EUR: 326,47 Ft
CHF: 290,13 Ft
2019. május 22., szerda
Júlia, Rita

Külföld

Terrortámadás! Rendőröket lőttek le Almatiban

Legalább két rendőrt meggyilkoltak egy lövöldözésben ismeretlen fegyveresek hétfőn a kazahsztáni fővárosban, Almatiban – közölték a helyi hatóságok.

A tettesek a főváros egyik kerületének belügyi részlegénél szolgálatot teljesítő őrökre támadtak.


Az Interfax orosz hírügynökség azt írta, hogy iszlám vallási szélsőségesek lehetnek az elkövetők.

A belügyminisztérium tájékoztatása szerint a biztonsági erők terroristaellenes műveletet indítottak. Egy támadót elfogtak, egy másik szökésben van. A fővárosban a legmagasabb szintű terrorellenes készültséget rendelték el.


A közösségi médiában szemtanúk azt írták, hogy a városban több épületet, köztük a belügyminisztériumot, a nemzetbiztonság székházát, valamint a vasúti pályaudvart körbezárták a biztonsági erők. A hatóságok elrendelték a fegyvert árusító üzletek bezárását.

Egyelőre nem derült ki, hogy összehangolt támadásról vagy egyéni akcióról van szó. Egyes, szemtanúkra hivatkozó jelentések szerint összecsapások zajlottak le fegyveresek és rendőrök között nappal a város több kerületében, köztük a belvárosban.

A Tengrinews.kz hírportál szerint hét rendőr súlyosan megsebesült, őket egy kórház intenzív osztályán kezelik. A kórházat a fegyveres erők tagjai őrzik. Civil áldozata nincs a történteknek.

Korábban olyan hírek láttak napvilágot, hogy egy “ázsiai kinézetű”, fekete ruhás, szakállas férfi tüzet nyitott a rendőrökre az egyik fővárosi negyed belügyi részlegénél. Előbb megpróbált egy autót megállítani, majd az utcán futva lövöldözni kezdett.

A lakosságot felszólították, hogy ne hagyja el lakhelyét.

Június 5-én szélsőséges fegyveresek a kazahsztáni Aktobe városában rajtaütöttek egy katonai létesítményen és két fegyverbolton. A három támadásban és az azt követő rendőrségi hajtóvadászatban 21 ember, közülük három katona halt meg, és több tucatnyian megsebesültek. Kilenc dzsihadista fegyverest elfogtak. Ez volt a közép-ázsiai volt szovjetköztársaság történetének legtöbb halálos áldozatot követelő, terroristákkal vívott összecsapás-sorozata. A kazah titkosszolgálat szerint a hajtóvadászat során minden támadót elfogtak vagy megöltek.

Kapcsolódó Cikkek

  • Csődbe ment a British Steel

    Csődbe ment a British Steel

    Csődbe ment a British Steel, Nagy-Britannia második legnagyobb acéltermelő vállalata – jelentették be a brit hatóságok szerdán.

  • Nagytömegű törpebolygóval ütközött a Hold

    Nagytömegű törpebolygóval ütközött a Hold

    Egy nagytömegű törpebolygóval ütközhetett össze a Hold a Naprendszer kialakulásának korai időszakában, ez az esemény okozhatta a Hold kráterekkel szabdalt távoli oldala és a Föld felé néző, alacsony fekvésű medencékkel tarkított oldala közötti különbségeket egy nemzetközi kutatócsoport szerint.