2018. szeptember 26., szerda
Jusztina

Belföld

Állatrendőrséget a kutyafuttatókba!

Valamit tenni kell! Intézkedést sürget még a Staffordshire Terrier Egyesület is, miután az utóbbi időben újra divatba jöttek az „amstaffok”. A futtatókban mind gyakoribbak a köznyelvben csak harci kutyaként emlegetett ebek. Baj is történt már, Pesterzsébeten egy idős asszonyt és kutyáját marta meg egy szteffi.

Egy szabályszerűen működő kutyafuttatónál érte támadás tavaly ősszel a nyolcvanon túl járó Lévai Pálnét Pesterzsébeten, a Kulcsár utca és a Mártírok útja találkozásánál.


– Mindig oda jártunk az én kisebb testű keverék kutyámmal – mesélte a Lokál Extrának Lévainé. – Egy olyan hölgy kutyája támadott meg, akivel beszélő viszonyban voltunk. Tulajdonképpen a támadás nem is ellenem, hanem a kutyám ellen irányult, én csak útban voltam.

A támadó egy staffordshire terrier volt, a kiskutyát és gazdáját is azonnal orvoshoz kellett vinni. Az eset a sértett elmondása szerint a rendőrségről már átkerült az ügyészségre, a támadó kutya gazdája azonban büntetést eddig nem kapott, sőt, arra sem hajlandó, hogy a kórházi költségeket – amelyekről Lévainé számlát kért – megtérítse. A pereskedés folyik.


Kutyafuttató, kutyaharapás Pesterzsébeten (Fotó: Keresztesi Balázs)

Ezen a kapun rontott ki az idős hölgyet megtámadó staffordshire terrier
(Fotó: Keresztesi Balázs)

– Harci kutya támadott meg, de a fajta ellen sincs kifogásom, kutyabarát vagyok – árulta el az idős hölgy. – A helytelen tartással van a gond. Az én esetemben is az okozta a bajt, hogy a gazdi kinyitotta a kutya előtt a kaput. Egyébként a környéken azt mondják, sokan tartanak ettől a jószágtól, mert fegyelmezetlen, agresszív.

Nem lehet összeférni velük

A támadások szerencsére ritkák, ám a kisebb és a nagyobb testű kutyák egy helyen történő futtatása egyre több helyen okoz gondot. A VIII. kerületi közterület-felügyeletnél például arról tájékoztatták a Lokál Extrát, hogy a lakossági bejelentések szerint egyes összeférhetetlen kutyák rendszereresen okoznak keserűséget a többinek. A Lokál Extra által megkérdezett XIII. kerületi gazdik pedig úgy nyilatkoztak, van olyan kutya, amelyik mellé nem szívesen viszik be a sajátjukat a futtatóba.

Arról korábban már a Lokál Extra is beszámolt, hogy Magyarországon újra divatba jöttek az úgynevezett bull típusú fajták (bullterrier, staffordshire terrier, amerikai staffordshire terrier stb.), vagyis amelyeket a köznyelvben harci kutyaként emlegetnek.

Meglepő, de a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége (MAOE) mégsem érzi magát lépéskényszerben. Szerintük ugyanis már nincsenek harci kutyák.

– Kerüljük a „harci fajták” kifejezést, mivel ezek a kutyafajták évtizedek óta más tenyésztési irányt vettek és ideális családi kutyává váltak – ennyit mondott válaszul Korózs András, a MAOE elnöke, amikor vázoltuk előtte a kialakult helyzetet.

, Image: 254647131, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy

– Egy hivatalos tenyésztőtől kikerült, tiszta vérvonalú amerikai staffordshire terrier valóban ideális családi kutya – reagált a Lokál Extrának Vasszi Zoltán, a Magyarországi Amerikai Staffordshire Terrier Egyesület elnöke. A tenyésztett kutyáknak ugyanis át kell menniük egy szocializációs teszten, és amelyiknek nem sikerül, az nem tenyészthető tovább.– Csakhogy az utcán található példányok nagy része ellenőrizetlen szaporítótelepekről származik. Kiszámíthatatlan jószágok, amelyeket divatból tartanak olyan emberek, akik sem a fajtához, sem általában a kutyákhoz nem értenek igazán. Nem csoda, ha a futtatókban nem lehet velük összeférni.

Pedig a házilag vagy illegális telepeken szaporított kutyák száma igen magas, a MAOE-elnök tájékoztatása szerint a teljes populáció 80 százaléka törzskönyv nélküli. Ezek azok a kutyák, amelyeket 30-40 ezer forintért kínálnak az interneten.

Ki kit teszteljen?

– Mi egy állatrendőrség létrehozásában látjuk a megoldást – magyarázta Vasszi Zoltán. – Ennek az egyik célja, hogy a törzskönyv nélküli, nem ivartalanított kutyák tartóira olyan bírságot rójon ki, amely miatt már nem lenne értelme illegális helyről vásárolni. Ez a megoldás mindenkit védene, a büntetési bevételek pedig az államot illetnék, amelynek így érdekében állna fenntartani ezt a szervezetet.

Az általunk megkérdezett tulajdonosok azonban úgy vélik, ez csak tenyésztői érdekeket szolgál, az igazságos az lenne, ha bármelyik kutya részt vehetne ilyen vizsgán.

Az állatrendőrség kezdeményezői az ősz elején kívánják a részletesen kidolgozott tervet a döntéshozók elé tárni.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Megműtötték a soroksári gyilkost

  Megműtötték a soroksári gyilkost

  Szakértők vizsgálják a soroksári gyilkos cellájában lévő mobiltelefonokat. Az egyik készülék feltehetően az áldozaté. Az is kiderült, hogy Kardosné Gyurik Krisztina orrba üthette R.

 • Magyarország nem enged a zsarolásnak

  Magyarország nem enged a zsarolásnak

  Az Országgyűlés európai ügyek bizottsága azt kéri, hogy a parlament ne engedjen a bevándorláspárti brüsszeli zsarolásnak a Soros-Sargentini-jelentéssel kapcsolatban.

 • A jövő közlekedése Budapesten

  A jövő közlekedése Budapesten

  A Hello Tomorrow idén januárban alakult magyar képviseletének bemutatkozó rendezvényén Európa legizgalmasabb, mobilitással foglalkozó vállalkozásai is jelen lesznek.

 • Orbán Viktor megmutatta unokáját

  Orbán Viktor megmutatta unokáját

  Jó reggelt, Magyarország! – köszöntötte Orbán Viktor miniszterelnök követőit a Facebook oldalán, egy friss fotóval. Karjában harmadik unokája, Anna Adél, Orbán Ráhel és Tiborcz István második lánygyermeke, ezzel hivatalosan is bemutatták az Orbán család legújabb tagját.