2019. október 16., szerda
Gál

Belföld

A jó szakembert megbecsülik

Változóban van az az elterjedt nézet, hogy csak a diploma számít, egyre több szülő és fiatal ismeri fel, hogy a szakmának megbecsültsége, elismertsége van – mondta a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály kiemelte: Magyarországon még nem lehet a szakmák Németországban jellemző respektjéről beszélni, de tenni kell érte, és ennek része a szakképzési rendszer átalakítása.

Varga Mihály hangsúlyozta: a kormány felismerte, hogy hosszú távon súlyos problémákat okoz, ha a szakképzési rendszer nem tud elég szakembert biztosítani, ezért indították el az együttműködést 2011-ben a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával (MKIK) a rendszer átalakítására. Mivel az idősebb oktatói generációk kikopnak, a következő feladat úgy módosítani a programot, hogy legyenek szakemberek, akik át tudják adni a tudást a fiataloknak.


Debrecen, 2014. szeptember 5. Szakmunkástanulók hallgatják Tóth József szakoktatót (j) a gördülőcsapágyakat gyártó FAG Magyarország Ipari Kft. debreceni gyárában létrehozott Schaeffler Akadémia egy oktatótermében 2014. szeptember 5-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt


Szakmunkástanulók hallgatják Tóth József szakoktatót a gördülőcsapágyakat gyártó FAG Magyarország Ipari Kft. debreceni gyárában létrehozott Schaeffler Akadémia egy oktatótermében 
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke úgy véli, hogy a kormánnyal  kötött megállapodás mostanra konkrét eredményeket is hozott. Megemlítette a tavalyi brazíliai szakmák világbajnokságát, ahol volt magyar győztes is, és kitért arra, hogy 2018-ban Budapesten rendezik meg az európai versenyt, az Euroskillst. Az elnök beszélt annak fontosságáról, hogy a gyerekek már 8-10 éves korukban találkozzanak egy szakmával, felébredjen iránta az érdeklődésük, és meg tudják azt szeretni.

Parragh László szerint akkor lesz sikeres egy gazdaság, ha integrálni tudja a tudást, ahogy ez sikerült például Dél-Koreában, Finnországban és Németországban. A képzés öt nagy területe a kutatás-fejlesztés-innováció, a közoktatás, a felsőoktatás, a szak- és a felnőttképzés, ezekre mind be kell építeni a modern, gazdaságközeli tudást – mutatott rá a kamara elnöke.


Kapcsolódó Cikkek