EUR: 310,23 Ft
CHF: 258,69 Ft
2018. április 20., péntek
Tivadar

Belföld

Állami pénzzel tömi a neonácikat a Jobbik?

Alapítványain keresztül jelentős összegeket juttat a pártfinanszírozásra kapott állami pénzből a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalomnak a Jobbik. A mozgalom számos, náci eszméket követő fiatal számára szervez rendszeresen félkatonai táborokat.

Állami pénzekből szervezhet megkérdőjelezhető rendezvényeket a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) – állítja az Átlátszó dokumentumaira hivatkozva a 888.hu. Az írás szerint a Jobbik által létrehozott nonprofit szervezet, a Gyarapodó Magyarországért Alapítvány az elmúlt években összesen több mint 38 millió forintot adományozott a HVIM-nek. Az alapítvány összesen 266 millió forintot kapott a Jobbiktól. A portál példaként említi, hogy egy 2013-ban készült fotón a HVIM szervezésében megtartott emléktúra egyik résztvevője teljes Hitler-kosztümben szerepel. Ebben az évben a Jobbik alapítványa hétmillió forinttal támogatta a HVIM-et, amely az Attila-túrán kívül megszervezte a Magyar és Székely Sziget rendezvényeket is, előbbiről az akkori híradások úgy szóltak: „az idén botrány nélkül lezajlott szélsőjobboldali rendezvény”.


Hatvannegy Varmegy Nemzeti Ifjusagi Tabor2 FB

Ugyancsak a HVIM szervezi a Nemzeti Ifjúsági Tábort, ahol a résztvevők előszeretettel fotózkodnak fegyverutánzatokkal, olyan egyenruhákban, amelyek erősen emlékeztetnek a náci Németország rettegett Waffen-SS-ének mundérjára.

Szerettük volna megkérdezni a Jobbikot, hogyan fér össze a megkérdőjelezhető rendezvények finanszírozása Vona Gábor pártelnök azon júniusi kijelentésével, miszerint a „náciromantikára vágyók” pártjuknál „eltévesztették a házszámot”, de lapzártánkig nem kaptunk választ kérdéseinkre.


Attila Vedvonal Emlektura FB

Hitler pofa FB

HVIM-esek a pártban

Több vármegyés is magas pozíciót tölt be a Jobbikban. Ilyen Toroczkai László, a párt alelnöke, Ásotthalom polgármestere, aki amellett, hogy a HVIM örökös vezetőségi tagja, leginkább a tévészékház 2006-os ostromáról ismert. Vagy Magvasi Adrián, a Jobbik választókerületi elnöke, volt képviselőjelöltje, aki a párthoz köthető  alfahir.hu főszerkesztője és a HVIM vezetőségi tagja. Fodor Tamás György pedig a Jobbik közép-európai kapcsolatokért felelős munkatársa és szintén a HVIM vezetőségi tagja.

Budapest, 2016. május 29. Toroczkai László, a Jobbik megválasztott alelnöke a párt tisztújító kongresszusa után tartott sajtótájékoztatón a Budapest Kongresszusi Központban 2016. május 29-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Budapest, 2016. május 29.
Toroczkai László, a Jobbik megválasztott alelnöke a párt tisztújító kongresszusa után tartott sajtótájékoztatón a Budapest Kongresszusi Központban 2016. május 29-én.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Rogán: Jottányit sem engedünk

  Rogán: Jottányit sem engedünk

  “Ágyútűz fog zúdulni ránk, de ez az ágyútűz egy olyan erődöt fog érni, amelyet a magyar emberek keményen megerősítettek április 8-án. Mi ki fogunk tartani, a bevándorláspolitika ügyében egy jottányit sem engedünk “– mondta a PestiSrácok.

 • Kisétált az őrizetből Gyárfás

  Kisétált az őrizetből Gyárfás

  Nem kezdeményezte a Fenyő-gyilkosság felbujtójaként meggyanúsított Gyárfás Tamás előzetes letartóztatását a Fővárosi Főügyészség, így a mai tárgyaláson arról dönt a bíróság, hogy a gyanúsított kap e nyomkövetőt a bokájára vagy sem.

 • Újabb migránshullámot gerjeszt az unió

  Újabb migránshullámot gerjeszt az unió

  Már nem is kell átkelniük Európán, az EU áttelepítési programja keretében 40 ezer migránst maga az Európai Bizottság segít ide jutni az áttelepítési programmal, amelybe most újabb 10 ezer főt vonnak be – erről Dimitrisz Avramopulosz, a bizottság migrációs ügyekért felelős tagja nyilatkozott azután, hogy tárgyalt Horst Seehofer német belügyminiszterrel.