2019. január 17., csütörtök
Antal, Antónia

Külföld

Milliárdokat jótékonykodott el Warren Buffett

Mintegy 2,86 milliárd dollárt (807 milliárd forint) adományozott jótékony célra idén Warren Buffett amerikai nagybefektető, akinek eltökélt célja, hogy vagyona döntő részét karitatív célokra ajánlja fel.

A 85 éves üzletember Berkshire Hathaway befektetési holdingja részvényeiből – összesen 19,61 millió úgynevezett b-kategóriás részvényt – adományozott szerdán több közhasznú alapítványnak. A mostani felajánlást is beleszámítva, Buffett több mint 24,3 milliárd dollárral támogatta a szervezetek munkáját 2006 óta.


A legnagyobb értékű részvénycsomagot – nagyjából 14,96 millió részvényt – az oktatás és az egészségügy fejlesztésével, valamint a szegénység visszaszorításával foglalkozó Bill és Melinda Gates Alapítvány kapta.

Az adomány további része az üzletember három felnőtt gyerekének – Howard, Susan és Peter – alapítványaihoz, illetve a néhai első felesége, Susan Thompson Buffett nevét viselő saját alapítványához került.


Buffett minden évben eladományozza vagyona egy jelentős részét. A Forbes magazin szerint az amerikai befektető továbbra is a harmadik helyen szerepel a világ leggazdagabb embereinek listáján, Bill Gates, a Microsoft alapítója és a spanyol Amancio Ortega után. Buffett idei felajánlásának bejelentése előtt a magazin 68,4 milliárd dollárra becsülte az üzletember nettó vagyonát.

A jótékonysági szervezetek rendszerint eladják a kapott részvényeket, hogy abból finanszírozzák a tevékenységüket. Az üzletember ezen kívül más karitatív szervezetek munkáját is támogatja kisebb adományokkal. Buffett holdingjába nagyjából 90 leányvállalat tartozik.

Buffett és Gates 2010 óta járják a világot, hogy további milliárdokat nyerjenek meg jótékony célokra. A The Giving Pledge elnevezésű jótékonysági kezdeményezéshez, amelynek résztvevői vállalják, hogy vagyonuk döntő részét karitatív célokra ajánlják fel, már több tucatnyian csatlakoztak.

Kapcsolódó Cikkek

 • Soros újra Brüsszelben lobbizott

  Soros újra Brüsszelben lobbizott

  A spekuláns Jyrki Katainen finn és Vĕra Jourová cseh uniós biztosokkal egyeztetett a Soros György a CEU helyzetéről. Az ENSZ migrációs csomag elfogadtatása érdekében gyakran egyeztet az amerikai milliárdos, többek közt Jean-Claude Junckerrel és Frans Timmamermanns csúcsvezetőkkel.

 • Háromméteres fallal védi magát Soros

  Háromméteres fallal védi magát Soros

  Bár Soros György teljes mellszélességben kiáll a nyitott határokat és társadalmakat szorgalmazó rögeszméje mellett, saját villáját három méteres betonfal veszi körül.

 • Mi lesz veled, Brexit?

  Mi lesz veled, Brexit?

  Elutasította a londoni alsóház a Nagy-Britannia unióból való kilépésének feltételeiről szóló megállapodást. A brüsszeli migránssimogatás, bürokrácia és arrogancia nagymértékben hozzájárult a Brexithez.