EUR: 322,83 Ft
CHF: 285,82 Ft
2018. augusztus 14., kedd
Marcell

Egyéb IX.kerület

Zenészek vették át a marhák helyét

144 éve, 1872 júliusában adták át a Közvágóhídat, amely a legnagyobb és legimpozánsabb marhavágóhíd volt akkoriban. A hatalmas terület mára jócskán lepusztult, de még láthatók az egykori építészeti szépségek. A telep zenekari próbatermeknek és különböző vállalkozásoknak ad otthont.

Közvágóhíd, Akkor és most (Fotó: Keresztesi Balázs)

A szarvasmarhát lefékező fiúk szobra 144 éve őrzi a kaput, akkoriban kőből voltak, 1937 óta bronzból (Fotó: Keresztesi Balázs)

Közegészségügyi okokból 1865-ben több száz mészárszéket és vágóhidat zárattak be, de mivel szükség volt ezek pótlására, pályázatot írtak ki egy hatalmas vágóhíd megtervezésére a Soroksári úti szántóföldekre. Julius Hennicke porosz építész nyerte el végül a megbízást, és 1872 júliusában fel is avatták a 14 hektáron elhelyezkedő létesítményt. Tizenöt évvel később a telepet modernizálták, csarnokot alakítottak ki.


Egy korabeli szemtanú így számolt be a Közvágóhíd életéről: „A megállapított vásárnapokon a vonatok hosszú sora szállítja egyenesen a közvágóhíd közelébe a legelőkön vagy hizlalókban kerekre nőtt szép alföldi vagy erdélyi marhákat, a borjúk, birkák és bárányok ezreit s már kora reggel kezdetét veszi a vásár. Ha az országhatár állati betegségek miatt nincs lezárva, itt látjuk a Balkán különböző nemzetiségeit is, amint piacra hozzák vadoncz és tarka állataikat.”

2

A közvágóhíd 1880-1890 között Fotó: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára

3

1949-re már jócskán átalakították a telepet, ma is hasonló képet mutat az épületegyüttes fotó:Fortepan

fortepan_82484

Folyamatosan ellenőrizték az állatok egészségügyi állapotát Fotó: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára

Az egykor modern vágóhíd gyönyörű épületei már csak nyomokban láthatók, egy-két felirat emlékeztet csupán arra, hogy milyen célból hozták létre a telepet. Irodákat, műhelyeket és zenekari próbatermeket találunk most a Soroksári út keleti oldalán.


Közvágóhíd, Akkor és most (Fotó: Keresztesi Balázs)

Az egykor impozáns épületek ma már egyáltalán nem tűnnek annak
(Fotó: Keresztesi Balázs)

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Licitáljon, hogy segíthessen!

  Licitáljon, hogy segíthessen!

  A nyíregyházi Tomek Zoltán jól ismert a futball szurkolói körökben. A 42 éves kétgyermekes, súlyosan beteg édesapáért az elmúlt egy évben összefogott az egész magyar sporttársadalom.

 • Tíz éve jár a siker útján a Holdviola

  Tíz éve jár a siker útján a Holdviola

  A kétezres évek egyetlen miskolci zenekara a Holdviola, mely országosan is ismert és sikeres. Tízéves évfordulójukra készülve kerestük meg Farkas Pétert, a formáció vezetőjét, hogy beszéljen nekünk az indulásról, sikerekről és az elkövetkezendő időszak terveiről.

 • Cserkészek táboroztak

  Cserkészek táboroztak

  Láthatóan jó hangulatban telt a visegrádi négyek országaiból érkező cserkészek számára szervezett nemzetközi találkozó, amelynek Dunaújváros adott otthont.

 • Négy napig szólt a jazz

  Négy napig szólt a jazz

  Remek zenék, pompás borok a Nagyerdőben, a Békás-tó környékén. Egyszerre gasztronómia, kulturális parádé és  hagyományosan jó kis közösségi találkahely volt a múlt hét csütörtöktől vasárnapig tartó program.