EUR: 330,25 Ft
CHF: 300,44 Ft
2019. október 18., péntek
Lukács

Életmód

A pénzjutalom segít leszokni a dohányzásról

A pénzjutalom segít leszokni a dohányzásról – derült ki svájci tudósok tesztjeiből.

A Genfi Egyetem tudósai azt próbálták ki, mennyire hatékony módszer, ha a cigarettázóknak anyagi jutalmat ígérnek a tartós leszokás fejében. A kutatók eredményeiket a Journal of the American College of Cardiology című szaklap aktuális számában tették közzé.


Azt tudták, hogy az alacsonyabb jövedelműek között több a dohányos, a pénzbeli ösztönzésre ezért ők különösen fogékonyak lehetnek. A Genfi Egyetem Jean-Francois Etter által vezetett kutatócsoportja megállapította, hogy az anyagi jutalom nagyjából ugyanolyan hatásosan segít abbahagyni a dohányzást, mint a gyógyszerek vagy a leszokást segítő gyógyászati eszközök, többek között a nikotintapasz – olvasható az egyetem közleményében.

Fit woman practicing karate against blue background, Image: 284362106, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Wavebreak

Csodálkozni fog, hogy füst nélkül milyen sportos lett: a tüdeje friss levegőhöz jut, a teste oxigénnel töltődik fel és a sport az esetleges súlyfelesleg ellen is hatásos. (Profimedi)

A kutatásban 800 dohányos vett részt, férfiak és nők vegyesen. Mindannyian Genf kantonban éltek, jövedelmük évi 50 ezer svájci frank (14,2 millió forint) alatt volt. A résztvevőket véletlenszerűen osztották két csoportra. Ugyan mindkét csoportnak abba kellett hagynia a cigarettázást, ám az egyik ezért egy szupermarket vásárlási utalványát kapta, amelynek értéke hétről hétre növekedett. Ha valakinek sikerült hat hónapig füstmentesen élnie, 1500 franknyi (426 ezer forint) utalvánnyal lett gazdagabb.


Az első hét elteltével biokémiai vizsgálatokkal rendszeresen ellenőrizték, valóban leszoktak-e a résztvevők a dohányzásról. Hat hónap után nem járt további jutalom, azonban 18 hó elteltével újabb tesztnek vetették alá a résztvevőket. A vásárlási utalvánnyal ösztönzött csoport tagjainak több mint a fele (55 százalék) nem gyújtott rá a kutatás első három hónapjában. A kontrollcsoport tagjainak semmiféle jutalmat nem ígértek, közülük csak 12 százalék hagyott fel a dohányzással ebben az időszakban.

Hat hónap elteltével 45 százalék nem dohányzott a pénzzel nem ösztönzött csoport 11 százalékával szemben. Ahogy a pénzjutalom megszűnt, az anyagi ösztönzéssel leszokó csoport addig füstmentes részének többsége is visszaszokott a cigarettára, 18 hónap elteltével 9,5 százalékuk nem dohányzott. A hosszú távon sikerrel leszokók aránya még így is 5,8 százalékponttal haladta meg azokét, akik jutalom nélkül váltak hosszú távon füstmentessé (3,7 százalék). Gyógyászati segédeszközökkel és orvosságokkal ugyanilyen arányban sikerül hosszú távon leszoktatni a dohányosokat. A kutatók feltételezik, hogy utóbbiak és az anyagi ösztönzés együttes alkalmazása még hatékonyabb lehet.

Kapcsolódó Cikkek