2020. augusztus 13., csütörtök
Ipoly

Külföld

Barátja halála miatt ölt „hitetleneket” a baltás migráns

Bosszút akart állni egy barátja haláláért a Würzburg mellett egy vonaton elkövetett baltás-késes támadás tettese – mondta Würzburgban az ügyben indított nyomozást irányító ügyész.

Erik Ohlenschlager, a bambergi ügyészség vezetője elmondta, hogy a 17 éves afgán fiatalember múlt szombaton tudta meg, hogy Afganisztánban meghalt egy barátja.


Búcsúlevele alapján bosszút akart állni a “hitetleneken” a szenvedésért, amelyet muzulmán barátainak okoztak. A vonatra azzal a szándékkal szállt fel, hogy meggyilkoljon ismeretleneket, és tudta, hogy nem éli túl az akciót.

“Politikai motivációra” utal az is, hogy a támadás közben többször azt kiabálta, hogy Allah akbar! (Allah hatalmas!), ezt a rendőrséghez befutott segélykérő híváson is tisztán lehetett hallani a háttérben – mondta Erik Ohlenschlager.

Állítólag a Würzburg mellett egy vonaton elkövetett baltás-késes támadás elkövetőjéről készített videofelvételt tett közzé kedden az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet propagandaoldala, az Amak – jelentette a szélsőséges weblapokat figyelő SITE központ.

A pár perces felvétel Muhammad Rijadként azonosítja a 17 éves, afgán támadót.

A képsorokon megjelenő férfi “a Kalifátus katonájaként” beszélt magáról, és a kezében lévő kés használatával fenyegetőzött. Ezen felül arra szólította fel az IÁ híveit, hogy saját országukban öljenek meg “hitetleneket”.

A felvételt néhány órával azután hozta nyilvánosságra az Amak, hogy a szélsőséges csoport jelentkezett az öt sebesülttel járó támadás elkövetőjeként. A bajor belügyminiszter korábban azt mondta, a nyomozás első megállapításai alapján semmi nem utal arra, hogy a fiatal kapcsolatban állt volna iszlamista hálózatokkal.

Kapcsolódó Cikkek