2019. május 27., hétfő
Hella

Külföld

Újabb lövöldözés, több halott Münchenben

Legalább három elkövetője és több halottja van a péntek délután kezdődött müncheni lövöldözésnek – jelentette a Bild című lap az online kiadásában Joachim Herrmann bajor tartományi belügyminiszterre hivatkozva. A rendőrség azt gyanítja, hogy az Olympia bevásárlóközpontban történt lövöldözés terrortámadás volt.

A müncheni rendőrség közölte, hogy nyolcra emelkedett a halálos áldozatok száma. Találtak egy kilencedik holttestet is, és vizsgálják, hogy ez a haláleset kapcsolatban van-e a lövöldözéssel. Közben München teljes területén zajlik a kutatás az elkövető vagy elkövetők után, miközben a Bild című országos lap után a tz című müncheni lap is azt jelentette, hogy egy tettes főbe lőtte magát.


A rendőrség közölte továbbá, hogy több helyszínen az eddigi információik szerint nem történt támadás, és 3 elkövetőről tudnak, akik “hosszú lőfegyverrel” felfegyverkezve szökésben vannak. Ezt követően Joachim Herrmann bajor tartományi belügyminiszter korrigálta a korábbi közlést, adatai szerint nem legalább három, hanem “legalább egy” elkövetője van a lövöldözésnek.

A müncheni rendőrség a Twitter-oldalán felszólította a bajor tartományi főváros lakóit, hogy távozzanak az utcákról, és ne hagyják el otthonukat.  “Nem tudjuk, hogy hol vannak az elkövetők” – áll a rendőrség Twitter-üzenetében.


Az AFP francia hírügynökség értesülése szerint hat halálos áldozata van a lövöldözésnek. Ezt a rendőrség nem erősítette meg, arra hivatkozva, hogy még tart az intézkedés.

Többen felvételeket is készítettek az elkövetőkről

 

A rendőrség eddigi adatai szerint a lövöldözés a bajor tartományi főváros északi részén kezdődött, az olimpiai parkban fekvő bevásárlóközpont közvetlen közelében röviddel 18 óra előtt. Szemtanúk három fegyverest láttak. A lövöldözés a bevásárlóközpontban folytatódott.

A bajor tartományi rendőrség és a szövetségi rendőrség valamennyi egységét mozgósította a terrorgyanúsként besorolt lövöldözés megállítására.

A tömegközlekedést az egész városban leállították, és este a Bayerischer Rundfunk (BR) tartományi közszolgálati médiatársaság szerint kiürítették és bezárták a főpályaudvart.

 

munchen

Több hírportál azt jelentette, hogy este lövöldözés kezdődött a belvárosban is, nagyjából hét kilométerre a bevásárlóközponttól. A rendőrség erről azt közölte, hogy egyelőre híresztelésről van szó, és nem világos a helyzet. Sajtóbeszámolók szerint környéken sok a rendőr, az üzletek bezártak.

A Bild szerint este készenlétbe helyezték a szövetségi rendőrség első számú terrorelhárító alakulatát, a GSG9 nevű egységet.

A KKM arra kéri a Münchenben élő magyarokat, hogy ne menjenek az utcára

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) arra kéri a Münchenben élő magyarokat, hogy tartsák be a helyi hatóságok utasításait, és ne menjenek az utcára.

A tárca péntek esti, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a Müncheni Főkonzulátus folyamatosan figyeli az eseményeket, a Főkonzulátus munkatársai kapcsolatban vannak a rendőrséggel, de hivatalos tájékoztatást még nem kaptak.

A Bild című német lap online kiadásában Joachim Herrmann bajor tartományi belügyminiszterre hivatkozva azt írta: legalább három elkövetője és több halottja van a péntek délután kezdődött müncheni lövöldözésnek.

A lövöldözés a bajor tartományi főváros északi részén történt, az olimpiai parkban fekvő bevásárlóközpontban.

Kapcsolódó Cikkek