EUR: 310,27 Ft
CHF: 258,75 Ft
2018. április 19., csütörtök
Emma

Egyéb XV.kerület

56-os hős szobrát kapja a kerület

Bronzból készít mellszobrokat két ötvenhatos hős emlékére Pogány Gábor Benő szolnoki szobrászművész. Közülük a Zbigniew Herbert lengyel költőről készült alkotást a kerületben állítják fel.

Pogány Gábor Benő szerint még senki sem készített szobrot a híres lengyel költőről Magyarországon, aki 1956-ban Budapesten köszöntötte a felkelőket, Lengyelországban is csupán egy szobor tiszteleg az emléke előtt.
– A mintegy hetven centiméter magas mű a Rákospalotai Magyarok Nagyasszonya fő-plébániatemplom oldalában található 1956-os emlékmű melletti szoborparkban kap helyet. A parkban a világirodalom 1956 vonatkozásában jelentős alakjainak állítanak emléket, az Albert Camus francia írót ábrázoló szobor mellett idén még Hannah Arendt zsidó származású amerikai filozófus-író szobrát is felállítják – mondta a szobrász az MTI-nek.


Pogány Gábor Benőnek nagy gyakorlata van a bronzszobrok készítésében. A kilenc ősi magyar kutyafajtáról készült bronzszoboregyüttesét az ismét önállóvá vált Állatorvostudományi Egyetem kisállatklinikája előtt állították fel július elején. Számos köztéri szobra áll a világ több pontján. Legbüszkébb az Aba-Novák Vilmosról készült egész alakos szobrára, amelyet tavaly augusztusban avattak fel Székesfehérváron a Nemzeti Emlékhely bejáratával szemben.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.