában. Gyakran panaszkodnak embertársaink, hogy nehezen tudnak elaludni.

 • Meghökkentő bőr- és szépségápolási tanácsok

  Meghökkentő bőr- és szépségápolási tanácsok

  A szép és üde bőr mindannyiunk vágya, amelyet az egészséges táplálkozás mellett bőrtípusunk ismeretében és a megfelelő szépészeti praktikákkal érhetünk el – szerencsére a mai világban választhatunk a tradicionális és a modern eljárások közül is.