EUR: 344,97 Ft
CHF: 320,90 Ft
2020. augusztus 12., szerda
Klára

Egyéb I.kerület

Újra miénk az Ybl ház!

Tíz és fél millió euróért izraeli tulajdonból magyar tulajdonba került az Ybl vízház, a korábbi Várkert Kaszinó. A világörökség részét képező épület már tíz éve kihasználatlanul, üresen állt, a jövőben azonban rendezvényeknek, konferenciáknak, tudományos eseményeknek ad majd otthont.

Fekete Zoltán, a Pallas Athéné alapítványok befektetési és vagyonkezelő cégének, az Optima Befektetési Zrt.-nek a vezérigazgatója közölte, az épületet olyan konstrukcióban vásárolta meg a Pallas Athéné Domus Innovationis Alapítvány, hogy a vételre opcióval rendelkező társaságot, a Sport Zone-t vette meg.


a budapesti Ybl Vízház épülete ( Fotó: Sáfár Tibor)

A Várkert Bazárral szemközti épület kiemelt rendezvényhelyszín lesz

– A vásárlás célja egyrészt az értékmentés, hiszen az épület a gyönyörűen felújított Várkert Bazár szomszédságában van, a Duna partján a világörökség részeként. Másrészt a cél a hasznosítás, tudományos konferenciák helyszíne és képzőművészeti kiállítóközpont lesz. A nagyközönség is látogathatja majd bizonyos napokon, rendezvényekre lehet majd bérelni, és kulturális, tudományos eseményeknek ad otthont.

(Kiss Róbert Richárd)


Vízházból zenepavilon, étterem, kaszinó, majd rendezvényhelyszín

Az Ybl vízház 1875-től 1882-ig épült, Ybl Miklós tervei alapján, a Várkert Bazárral egy időben. A szabadon álló épületben volt a királyi palotát vízzel ellátó szivattyúház. Homlokzata elé 1896-ban állították fel a Mayer Ede által készített Ybl Miklós-szobrot. Az épület a várkert frekventált részén található, egységet képezve a királyi palotával. A gépház idővel elvesztette eredeti funkcióját. 1905-ben újjáépítették, kávéház lett. 1913-ban zenepavilonná alakították át. Ezután negyven évig étteremként üzemelt. Buda 1944–1945. évi ostroma alatt az épület komoly sérüléseket szenvedett el. 1961-ben a Dél-budai Vendéglátóipari Vállalat, 1968-ban a Pannónia Vendéglátóipari Vállalat, 1972-ben pedig az Állami Budapest Táncegyüttes birtokába került. 1992-ben teljesen renoválták az épületet, 15 évig a Várkert Kaszinó működött benne. 2008-ban a kaszinókoncesszió lejártával Várkert Palota néven lett rendezvények helyszíne, majd évekig  üresen állt. Az épület állaga leromlott, a belső tereket fel kell újítani.

Kapcsolódó Cikkek

  • Meghalt a híres filmrendező

    Hetvenhat éves korában meghalt Alan Parker angol filmrendező, forgatókönyvíró és producer, nevéhez olyan filmek fűződnek…

  • Húsban a jövő

    Húsban a jövő

    Minden adott ahhoz, hogy Kaposvár a térség fővárosává váljon, hangzott el a Kométa és a kormány között megszületett stratégiai együttműködési megállapodás aláírásakor.