2020. augusztus 10., hétfő
Lőrinc

Egyéb IV.kerület XIII.kerület

Vár a Pala!

Végre tombol a nyár, itt a strandszezon! Bár a főváros legnagyobb és egyik legkedveltebb strandján, a Palatinuson gőzerővel folyik a fejlesztés, mindez alig zavarja a pihenni vágyókat.

Kevesen tudják, de a sokak által közkedvelt Pala már majdnem százéves, hiszen 1919-ben, a Tanácsköztársaság ideje alatt nyitották meg. Budapesten ez volt az első fürdő, amely lehetővé tette a szabadban fürdőzést. Persze az azóta eltelt időben megszámlálhatatlan változás történt, sőt idén nyáron is rengeteg fejlesztéssel találkozhatnak a strandolók.
–  Elsődleges célunk a főépület átfogó felújítása és funkcióbővítése – mondta a Lokálnak Czinege Szilvia, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. munkatársa. – Terveink között szerepel egy alagsori wellnessrészleg kialakítása, természetesen új öltözőkkel, mosdókkal és személyzeti területekkel. Az épület egészét akadálymentessé alakítjuk. Az építkezés befejezése után a Palatinus egész évben nyitva tartó fürdő lesz. A strandszezon idején használatos öltözőterületek szintén megújulnak, az itt található műemlékileg védett kabinokat restauráljuk, a vizesblokkok pedig átfogó felújításon esnek át. Az átmeneti időszakban a szekrények mellett fogasolóban biztosítjuk az átöltözés és a ruhatárolás lehetőségét.


Czinege Szilvia hozzátette, a főépület homlokzatát az eredeti Janáky-féle tervek szerint újítják fel, maradéktalanul betartva a műemlékvédelmi hatóság előírásait. A renoválás ideje alatt a jegyárusítást mobil bódékban oldják meg.
–  Az erősen leromlott állapotú vendéglátó-kiszolgáló egység (volt Imi büfé) egyes részeit már le kellett zárni a vendégforgalom elől. A beruházás során megújul mind az épület, mind a közvetlen környezete, hogy a nyári szezon kiemelt időszakaiban is maradéktalanul ki tudja szolgálni vendégeinket. Ezen a területen is tervezünk funkcióbővítést, hiszen a tetőszinten található területet a nyári táborok résztvevőinek alakítjuk ki, így rossz idő esetén is tudnak gyerekprogramokat szervezni. A termálmedence fölé fedést tervezünk, ami a strandszezonon kívül tovább növeli a fürdőzök komfortérzetét, napsütéses időben pedig árnyékot ad.

Kapcsolódó Cikkek

  • Meghalt a híres filmrendező

    Hetvenhat éves korában meghalt Alan Parker angol filmrendező, forgatókönyvíró és producer, nevéhez olyan filmek fűződnek…

  • Húsban a jövő

    Húsban a jövő

    Minden adott ahhoz, hogy Kaposvár a térség fővárosává váljon, hangzott el a Kométa és a kormány között megszületett stratégiai együttműködési megállapodás aláírásakor.