EUR: 322,90 Ft
CHF: 286,20 Ft
2018. augusztus 15., szerda
Mária

Külföld

Vádat emeltek a cseh kormányfő ellen

Korrupció miatt vádat emelt a cseh államügyészség kedden Petr Necas volt cseh miniszterelnök és felesége ellen.

A konkrét vád az, hogy Necast 2012 őszén kormányfőként rábírta az általa vezetett Polgári Demokratikus Párt (ODS) három parlamenti képviselőjét, hogy mondjanak le mandátumukról, és ezzel tegyék lehetővé az áfa megemelését, amelyet a jobboldali kabinet szorgalmazott.


A kormányfő az áfaemelést ellenző három képviselőnek, akikkel a pártnak már korábban is több vitája volt, megígérte: ha lemondanak

mandátumokról, és átadják helyüket az áfaemelést támogató három másik politikusnak, akkor jól fizető helyeket biztosítanak nekik az állam által ellenőrzött cégekben.


Necas mai felesége, Jana Necasová – az ügy idején még Nagyová néven – a miniszterelnök kabinetfőnöke volt és aktívan közreműködött az ügyben, ezért a vád rá is vonatkozik.

Necas az évek óta húzódó ügyben nem nyilatkozik. Ügyvédje, Josef Lzicar újságíróknak azt mondta: ügyfele nem érzi magát bűnösnek, a neki tulajdonított döntéseket nem ő hozta.

A három volt képviselő közül a parlamentből történt távozása után Marek Snajdr az állami kőolajtartalékokkal gazdálkodó Cepro, Ivan Fuksa pedig a prágai repülőteret is működtető Cesky Aeroholding menedzsmentjének a tagja lett, míg Petr Tluchor nem kapott ugyan hasonló posztot, de ajánlására barátját, Libor Antostot beválasztották a Ceské Dráhy vasúttársaság vezetésébe.

A helyükbe lépő három képviselő ellen is büntetőeljárást indítottak, néhány hétre börtönbe is kerültek, de mentelmi joguk következtében végül is a bíróság mindhármukat felmentette a vád alól.

Petr Necas jobboldali koalíciós kormánya 2013 nyarán lemondásra kényszerült, miután a cseh korrupcióellenes rendőrség razziát tartott a kormányhivatalban, és korrupció gyanújával Necas akkori kabinetvezetője, Jana Nagyová – ma a volt kormányfő felesége – szintén rendőri őrizetbe került. Nagyová-Necasová ellen máig több eljárás van folyamatban. A 2013 őszén megtartott, előre hozott parlamenti választást a Cseh Szociáldemokrata Párt nyerte meg, és Bohuslav Sobotka alakított koalíciós kormányt.

Kapcsolódó Cikkek

  • A szárazság miatt lovakat ölnek le Norvégiában

    A szárazság miatt lovakat ölnek le Norvégiában

    A rendkívüli szárazság miatt nehezen és csak magas áron jutnak elegendő takarmányhoz állataik számára a gazdák Norvégiában, ezért sokan kénytelenek leölni lovaikat – számolt be hétfőn az NRK norvég közszolgálati adó.

  • Emelkedett a Görögországba érkező illegális bevándorlók száma

    Emelkedett a Görögországba érkező illegális bevándorlók száma

    A Törökország és Görögország között húzódó szárazföldi határon az év első hét hónapjában háromnegyedével emelkedett az illegális határátlépések száma az előző év azonos időszakához képest, az említett határszakaszon mintegy 29500-an kíséreltek meg bejutni az unió területére – közölte friss jelentésében az unió határvédelmi ügynöksége (Frontex).