2020. augusztus 15., szombat
Mária

Külföld

Tesztűrhajót repít a Nemzetközi Űrállomásra a Szojuz-rakéta – Fotó!

Egy amerikai, egy japán és egy orosz űrhajóst indítottak útnak csütörtökön a kazahsztáni Bajkonur űrrepülőteréről egy modernizált Szojuz-rakéta segítségével.

Kathleen Rubins (37), Onisi Takuja (41), valamint Anatolij Ivanyisin (47) négy hónapot tartózkodik majd a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) kutatási célból.


Az utazók ez alkalommal a szokásos hat óra helyett jó két nap múlva, szombat reggelre érik el a nagyjából 360 kilométeres magasságban, alacsony Föld körüli pályán keringő ISS-t. A Nemzetközi Űrállomáson Jeff Williams, az ISS vezetője és két orosz kollégájuk várja őket.

Amerikai, japán és orosz kutatók indultak útnak a Nemzetközi Űrállomásra /Fotó: MTI

Amerikai, japán és orosz kutatók indultak útnak a Nemzetközi Űrállomásra /Fotó: MTI

A jelenlegi lesz az új Szojuz-MS típusú űrkapszula tesztútja. Ivanyisin az indulás előtt elmondta, hogy az űrhajóban másként vannak elrendezve a hajtóművek, ami biztonságosabbá teszi a dokkolást. Emellett a Szojuz-MS pajzsrendszere is fejlettebb, és jobban védi az űrhajót a mikrometeoritok és az űrhulladékok hatásaitól.

Űrkutatás

Szojuz-rakéta – Úton a Nemzetközi Űrállomás felé /Fotó: MTI

Kapcsolódó Cikkek

 • Elhunyt a pixel feltalálója

  Elhunyt a pixel feltalálója

  Elhunyt Russell A. Kirsch amerikai tudós, a pixel (képpont) feltalálója, a világ első digitális képszkennelőjének kifejlesztője.

 • Rekordmeleg Belgiumban

  Rekordmeleg Belgiumban

  Rekordmeleget mértek Belgiumban, a főváros Uccle nevű kerületében lévő mérőállomáson átlagosan 33,5 Celsius-fokot regisztráltak az augusztus 6.

 • Aktív közösségi életet élnek a cápák

  Aktív közösségi életet élnek a cápák

  Az eddig ismertnél jóval összetettebb közösségi életet élnek a cápák, széles közösségi hálózatokat ápolnak és évekig tartó kapcsolatokat alakítanak ki – derítették ki tengerbiológusok szürke szirtcápák életét tanulmányozva a Csendes-óceánban.