EUR: 323,54 Ft
CHF: 286,14 Ft
2018. szeptember 20., csütörtök
Friderika

Külföld

Agyvérzést kapott Iszlam Karimov üzbegisztáni elnök

Agyvérzést kapott Iszlam Karimov üzbegisztáni elnök, állapota stabil, egy kórház intenzív osztályán kezelik – közölte az államfő kisebbik lánya az egyik közösségi oldalon hétfőn.

Lola Karimova-Tillyaeva szerint az agyvérzés még szombat reggel történt. “Korai lenne jóslatokba bocsátkozni, hogy hogyan alakul állapota a jövőben” – írta.


Az üzbég kormány vasárnap csak arról adott hírt, hogy az elnököt kórházba szállították, de ennek okát nem közölte.

A 78 éves Iszlam Karimov 1991 óta a független Üzbég Köztársaság elnöke. Addig a jogelőd Üzbég SZSZK, a volt Szovjetunió egyik tagállamának elnöke volt.

Az Afganisztántól északra fekvő, 32 millió lakosú, legnépesebb közép-ázsiai országot destabilizálhatja, amennyiben – ha erre kerülne sor – nem sikerülne az utódlás kérdésében megegyezésre jutni. Karimovnak ugyanis nincs fia, akit utódnak lehetne választani a hagyományosan patriarchális országban. Az elnök idősebb lánya, Gulnara azóta nem jelent meg a nyilvánosság előtt, hogy 2014-ben egyes sajtóhírek szerint házi őrizet alá helyezték.

Karimov másik lánya, Lola hazájának nagykövete az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezeténél (UNESCO) Párizsban.

Kapcsolódó Cikkek