EUR: 332,13 Ft
CHF: 301,79 Ft
2019. október 14., hétfő
Helén

Külföld

Tinik végeztek Jacques atyával

A francia hatóságok előtt is jól ismert radikálisok követték el a normandiai templomi ámokfutást, melynek során megölték a 86 éves Jacques Hamel atyát.

Két személyt azonosítottak a francia hatóságok a kedden miseidőben elkövetett templomi terrortámadás elkövetőiként. A két francia állampolgárságú fiatal, a 19 éves Adel Kermiche és Abdel-Malik Nabil Petitjean, nem hirtelen radikalizálódott. Mindkettejüket letartóztatták már azért, mert Szíriába próbáltak szökni, hogy csatlakozzanak az Iszlám Állam terrorszervezethez. Kermiche-t a szökési kísérlet miatt letartóztatták és börtönben is ült, ahonnan kedvezménnyel szabadult márciusban. Elektronikus jeladóval szerelték fel, amit azonban néhány órára minden nap levehetett – éppen ez idő alatt követte el társával a mészárlást.


Saint-Etienne-du-Rouvray, 2016. július 27. Rendőrök a saint-etienne-du-rouvrayi katolikus templom előtt 2016. július 27-én. Előző nap két férfi késsel felfegyverkezve megtámadta a templomot, túszokat ejtett, egyikük brutálisan meggyilkolt egy 84 éves papot, egy túszt életveszélyesen megsebesítettek, mielőtt rendőrök agyonlőtték őket. A támadást az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet vállalta magára. (MTI/EPA/Ian Langsdon)

Saint-Etienne-du-Rouvray, 2016. július 27.
Rendőrök a saint-etienne-du-rouvrayi katolikus templom előtt 2016. július 27-én. Előző nap két férfi késsel felfegyverkezve megtámadta a templomot, túszokat ejtett, egyikük brutálisan meggyilkolt egy 84 éves papot, egy túszt életveszélyesen megsebesítettek, mielőtt rendőrök agyonlőtték őket. A támadást az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet vállalta magára. (MTI/EPA/Ian Langsdon)

– Mindenki azt kiabálta nekik, hagyják abba, nem tudják, mit csinálnak, de letérdeltették Jacques atyát, aki hiába próbált védekezni, bekövetkezett a dráma – mondta a BFMTV francia tévécsatornának Danielle nővér. Az apácának sikerült megszöknie a templomból, miközben a terroristák videóra vették, ahogy arab nyelven imádkozva elvágják Hamel atya torkát.

kimentett apaca

JACQUES Hamel atya 1 Rouen Terror

A nővér értesítette a rendőröket, akik olyan golyózáport zúdítottak a templomot „Allah Akbar” kiáltások közepette elhagyó két terroristára, hogy a szétlőtt fejű Petitjeant csak az anyjától vett DNS-minta alapján sikerült azonosítani. Időközben előkerült egy videó is, amelyen Kermiche és Petitjean hűségesküt tesz az Iszlám Államnak.


kermiche petitjean

Kermiche (balra) és Petitjean

A francia rendőrség nem cáfolta azt az információt, miszerint a titkosszolgálat egy külföldi társszervtől három nappal a támadás előtt kapott olyan információt, hogy egy fiatalember, akiről fotó is készült és feltűnően hasonlított Petitjeanra, terrortámadást készül végrehajtani. De, mint mondták, semmit sem tehettek, amíg nem volt ismert a támadás ideje és célpontja. A két terrorista öt túszt ejtett a XVI. századi normandiai templomban, mielőtt ártalmatlanná tették őket.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Gyász! Meghalt Sara Danius

  Gyász! Meghalt Sara Danius

  Meghalt 57 éves korában Sara Danius, az irodalmi Nobel-díjat odaítélő Svéd Akadémia első női titkára – közölte a család a svéd TT hírügynökséggel.

 • Borzalom! Gázrobbanás egy étteremben, sok halott

  Borzalom! Gázrobbanás egy étteremben, sok halott

  Egy étkezdében bekövetkezett gázrobbanás következtében hatan meghaltak, kilencen megsérültek a kelet-kínai Csiangszu tartományban vasárnap – jelentette a Hszinhua kínai állami hírügynökség a helyi hatóságokra hivatkozva.

 • Szörnyű! Már ennyi halottja van a Hagibis tájfunnak

  Szörnyű! Már ennyi halottja van a Hagibis tájfunnak

  Tizenkilencre emelkedett Japánban a Hagibis tájfun halálos áldozatainak száma, több mint 140-en sérültek meg, és tizenkettő fölött van az eltűntek száma is – közölték japán hatósági források vasárnap.