EUR: 322,83 Ft
CHF: 285,82 Ft
2018. augusztus 14., kedd
Marcell

Egyéb I.kerület

Újra miénk az Ybl ház!

Tíz és fél millió euróért izraeli tulajdonból magyar tulajdonba került az Ybl vízház, a korábbi Várkert Kaszinó. A világörökség részét képező épület már tíz éve kihasználatlanul, üresen állt, a jövőben azonban rendezvényeknek, konferenciáknak, tudományos eseményeknek ad majd otthont.

Fekete Zoltán, a Pallas Athéné alapítványok befektetési és vagyonkezelő cégének, az Optima Befektetési Zrt.-nek a vezérigazgatója közölte, az épületet olyan konstrukcióban vásárolta meg a Pallas Athéné Domus Innovationis Alapítvány, hogy a vételre opcióval rendelkező társaságot, a Sport Zone-t vette meg.


a budapesti Ybl Vízház épülete ( Fotó: Sáfár Tibor)

A Várkert Bazárral szemközti épület kiemelt rendezvényhelyszín lesz

– A vásárlás célja egyrészt az értékmentés, hiszen az épület a gyönyörűen felújított Várkert Bazár szomszédságában van, a Duna partján a világörökség részeként. Másrészt a cél a hasznosítás, tudományos konferenciák helyszíne és képzőművészeti kiállítóközpont lesz. A nagyközönség is látogathatja majd bizonyos napokon, rendezvényekre lehet majd bérelni, és kulturális, tudományos eseményeknek ad otthont.

(Kiss Róbert Richárd)


Vízházból zenepavilon, étterem, kaszinó, majd rendezvényhelyszín

Az Ybl vízház 1875-től 1882-ig épült, Ybl Miklós tervei alapján, a Várkert Bazárral egy időben. A szabadon álló épületben volt a királyi palotát vízzel ellátó szivattyúház. Homlokzata elé 1896-ban állították fel a Mayer Ede által készített Ybl Miklós-szobrot. Az épület a várkert frekventált részén található, egységet képezve a királyi palotával. A gépház idővel elvesztette eredeti funkcióját. 1905-ben újjáépítették, kávéház lett. 1913-ban zenepavilonná alakították át. Ezután negyven évig étteremként üzemelt. Buda 1944–1945. évi ostroma alatt az épület komoly sérüléseket szenvedett el. 1961-ben a Dél-budai Vendéglátóipari Vállalat, 1968-ban a Pannónia Vendéglátóipari Vállalat, 1972-ben pedig az Állami Budapest Táncegyüttes birtokába került. 1992-ben teljesen renoválták az épületet, 15 évig a Várkert Kaszinó működött benne. 2008-ban a kaszinókoncesszió lejártával Várkert Palota néven lett rendezvények helyszíne, majd évekig  üresen állt. Az épület állaga leromlott, a belső tereket fel kell újítani.

Kapcsolódó Cikkek

 • Licitáljon, hogy segíthessen!

  Licitáljon, hogy segíthessen!

  A nyíregyházi Tomek Zoltán jól ismert a futball szurkolói körökben. A 42 éves kétgyermekes, súlyosan beteg édesapáért az elmúlt egy évben összefogott az egész magyar sporttársadalom.

 • Tíz éve jár a siker útján a Holdviola

  Tíz éve jár a siker útján a Holdviola

  A kétezres évek egyetlen miskolci zenekara a Holdviola, mely országosan is ismert és sikeres. Tízéves évfordulójukra készülve kerestük meg Farkas Pétert, a formáció vezetőjét, hogy beszéljen nekünk az indulásról, sikerekről és az elkövetkezendő időszak terveiről.

 • Cserkészek táboroztak

  Cserkészek táboroztak

  Láthatóan jó hangulatban telt a visegrádi négyek országaiból érkező cserkészek számára szervezett nemzetközi találkozó, amelynek Dunaújváros adott otthont.

 • Négy napig szólt a jazz

  Négy napig szólt a jazz

  Remek zenék, pompás borok a Nagyerdőben, a Békás-tó környékén. Egyszerre gasztronómia, kulturális parádé és  hagyományosan jó kis közösségi találkahely volt a múlt hét csütörtöktől vasárnapig tartó program.