EUR: 345,09 Ft
CHF: 321,19 Ft
2020. augusztus 12., szerda
Klára

Külföld

Továbbra is rendkívüli állapot van érvényben Franciaországban

A rendkívüli állapot fél évvel történő meghosszabbításáról döntött a francia nemzetgyűlés.

A törvényhozás alsóháza kedd éjjel szavazta meg a javaslatot. Francois Hollande államfő a múlt csütörtöki, legalább 84 halálos áldozatot követelő nizzai terrortámadást követően jelentette be, hogy a november 13-i párizsi merényleteket követően kihirdetett rendkívüli állapot meghosszabbításáról döntött.


A kormányoldal három, az ellenzék viszont hat hónapos hosszabbítást javasolt. A kormány végül jelezte, kész támogatni, hogy a rendkívüli állapot 2017 januárjáig tartson.

“Nehéz ezt kimondani, de ez a kötelességem: lesznek még további támadások és további ártatlan emberek fognak meghalni. Nem szabad hozzászoknunk ehhez a fenyegetettséghez, de meg kell tanulnunk együtt élni vele” – fogalmazott a szavazás előtt mondott felszólalásában Manuel Valls miniszterelnök.

Az eddig négy alkalommal meghosszabbított intézkedés keretében a hatóságoknak különleges jogosítványuk van a biztonság fenntartása érdekében.

Az ellenzéki többségű szenátus szerdán vitatja meg a törvénytervezetet.

A rendkívüli állapot meghosszabbítása nem élvez teljes politikai támogatottságot, az ellenzők szerint nem elég hatékony és sérti az alapjogokat.

Kapcsolódó Cikkek