EUR: 344,28 Ft
CHF: 318,84 Ft
2020. augusztus 04., kedd
Domonkos, Dominika

Belföld

Viszik a harci kutyát, mint a cukrot!

Ebrendőrség létrehozásával próbálná felszámolni az amerikai staffordshire terrierek illegális szaporítását a fajtatenyésztők egyesülete.

– Egyre több a harci kutya a környékünkön – mondta a Lokál Extrának Áron, aki a XIII. kerület futtatóit látogatja saját kutyájával. – Szinte hetente tűnik fel egy újabb gazdi egy néhány hónapos staffordshire terrierrel vagy annak valamilyen keverékével. Én személy szerint aggódom, mert az ilyen fajtákhoz érteni kell, itt pedig látom, hogy sok embernek ez az első kutyája.


staffFormálisan persze senki nem nyilatkozik szívesen, de helyszíni érdeklődésünk megerősíti a fiatalember aggodalmát. Van, aki ajándékba kapta új kedvencét, más valamilyen internetes csatornán szerezte be. A tulajdonosok között akad, aki tisztában van kutyája speciális tulajdonságaival, és pár hónapos kora óta jár vele kiképzőhöz. Akad, aki már érdeklődik kiképző után, de olyan is, aki tőlünk tudja meg, hogy ha nem kér szakmai segítséget, és később nem lesz képes a „kamaszkorba” lépő állatnak parancsolni, az tragédiához vezethet.

Azt, hogy baj van, megerősítette Vasszi Zoltán, a Magyarországi Amerikai Staffordshire Terrier Egyesület elnöke is, aki 27-28 éve foglalkozik a fajtával, korábban pedig más munkakutyák – dobermann, schnauzer – kiképzésével és versenyeztetésével foglalkozott.


pitbull vs amstaff-youtube– Az amerikai staffordshire terrier valóban egyre népszerűbb Magyarországon, és ennek én sem örülök – árulta el a Lokál Extrának. – Ha egy fajta népszerű, a hivatalos tenyésztők mellett hamar megjelennek a szaporítók, és egyre többen pároztatják a kutyákat otthon, házi körülmények között. Ez senkinek nem jó.

Az egyesület – tekintettel a fajta különleges adottságaira – kidolgozott egy úgynevezett szocializációs tesztet, amelyen minden, hivatalos tenyésztő keze alól kikerülő „amstaffnak” (röviden így nevezik a fajtát) át kell esnie. Amelyik ezen nem felel meg, annak a további tenyésztését nem engedélyezik.

– A baj az, hogy ez csupán jogi megoldás – magyarázta az elnök. – A magyar jog a kutyát egyszerűen tulajdonnak tekinti, amivel a tulajdonos rendelkezik. Tehát a mi teszt utáni minősítésünk nem garancia arra, hogy a tulajdonos illegálisan nem pároztatja később. És akkor nem beszéltünk még a szaporítótelepekről, amelyek létezését mi is érzékeljük. Tele az ország ismeretlen származású kutyákkal, és erre pillanatnyilag nem figyel oda senki.

Mi is az amstaff?

Az amerikai staffordshire terrier rendkívül erős izomzatú, robusztus megjelenésű kutya. Angliából vitték a telepesek az újvilágba, ahol sokféle feladatra használták, de az óhazában a legfontosabb feladata hosszú ideig az volt, hogy küzdjön: akár másik kutya, akár ökör vagy bika ellen. Innen a fajta hihetetlen ereje és fájdalomtűrő képessége. Az amstaffkölyök egyébként kifejezetten kedves, bolondos jószág, de már a játéknál sem szabad megfeledkezni arról, hogy ezek az állatok harcosnak születtek.

Vasszi Zoltán szerint az egyesület a megoldást ebrendőrség létrehozásában látná.

– Van egy elképzelésünk ezzel kapcsolatban, amit első körben fontos partnerünkkel, a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetségével szeretnénk egyeztetni, majd magasabbra fórumhoz eljuttatni. Ezzel elkezdődhetne az illegális szaporítás felszámolása – mondta.

Kapcsolódó Cikkek