EUR: 345,74 Ft
CHF: 319,93 Ft
2020. augusztus 07., péntek
Ibolya

Életmód

Töltsön egy fröccsöt!

A fröccs igazi magyar ital, a nyári lazulások elengedhetetlen kelléke. A bor és szódavíz mennyisége alapján különféle fröccsök léteznek, többségüknek irodalmi gyökerei vannak, hiszen már a szó keletkezését is Vörösmartynak köszönhetjük. A leginkább kedvelt fröccsbor az olaszrizling, de népszerű a cserszegi fűszeres, az irsai olivér, és egyre többen isznak fröccsöt rozéból. A hatalmas karriert befutott ital folyamatosan képes megújulni: az idei sláger a fröccskoktél.

Friends having a picnic with wine in a park, Image: 279995233, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Wavebreak

. A hatalmas karriert befutott ital folyamatosan képes megújulni (Profimedia)


Kiütötte a spriccert


Fáy András fóti pincéjébe hívta szüretre 1842. október 5-én Vörösmartyt és néhány barátját. A barátok között ott volt Jedlik Ányos is, aki nemcsak az elektromosság nagy tudósa volt, hanem a szódavíz nagyipari alkalmazásának magyar feltalálója is. Jedlik itt mutatta meg barátainak a világ legelső szódásüvegét, majd elkészítette a Fáy-birtokon a legelső fröccsöt, amelyet németesen spriccernek nevezett el. Vörösmartynak azonban nem tetszett ez az elnevezés,  helyette találta ki a fröccs szót. Később a Fóti dal című költeményében így írta le a szódával hígított bort: „fölfelé megy a borban a gyöngy”.

 

Handsome brewer checking at a wine bottle in a brewery, Image: 280009292, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Wavebreak

A jó fröccshöz jó bor kell ( Profimedia)

Kezdjük az alapoktól! 


Kisfröccs – 1 dl bor/1 dl szóda

Nagyfröccs – 2 dl bor/1 dl szóda

Hosszúlépés – 1 dl bor/2 dl szóda

Házmester – 3 dl bor/2 dl szóda

Viceházmester – 2 dl bor/3 dl szóda

Puskás-fröccs (magyar–angol) – 6 dl bor/3 dl szóda

Krúdy-fröccs 9 dl bor/1 dl szóda

Ady-fröccs (4Fenyő-fröccs) – 2 dl bor/2 dl szóda + egy öntet bodzaszörp

Újházy-fröccs 2 dl bor/1 dl uborkalé

Welcome drinks, Canouan Island, Saint Vincent, Caribbean, Image: 88627902, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, imageBROKER

Ananészos fröccskoktél (Profimedia)

Csajos koktélok

Málnás rozékoktél : készítsünk egy rozé hosszúlépést, szórjuk meg friss málnával, és erdeigyümölcs-sziruppal vagy málnaszörppel ízesítsük.

Chardonnay-s ananászkoktél : Chardonnay-ból készített hosszúlépéshez tegyünk egy kis vaníliaszirupot, ananászlevet és lime-ot.

 Rumos kiütés: Mixerben rázzuk össze a frissen facsart citromlevet, fehér rumot és egy deci olaszrizlinget, csorgassunk bele mézet és spricceljünk rá 2 dl szódát, végül szúrjuk meg mentalevéllel.
, Image: 249952894, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Alamy

( Profimedia)

A tisztelettudó szóda

Egy mondás szerint, aki a borba vizet tölt, az egyéb galádságokra is képes. A szóda azonban „felmentést” kapott, mert tiszteli a bort, vagyis nem ront a zamatán, hanem egy teljesen más italt hoz létre belőle. Jedlik így kínált kóstolásra: „Érdemes lehet ezen pezsgő víz azon személyekre nézve, kik borral nem élvén, szomjuságuk oltásakor az említett pezsgői csípősséget éldelni kívánnák. Talán azon betegségekben sem lenne czéliránytalan ital, mellyekben a szénsav által történendő izgatás a belső részekre jótékonyan hat.”
Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Tudta? Ezekre is jó az ecet

  Tudta? Ezekre is jó az ecet

  Nagyon sokan a drága tisztítószereket vásárolják, mivel abban reménykednek, hogy végre tiszta lesz a gáztűhelyük, ragyogni fognak az odakozmált edényeik.

 • Tenyerünkön hordozzuk a különlegességünket

  Tenyerünkön hordozzuk a különlegességünket

  A tenyérből való olvasás az emberi sorsot illetően, nem új keletű tudomány. Sok-sok évszázadnyi tapasztalat alapján állítják, hogy vannak bizonyos vonalak, amelyekből következtetni lehet az illető személyiségére. Ilyen az „életvonal”. Az apost.com szerint világszerte sok ember hisz abban, hogy a tenyerünkön lévő vonalak sok mindent felfedhetnek a személyiségünkről és még a jövőt is segíthetnek megjósolni.

 • 5 tipp, hogy szépeket álmodjon

  5 tipp, hogy szépeket álmodjon

  Időjárási frontok jönnek és mennek, ezekben mindenkinek volt része mostanában. Gyakran panaszkodnak embertársaink, hogy nehezen tudnak elaludni.

 • Meghökkentő bőr- és szépségápolási tanácsok

  Meghökkentő bőr- és szépségápolási tanácsok

  A szép és üde bőr mindannyiunk vágya, amelyet az egészséges táplálkozás mellett bőrtípusunk ismeretében és a megfelelő szépészeti praktikákkal érhetünk el – szerencsére a mai világban választhatunk a tradicionális és a modern eljárások közül is.