EUR: 323,54 Ft
CHF: 286,14 Ft
2018. szeptember 20., csütörtök
Friderika

Belföld

Állami pénzzel tömi a neonácikat a Jobbik?

Alapítványain keresztül jelentős összegeket juttat a pártfinanszírozásra kapott állami pénzből a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalomnak a Jobbik. A mozgalom számos, náci eszméket követő fiatal számára szervez rendszeresen félkatonai táborokat.

Állami pénzekből szervezhet megkérdőjelezhető rendezvényeket a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) – állítja az Átlátszó dokumentumaira hivatkozva a 888.hu. Az írás szerint a Jobbik által létrehozott nonprofit szervezet, a Gyarapodó Magyarországért Alapítvány az elmúlt években összesen több mint 38 millió forintot adományozott a HVIM-nek. Az alapítvány összesen 266 millió forintot kapott a Jobbiktól. A portál példaként említi, hogy egy 2013-ban készült fotón a HVIM szervezésében megtartott emléktúra egyik résztvevője teljes Hitler-kosztümben szerepel. Ebben az évben a Jobbik alapítványa hétmillió forinttal támogatta a HVIM-et, amely az Attila-túrán kívül megszervezte a Magyar és Székely Sziget rendezvényeket is, előbbiről az akkori híradások úgy szóltak: „az idén botrány nélkül lezajlott szélsőjobboldali rendezvény”.


Hatvannegy Varmegy Nemzeti Ifjusagi Tabor2 FB

Ugyancsak a HVIM szervezi a Nemzeti Ifjúsági Tábort, ahol a résztvevők előszeretettel fotózkodnak fegyverutánzatokkal, olyan egyenruhákban, amelyek erősen emlékeztetnek a náci Németország rettegett Waffen-SS-ének mundérjára.

Szerettük volna megkérdezni a Jobbikot, hogyan fér össze a megkérdőjelezhető rendezvények finanszírozása Vona Gábor pártelnök azon júniusi kijelentésével, miszerint a „náciromantikára vágyók” pártjuknál „eltévesztették a házszámot”, de lapzártánkig nem kaptunk választ kérdéseinkre.


Attila Vedvonal Emlektura FB

Hitler pofa FB

HVIM-esek a pártban

Több vármegyés is magas pozíciót tölt be a Jobbikban. Ilyen Toroczkai László, a párt alelnöke, Ásotthalom polgármestere, aki amellett, hogy a HVIM örökös vezetőségi tagja, leginkább a tévészékház 2006-os ostromáról ismert. Vagy Magvasi Adrián, a Jobbik választókerületi elnöke, volt képviselőjelöltje, aki a párthoz köthető  alfahir.hu főszerkesztője és a HVIM vezetőségi tagja. Fodor Tamás György pedig a Jobbik közép-európai kapcsolatokért felelős munkatársa és szintén a HVIM vezetőségi tagja.

Budapest, 2016. május 29. Toroczkai László, a Jobbik megválasztott alelnöke a párt tisztújító kongresszusa után tartott sajtótájékoztatón a Budapest Kongresszusi Központban 2016. május 29-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Budapest, 2016. május 29.
Toroczkai László, a Jobbik megválasztott alelnöke a párt tisztújító kongresszusa után tartott sajtótájékoztatón a Budapest Kongresszusi Központban 2016. május 29-én.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Címkék

Kapcsolódó Cikkek