2020. július 08., szerda
Ellák

Egyéb XIII.kerület

Több mint egymilliárdból újul meg a Láng

Felújítják a Lángot. A Rozsnyay utcában található művelődési ház 1997 óta a kerületi önkormányzat tulajdona, ám az épület állaga igencsak leromlott. Most kiderült, hogy egymilliárd-kétszázmilló forintból újulhat meg.

A Láng kultúrházat a Láng Gépgyár részeként az 1930-as évek végén hozták létre. Az épület öntevékeny csoportoknak biztosított helyet. A megnövekedett igények miatt a házat 1970-ben átépítették, 456 férőhelyes színháztermet és új hírlapolvasót nyitottak meg a földszinten. Ám ami 1970-ben korszerű volt, az mára igencsak elavult.


13ker_langmuvhaz

Kissé lerobbant a 30-as években épült művelődési ház, de ez nemsokára megváltozik

Az önkormányzat tájékoztatása szerint a felújítás során a jelenlegi, korszerűtlen arányú színpad elé egy minimum 6-szor 8 méteres mobil színpad épül. A vegyes üzemű légtechnika helyiségenként szakaszolható, alternatív hűtés-fűtés rendszerű lesz. A felújítási terv része a járólapok és a teljes aljzatburkolat cseréje, új fali burkolatok kialakítása. A hagyományos színházi fényvetők mellett LED-es, valamint mozgófejes lámpákat szerelnek fel, a színpad és a nézőtér fölé pedig motoros díszlethúzót építenek, így a tér multifunkcionálissá válik, míg a mostaninál nagyobb aula alkalmas lesz vendégek fogadására.

A főbejárat változatlanul a Rozsnyay utca felől nyílik majd, és az egész épület akadálymentessé válik, így a mozgáskorlátozott vendégek is látogatni tudják a létesítményt. A felújítással az önkormányzat és a művelődési ház teret ad amatőr alkotó- és előadóművész csoportok rendszeres próbáinak, előadásainak, kluboknak és alkotóköröknek.

Mint a Lokál megtudta, a felújítás egymilliárd-kétszázmillió forintba kerül, az  épületet jellemzően a tartószerkezetig vissza kell bontani. Az átalakítás ideje alatt az intézmény a Fiastyúk utca 35–37. alatt működik.

Kapcsolódó Cikkek

  • Kupa vagy liga?

    Kupa vagy liga?

    Az Atomerőmű KSC Szekszárd jelezte az Európai Kosárlabda Szövetségnek, hogy a következő szezonban az Európa Kupa helyett az Euroligában szeretne indulni.

  • Mehetünk már szaunázni?

    Mehetünk már szaunázni?

    Az országszerte bevezetett enyhítéseknek köszönhetően sorra nyílnak a fürdők, beüzemelik a strandokon a termálmedencéket is és befűtötték a szaunákat.