EUR: 326,31 Ft
CHF: 289,28 Ft
2019. május 22., szerda
Júlia, Rita

Belföld

Tusnád után: rántott hús, vagy töltött paprika?

OrbanBalazsMindannyian ismerjük a népszerű közönségszavazás műfaját. Szinte mindenhol szavazhatunk kedvenceinkről, kifejezhetjük véleményünket bizonyos kérdésekről, vagy éppen kiválaszthatunk számunkra fontos dolgokat. Médiafelülettől függetlenül rendkívül kedvelt műfaj, mindegy, hogy főzésről, politikáról, netán a celebvilágról van szó.

Képzeljük el, hogy egyszer csak meghirdetnek egy ilyen közönségszavazást, amelyen kötelező a részvétel és kötelező a többségi eredménynek megfelelően cselekedni. A feltett kérdés pedig úgy szól, hogy töltött paprika vagy rántott hús legyen-e a minden család számára kötelező vasárnapi ebéd.


Képzeljük el, hogy a szavazáson végül a „rántotthúsisták” 65 százalékos többséggel legyőzik a „Mozgalom a Töltött Paprikáért (MOTÖPA)” híveit, aminek következtében valamennyi család vasárnapi asztalán a jövőben rántott hús fog mint menü szerepelni.

Érezzük ugye, hogy valami nincs rendben. De mi lenne valójában a probléma ezzel az egész szavazással?


Hát az, hogy miért kellene kötelezően megszavaztatnunk a vasárnapi menüt bárkivel?! Hát az, hogy miért kellene mindenkinek ugyanazt ennie bármikor is?! Értelem nélküli közös döntés lenne.

Ugyanez a probléma a jelenlegi európai politikai elittel. Értelem nélküli együttműködést akar az EU tagállamaiból kikényszeríteni. Közös menekültügy, kötelező kvóták felé haladunk, miközben például a közös haderő kérdése – mint az Európa körül lévő válságok megoldásának előfeltétele – fel sem merül.

Elveszni látszik az európai politikai elitből az a képesség, amely eddig az európai integráció története során mindig segített felismerni, hogy mi az, amiben a tagállamok a kölcsönös előnyök érdekében együtt tudunk működni, s mi az, amiben nem szükséges együttműködniük. Ezen képesség visszaszerzése a tét most. Ha kell, gondolattal, ha kell, cselekedettel, ha kell, népszavazással.

Orbán Balázs, a Századvég kutatási igazgatója

Kapcsolódó Cikkek

 • Így befolyásolja az EP-választásokat a Soros-hálózat

  Így befolyásolja az EP-választásokat a Soros-hálózat

  Klímasztrájk felkiáltással szervez Európaszerte, így Magyarországon is tüntetéssorozatot két nappal az EP-választások előtt a Soros-hálozathoz ezer szálon kötődő AVAAZ háttérszervezet, ráadásul a beharangozásokban a klímaváltozásnál jóval többet foglalkoznak az egyesült Európa eszméjével és a migránssimogató politika megtartásával.

 • Brüsszel újra erőlteti a migrációt

  Brüsszel újra erőlteti a migrációt

  A választási kampány kezdetén minden képviselőhöz eljuttatták az Európai Unió legfrissebb hivatalos dokumentumát a nemzetközi migrációról. A Jean-Claude Juncker vezette bizottság által megrendelt, márciusban publikált tanulmányból jól látszik, hogy az unió vezetői a migrációt tartják az európai jövő alapjának – írta a V4NA nemzetközi hírügynökség.

 • Hamarosan elindul az e-jegyrendszer

  Hamarosan elindul az e-jegyrendszer

  Már nem kell sokat várni, ugyanis egy hónapon belül elindulhat Budapesten a közösségi közlekedésben az e-jegyrendszer kísérleti programja.

 • Megmenekülnek az érdi oroszlánok

  Megmenekülnek az érdi oroszlánok

  Nem kell elaltatni azt a hét oroszlánt, amelyek egy érdi tanyán élnek, az állatokat a veresegyházi Medveotthon fogadja be – tudta meg a Lokál.