EUR: 346,17 Ft
CHF: 321,31 Ft
2020. augusztus 14., péntek
Marcell

Egyéb XIV.kerület

Zene szállja meg a Vajdahunyad várt

Az idén 25. alkalommal rendezik meg Budapest egyik legvarázslatosabb történelmi emlékhelyén, a Vajdahunyad várban a hagyományos nyári koncertsorozatot. Bálint Gábor, a Musica Hermina Alapítvány vezetője, az esemény szervezője a Lokál Extrának elmondta, bár a zenekarokat még mindig könnyű meggyőzni, hogy lépjenek fel, azért kisebb csoda, hogy idén meg tudták rendezni a fesztivált.

14ker_vajdahunyad (2)

Komolyzenei koncerteket is hallgathatnak az érdeklődők

14ker_vajdahunyad3

Impozáns környezetben zajlanak a koncertek

A zenekedvelőket augusztus 4-éig több nagyzenekari komolyzenei koncert, első osztályú cigányzene, popzenei műsor és kiváló előadók várják. A szimfonikus zenekarok mellett fellép a magyar világsztár Roby Lakatos, a Budapest Bár együttes vagy épp Polyák Lilla és Wolf Kati, a fesztivált pedig a 100 Tagú Cigányzenekar koncertje zárja.


– Nagy segítséget kapunk a Magyar Mezőgazdasági Múzeumtól, amely befogadta a rendezvényt, hiszen lényegében semmilyen más központi támogatásra nem számíthattunk – mondta lapunknak Bálint Gábor főszervező, aki hozzátette, negyed évszázaddal ezelőtt azért találták ki, hogy a fesztiválnak a Vajdahunyad vár adjon otthont, mert az épület különleges atmoszférát teremt a koncerteknek.
– Egész Európában páratlan ez a helyszín, ahol tényleg mindenki kikapcsolódhat. Azt gondoltuk, legyen ez egy sziget a szárazföldön, és ha arra gondolok, hogy a koncertek szünetében az érdeklődők gyönyörű helyen, nagyszerű zenét hallgatva sétálgathatnak, érzelmeikre, önmagukra gondolhatnak, akkor azt hiszem, elértük a célt. Tán a helyszínnek is köszönhető, hogy a zenekarokat könnyű meggyőzni, lépjenek fel nálunk, hiszen minden muzsikus szeret ilyen környezetben játszani. Ennek ellenére kisebb csoda, hogy minden évben meg tudjuk rendezni a programot, sőt, azt mondom, ez a nézők mellett a zenészek lojalitásának is köszönhető.

14ker_vajdahunyad4

Gyönyörű látvány a kivilágított vár

Bálint Gábor hozzátette, eredetileg komolyzenei fesztivált szerveztek, de az évek során a közönség igényeihez igazodva bevettek könnyűzenei programokat is.
– Persze, csak igényes, nem kommersz zenét játszó művészek jöhetnek szóba, mint például a Budapest Bár vagy épp Polyák Lilla. És bár mint említettem, soha semmilyen központi támogatást nem kaptunk, a legnagyobb érdem a közönség elismerésre. Az, hogy az elmúlt 25 évben számos visszatérő érdeklődőnk volt, az, hogy akkor, amikor a város tele van programokkal, mi meg tudjuk tölteni a nézőteret.


Kapcsolódó Cikkek

  • Meghalt a híres filmrendező

    Hetvenhat éves korában meghalt Alan Parker angol filmrendező, forgatókönyvíró és producer, nevéhez olyan filmek fűződnek…

  • Húsban a jövő

    Húsban a jövő

    Minden adott ahhoz, hogy Kaposvár a térség fővárosává váljon, hangzott el a Kométa és a kormány között megszületett stratégiai együttműködési megállapodás aláírásakor.