EUR: 319,46 Ft
CHF: 282,12 Ft
2019. január 18., péntek
Piroska

Egyéb I.kerület

Újra miénk az Ybl ház!

Tíz és fél millió euróért izraeli tulajdonból magyar tulajdonba került az Ybl vízház, a korábbi Várkert Kaszinó. A világörökség részét képező épület már tíz éve kihasználatlanul, üresen állt, a jövőben azonban rendezvényeknek, konferenciáknak, tudományos eseményeknek ad majd otthont.

Fekete Zoltán, a Pallas Athéné alapítványok befektetési és vagyonkezelő cégének, az Optima Befektetési Zrt.-nek a vezérigazgatója közölte, az épületet olyan konstrukcióban vásárolta meg a Pallas Athéné Domus Innovationis Alapítvány, hogy a vételre opcióval rendelkező társaságot, a Sport Zone-t vette meg.


a budapesti Ybl Vízház épülete ( Fotó: Sáfár Tibor)

A Várkert Bazárral szemközti épület kiemelt rendezvényhelyszín lesz

– A vásárlás célja egyrészt az értékmentés, hiszen az épület a gyönyörűen felújított Várkert Bazár szomszédságában van, a Duna partján a világörökség részeként. Másrészt a cél a hasznosítás, tudományos konferenciák helyszíne és képzőművészeti kiállítóközpont lesz. A nagyközönség is látogathatja majd bizonyos napokon, rendezvényekre lehet majd bérelni, és kulturális, tudományos eseményeknek ad otthont.

(Kiss Róbert Richárd)


Vízházból zenepavilon, étterem, kaszinó, majd rendezvényhelyszín

Az Ybl vízház 1875-től 1882-ig épült, Ybl Miklós tervei alapján, a Várkert Bazárral egy időben. A szabadon álló épületben volt a királyi palotát vízzel ellátó szivattyúház. Homlokzata elé 1896-ban állították fel a Mayer Ede által készített Ybl Miklós-szobrot. Az épület a várkert frekventált részén található, egységet képezve a királyi palotával. A gépház idővel elvesztette eredeti funkcióját. 1905-ben újjáépítették, kávéház lett. 1913-ban zenepavilonná alakították át. Ezután negyven évig étteremként üzemelt. Buda 1944–1945. évi ostroma alatt az épület komoly sérüléseket szenvedett el. 1961-ben a Dél-budai Vendéglátóipari Vállalat, 1968-ban a Pannónia Vendéglátóipari Vállalat, 1972-ben pedig az Állami Budapest Táncegyüttes birtokába került. 1992-ben teljesen renoválták az épületet, 15 évig a Várkert Kaszinó működött benne. 2008-ban a kaszinókoncesszió lejártával Várkert Palota néven lett rendezvények helyszíne, majd évekig  üresen állt. Az épület állaga leromlott, a belső tereket fel kell újítani.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.