2020. augusztus 09., vasárnap
Emőd

Egyéb X.kerület

Több mint nyolcvan éve énekel Ica néni

Több mint két évtizede él Kőbányán Hárayné Székely Ilona, akinek Kodály Zoltán saját kezűleg írta alá a diplomáját. A nyolcvanas éveiben járó Ica néni a mai napig karnagyként tevékenykedik, a próbákon kívülről énekli az összes szólamot és napi egy órát mozog.

Icanéni

Ica néni nem szeretné, ha ilyen idősen fotó készülne róla, ezért régi képeket mutatott nekünk magáról

– Előbb énekeltem, mint beszéltem – kezdte visszaemlékezését Ica néni, akinek édesapja igen vidám ember volt, otthon dolgozott és egész nap énekelgetett magában. Az akkor csak néhány éves Ilona pedig egyszerűen leutánozta. Ica néni már ekkor tudta, hogy zenével akar foglalkozni, és a gyerekkori dúdolgatásoktól egyenes út vezetett egészen a Zeneakadémiáig, ahol karvezetői és ének-zene tanári képesítését megszerezte. A diplomáját személyesen Kodály Zoltán írta alá 1957-ben, aki akkor az intézményben tanított. A tehetséges ifjú hölgy pedig azonnal megbízást kapott az oktatásügyi minisztériumtól egy belvárosi iskola ének-zenei tagozatának elindítására. A harmadik évtől beindította az iskolakórust, ezenfelül néptáncot, furulyát, sőt citerát is oktatott, amin egyébként a mai napig játszik.


Ica néni férje halála után, 1994-ben költözött a belvárosból Kőbányára. Saját bevallása szerint kezdetben nagyon hiányzott neki a régi lakás, de fokozatosan megszerette új otthonát és a környéket. Ica néni kilenc éve alapította meg saját kórusát egykori diákjaiból, akikkel a mai napig rendszeresen lépnek fel rendezvényeken. A kórus öt éve minden adventkor koncertet ad a kőbányai Szent László-templomban, de természetesen a város más pontjain is fellépnek, ha felkérik őket.

– Rendszeresen járunk különböző óvodai és iskolai rendezvényekre is – magyarázza Ica néni.


Icanéni2

Saját kórust alakított korábbi tanítványaiból

Ica néni közel jár a kilencvenhez, mentális, szellemi és testi állapota azonban kitűnő. Mai napig vezeti saját kórusát, és minden próbára felkészül, ami azzal jár, hogy nemcsak vezényli a kart, de az összes szólamot kívülről tudja. Mindennap olvas, az Operába bérlete van. Ezenkívül naponta 20 percet foglalkozik meridián tornával, majd egy órát sétál a közeli parkokban.

– A mai napig sokat vagyok fiatalok között. Érdeklődőnek, nyitottnak kell lenni, és az élet adta problémákat minél gyorsabban meg kell oldani. Ennyi  – válaszolta Ica néni a kérdésre, hogy mi az örök fiatalság titka, majd egy üzenettel zárta az interjút.

– A muzsikát szeretni kell, mert a zenének lélekformáló és kohéziós ereje van és fiatallá teszi az embert.

Kapcsolódó Cikkek

  • Meghalt a híres filmrendező

    Hetvenhat éves korában meghalt Alan Parker angol filmrendező, forgatókönyvíró és producer, nevéhez olyan filmek fűződnek…

  • Húsban a jövő

    Húsban a jövő

    Minden adott ahhoz, hogy Kaposvár a térség fővárosává váljon, hangzott el a Kométa és a kormány között megszületett stratégiai együttműködési megállapodás aláírásakor.