2018. április 19., csütörtök
Emma

Külföld

12 milliárd dollárral segítik ki az egyiptomiakat

Az egyiptomi kormány és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Kairóban tárgyaló delegációja előzetes megállapodásra jutott egy 12 milliárd dolláros hároméves hitelkeret feltételeiről – jelentette be az IMF csütörtökön.

A közlemény szerint az IMF igazgatótanácsa a következő hetekben dönt a megállapodás jóváhagyásáról.


A hitelkeret egy hároméves gazdasági reformprogram végrehajtását támogatja, amelynek célja a költségvetési deficit lefaragása, a gazdasági növekedés felgyorsítása és a devizapiaci helyzet javítása.

A rugalmas árfolyamrendszerre való áttérés erősíteni fogja Egyiptom versenyképességét, ösztönzi az export növekedését és a közvetlen külföldi tőkebefektetéseket – áll az IMF közleményében.

Az egyiptomi kormánynak a következő három évben mintegy 21 milliárd dollár többletforrásra van szüksége, hogy finanszírozni tudja az országot.

A gazdaság erősen függ az idegenforgalmi bevételektől és a külföldi tőkebeáramlástól, ezek azonban a 2011-es megmozdulásokat követő politikai bizonytalanság és a sorozatos terrortámadások miatt erősen visszaestek.

A devizatartalékok 2011 óta 50 százalékkal csökkentek, és június végén már csak 17,5 milliárd dollárt tettek ki. A dollár árfolyama 13 egyiptomi fontra szökött fel a feketepiacon, míg a hivatalos jegybanki árfolyam 8,88 font.

Az IMF-megállapodás és a hozzá kapcsolódó gazdaságpolitikai feltételek erősíthetik a külföldi befektetők bizalmát és enyhíthetik a devizahiány okozta gondokat, de sok szakértő a tárgyalások megindulásakor rámutatott, hogy az IMF által bizonyára elvárt megszorító intézkedések a gazdaság gyors fellendülésének is gátat vethetnek.

Ráadásul újabb finanszírozási lyukat üthet, ha az Öböl menti országok úgy döntenek, hogy az alacsony olajár okozta költségvetési nehézségek miatt csökkentik az Egyiptomnak nyújtott segélyt.

Kapcsolódó Cikkek

 • Így szólítják Kim Dzsong Un feleségét

  Így szólítják Kim Dzsong Un feleségét

  A hivatalos észak-koreai média újabban “tisztelt first ladynek” szólítja Kim Dzsong Un észak-koreai vezető feleségét, Zsi Szol Dzut, megfigyelők pedig arra hívják fel a figyelmet, hogy ez cím több mint negyven éve nem volt használatban az országban – írta csütörtökön a Ria Novosztyi orosz hírügynökség.

 • Még több migránst erőltetne Brüsszel Európára

  Még több migránst erőltetne Brüsszel Európára

  Németország szolidaritásának köszönhetően a várakozásokat meghaladó számban érkezhetnek afrikai és közel-keleti menekültek az Európai Unióba (EU) az Európai Bizottság áttelepítési programja révén – mondta a brüsszeli bizottság migrációs ügyekért felelős tagja egy csütörtöki német lapinterjúban.

 • Soros fia és párja is Budapestre jönnek

  Soros fia és párja is Budapestre jönnek

  Soros György képtelen belenyugodni a választási vereségbe, nem adja fel a migránsok betelepítésének tervét. A hét elején Brüsszelbe ment, hogy ismét onnan támadja Magyarországot.