EUR: 330,25 Ft
CHF: 300,44 Ft
2019. október 18., péntek
Lukács

Béren kivüli juttatás

A határok nélküli világ előnyei

Emberemlékezet óta forró téma a közbeszédben a Magyarországról külföldre költözők ügye, azoké, akik Budapest, Szeged vagy éppen Győr helyett Londonban meg Berlinben próbálnak szerencsét. Van, aki szerint ez rossz folyamat, mások szerint pedig a jelenség a határok nélküli világ velejárója. Ezek elvi viták, viszont szerencsére emögött is vannak tények. Az egyik ilyen a hazautalt pénz mennyisége. Figyelem, sokkoló számok következnek. 

Fotó: Profimedia.hu

Fotó: Profimedia.hu

Van egy szervezet, a World Bank, amely évről évre közzéteszi, hogy a külföldön dolgozó állampolgárok mennyi pénz utalnak haza az anyaországaikba. A számítási módszer meglehetősen bonyolult, de az a lényeg, hogy alapvetően a munkavállalói jövedelmek és a személyes utalások kategóriáinak adatait veszi alapul. Ebből jött ki az az elképesztő szám, hogy világszinten az egyes országokba érkező hazautalt pénzek nagysága 2014-ben meghaladta az 583 milliárd dollárt. Ez forintra átszámítva még elképesztőbb összeg, körülbelül 160 ezer milliárd forintnak felel meg. Ez egyébként négy és félszeres bővülés a 2000-ben közölt hasonló számokhoz képest.


A növekedés tehát rendkívül stabilnak látszik, a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap egyaránt felhívja a figyelmet, hogy a hazautalt pénzek sokkal kisebb ingadozást mutatnak például a külföldi befektetésekhez képest, de az is pozitívum, hogy az átutalások mértéke egyáltalán nem függ a célország gazdasági helyzetétől, vagyis egy esetleges lejtmenet sem okoz elapadást.

A hazautalt pénzek egyik nagy nyertese éppen Magyarország – már 2000-ben, tehát még bőven az uniós csatlakozás előtt több mint 280 millió dollárt (mai árfolyamon mintegy 80 milliárd forint) küldtek a magyarországi bankokba a külföldön dolgozó magyarok. Ugyanez 15 év leforgása alatt 16-szoros bővülést mutat és 2014-ben már megközelítette az évi 4500 millió dollárt (1300 milliárd forint). Mindez azt jelenti, hogy a külföldön élő honfitársaink negyede küld támogatást az itthoni hozzátartozóknak. A hazautalt pénzek ráadásul a magyar GDP-ben is komoly részt hasítottak ki maguknak. Az Európai Unióhoz való csatlakozást követő első években a hazai gazdaság 1,5–2 százalékát tette ki a külföldről utalt pénzek összértéke, a 2014-es évre vonatkozó előzetes adatok viszont már 3 százalék körüli értéket mutatnak.


Nem biztos, hogy rögtön eltalálnánk, de a legnagyobb „küldő” ország Németország, ahonnan két évvel ezelőtt több pénz érkezett (952,2 millió dollár, azaz 270 milliárd forint), mint az Egyesült Királyságból (110 milliárd forint) és Ausztriából (100 milliárd forint) együttvéve. Az Egyesült Államok és Kanada is erős pozícióban van a küldő országok között, akárcsak Ausztrália, Svájc, Svédország és Szlovákia. Szóval le a kalappal a külföldön dolgozó magyar munkavállalók előtt!

Számos kutatás vizsgálta, hogy milyen tényezők befolyásolják a küldött összegek nagyságát. Ezek között vannak specifikus jellemzők, mint például a rokoni kapcsolatok szorossága, de többnyire általános szempontok is megfogalmazhatók: ilyen a határon túl eltöltött idő hossza, ami jelentősen befolyásolja, ki mekkora összeget ad haza. A rövid kinn tartózkodás több pénzt jelent, a hosszú távú viszont lefaragja a havi apanázst. De van más is: egyes kutatók arra jutottak, hogy a nők jellemzően egyenletesebben, megbízhatóbban segítik a származási országban maradt háztartásokat, mint a férfiak.

Kapcsolódó Cikkek

 • Nem engedték el nyaralni? Nincs egyedül!

  Nem engedték el nyaralni? Nincs egyedül!

  Minden harmadik munkavállaló szerint nehézkes a nyári szabadságok kivétele, minden második dolgozó pedig arról is beszámol, hogy előfordult már vele, hogy nem engedték az előre tervezett időpontban szabadságra menni.

 • Az unalom is káros lehet az egészségre

  Az unalom is káros lehet az egészségre

  Azt hallották, hogy egy francia alkalmazott beperelte a munkáltatóját arra hivatkozva, hogy az állásában „zombivá unatkozta” magát, ez pedig szakmailag „meggyilkolta” őt?

 • Erzsébet-utalvánnyal gyerekjáték az iskolakezdés

  Erzsébet-utalvánnyal gyerekjáték az iskolakezdés

  A Lokál Extra négy oldalas mellékletében azt mutatjuk be, miért éri meg az Iskolai Erzsébet-utalványt, illetve az Erzsébet-utalvány Plusz kártya Iskolai-zsebét választani, ha tanszervásárlásról van szó.