EUR: 322,83 Ft
CHF: 285,82 Ft
2018. augusztus 14., kedd
Marcell

Külföld

Vulkánok belsejét vizsgáló műszert fejlesztettek magyar tudósok

Vulkánok belsejét “röntgenező” hordozható műszert fejlesztettek magyar és japán tudósok, a készülék segíthet előre jelezni a földrengéseket.

A technológia a müon nevű, elektromos töltéssel rendelkező szubatomi részecskék felderítésén alapul, és az átlátszatlan tárgyak belsejének megismerésére tervezték. Használják már régészek is, és a természeti katasztrófát szenvedett fukusimai atomerőmű reaktorainak vizsgálatakor is igénybe vették.


A Tokiói Egyetem és a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Wigner Fizikai Kutatóközpontjának tudósai fejlesztette műszer azonban sokkal kisebb, könnyebb és olcsóbb, mint a jelenleg rendelkezésre állók – mondta el az EFE hírügynökségnek Tanaka Hirojuki, a projekt japán vezetője.

A prototípus, amelyen a japán és a magyar tudósok még dolgoznak, csak 10 kilogrammos, és belefér egy kézitáskába, míg a jelenleg rendelkezésre álló hasonló eszközök súlya egy tonnánál is több, áruk eléri a 100 millió jent (278 millió forint).

A müonokat érzékelő hártyával felszerelt műszer sokféle változatát próbálták ki a kutatók, akiknek először sikerült röntgenképhez hasonló pillanatfelvételeket, sőt videót is készíteni egy tűzhányó belsejében – mondta el Tanaka.

Kapcsolódó Cikkek

  • A szárazság miatt lovakat ölnek le Norvégiában

    A szárazság miatt lovakat ölnek le Norvégiában

    A rendkívüli szárazság miatt nehezen és csak magas áron jutnak elegendő takarmányhoz állataik számára a gazdák Norvégiában, ezért sokan kénytelenek leölni lovaikat – számolt be hétfőn az NRK norvég közszolgálati adó.

  • Emelkedett a Görögországba érkező illegális bevándorlók száma

    Emelkedett a Görögországba érkező illegális bevándorlók száma

    A Törökország és Görögország között húzódó szárazföldi határon az év első hét hónapjában háromnegyedével emelkedett az illegális határátlépések száma az előző év azonos időszakához képest, az említett határszakaszon mintegy 29500-an kíséreltek meg bejutni az unió területére – közölte friss jelentésében az unió határvédelmi ügynöksége (Frontex).