EUR: 310,23 Ft
CHF: 258,69 Ft
2018. április 20., péntek
Tivadar

Belföld

A jó szakembert megbecsülik

Változóban van az az elterjedt nézet, hogy csak a diploma számít, egyre több szülő és fiatal ismeri fel, hogy a szakmának megbecsültsége, elismertsége van – mondta a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály kiemelte: Magyarországon még nem lehet a szakmák Németországban jellemző respektjéről beszélni, de tenni kell érte, és ennek része a szakképzési rendszer átalakítása.

Varga Mihály hangsúlyozta: a kormány felismerte, hogy hosszú távon súlyos problémákat okoz, ha a szakképzési rendszer nem tud elég szakembert biztosítani, ezért indították el az együttműködést 2011-ben a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával (MKIK) a rendszer átalakítására. Mivel az idősebb oktatói generációk kikopnak, a következő feladat úgy módosítani a programot, hogy legyenek szakemberek, akik át tudják adni a tudást a fiataloknak.


Debrecen, 2014. szeptember 5. Szakmunkástanulók hallgatják Tóth József szakoktatót (j) a gördülőcsapágyakat gyártó FAG Magyarország Ipari Kft. debreceni gyárában létrehozott Schaeffler Akadémia egy oktatótermében 2014. szeptember 5-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt


Szakmunkástanulók hallgatják Tóth József szakoktatót a gördülőcsapágyakat gyártó FAG Magyarország Ipari Kft. debreceni gyárában létrehozott Schaeffler Akadémia egy oktatótermében 
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke úgy véli, hogy a kormánnyal  kötött megállapodás mostanra konkrét eredményeket is hozott. Megemlítette a tavalyi brazíliai szakmák világbajnokságát, ahol volt magyar győztes is, és kitért arra, hogy 2018-ban Budapesten rendezik meg az európai versenyt, az Euroskillst. Az elnök beszélt annak fontosságáról, hogy a gyerekek már 8-10 éves korukban találkozzanak egy szakmával, felébredjen iránta az érdeklődésük, és meg tudják azt szeretni.

Parragh László szerint akkor lesz sikeres egy gazdaság, ha integrálni tudja a tudást, ahogy ez sikerült például Dél-Koreában, Finnországban és Németországban. A képzés öt nagy területe a kutatás-fejlesztés-innováció, a közoktatás, a felsőoktatás, a szak- és a felnőttképzés, ezekre mind be kell építeni a modern, gazdaságközeli tudást – mutatott rá a kamara elnöke.


Kapcsolódó Cikkek

 • Rogán: Jottányit sem engedünk

  Rogán: Jottányit sem engedünk

  “Ágyútűz fog zúdulni ránk, de ez az ágyútűz egy olyan erődöt fog érni, amelyet a magyar emberek keményen megerősítettek április 8-án. Mi ki fogunk tartani, a bevándorláspolitika ügyében egy jottányit sem engedünk “– mondta a PestiSrácok.

 • Kisétált az őrizetből Gyárfás

  Kisétált az őrizetből Gyárfás

  Nem kezdeményezte a Fenyő-gyilkosság felbujtójaként meggyanúsított Gyárfás Tamás előzetes letartóztatását a Fővárosi Főügyészség, így a mai tárgyaláson arról dönt a bíróság, hogy a gyanúsított kap e nyomkövetőt a bokájára vagy sem.

 • Újabb migránshullámot gerjeszt az unió

  Újabb migránshullámot gerjeszt az unió

  Már nem is kell átkelniük Európán, az EU áttelepítési programja keretében 40 ezer migránst maga az Európai Bizottság segít ide jutni az áttelepítési programmal, amelybe most újabb 10 ezer főt vonnak be – erről Dimitrisz Avramopulosz, a bizottság migrációs ügyekért felelős tagja nyilatkozott azután, hogy tárgyalt Horst Seehofer német belügyminiszterrel.