EUR: 345,56 Ft
CHF: 320,18 Ft
2020. augusztus 03., hétfő
Hermina

Tech

Alter már emberi mozdulatokra is képes

Tokió, 2016. augusztus 1. Alter, egy humanoid robot a tokiói Feltörekvő Tudomány és Innováció Országos Múzeumának kiállításán 2016. augusztus 1-jén. Az Isiguro Hirosi, az Oszakai Egyetem és Ikegami Takasi, a Tokiói Egyetem professzora vezette két, a mesterséges élet lehetőségeit kutató laboratórium által kifejlesztett Alter emberszerű mozdulatokat végez a felső végtagjaival, a felsőtestével, a fejével, és az arcjátéka is meglehetősen emberi. (MTI/AP/Szaszahara Kodzsi)

Alter a tokiói Feltörekvő Tudomány és Innováció Országos Múzeumának kiállításán mutatkozott be (MTI/AP/Szaszahara Kodzsi)


Talán nincs is olyan messze Spielberg világa, amikor a robotok gesztikulálnak és éreznek. A tokiói Feltörekvő Tudomány és Innováció Országos Múzeumának kiállításán a hét elején bemutatták Altert, a humanoid robotot, „akinek” a mimikája is emberi.

A humanoid robot 20 nyelven ismeri fel az emberi hangot

Pepper 20 nyelven ismeri fel az emberi hangot

Az érzelmeket felismerő személyi robot nem teljesen új dolog. A Softbank japán telekommunikációs és internetszolgáltató cég tavaly mutatta be a főként háztartási, kórházi és irodai kisegítőnek szánt, Pepper nevű humanoid intelligens robotot, amely saját személyiséget tud kifejleszteni attól függően, hogyan viselkednek vele az emberek. Pepper nemcsak a körülötte lévő emberek érzelmeit képes felismerni, hanem reagálni is tud.


A hét elején  Isiguro Hirosi, az Oszakai Egyetem és Ikegami Takasi, a Tokiói Egyetem professzora bemutatta  Altert, „aki” már egészen emberszerű: kifejezetten emberi mozdulatokat végez a felső végtagjaival, a felsőtestével, a fejével, és az arcjátéka is meglehetősen emberi. Pepper még olyan volt, mint egy rajzfilmfigura, Alter viszont inkább  Steven Spielberg A.I. – Mesterséges értelem című klasszikusában bemutatott, érző és gondolkodó robotokra emlékeztet.

Budapest, 2016. július 5. A Puli Space Technologies I2.0N típusú holdszondája a Metró Galéria Puli Space-kiállításának megnyitóján a Puskás Ferenc Stadion metróállomáson 2016. július 5-én. A galéria plakátjain egy hónapon át tekinthető meg a Puli Space magyar űrprojekt, amelynek történetét és céljait egy hónapon át láthatja a közönség a metró M2, M3 és M4 szerelvényeiben. A kampány célja, hogy bemutassa a Google Lunar XPRIZE versenyét és benne a Puli Space részvételét a nagyközönség, illetve a lehetséges támogatók előtt. MTI Fotó: Balogh Zoltán


A Puli Space Technologies I2.0N típusú holdszondája
MTI Fotó: Balogh Zoltán

Puli, a legismertebb magyar robot

Magyarország rengeteg találmányt adott a világnak, elég csak a golyóstollra vagy a Rubik-kockára utalni. A hazai kreatív elméknek köszönhetjük az egyik legcukibb robotot is, a Pulit, amely  egy saját tervezésű holdjáró robot. Fejlesztője a magyar Puli Space Technologies. Sikeres küldetése esetén ez lesz az első magyar űrszonda, amely eléri egy idegen égitest felszínét és egyúttal az első magyar rover a világűrben.

Kapcsolódó Cikkek

 • Segítség, kitört rajtam a technopánik!

  Segítség, kitört rajtam a technopánik!

  Napi több órát töltünk telefonnyomkodással
  A folyamatosan változó technológia, az egymást követő újdonságok gyakran okoznak olyan érzést, hogy “Jézusom, ez már követhetetlen, ennek biztosan katasztrófa lesz a vége!

 • Ön mekkora szűrőbuborékban él?

  Ön mekkora szűrőbuborékban él?

  A filter bubble, vagyis a szűrőbuborék gyakkorlatilag az a jelenség, amikor az online térben csak a hozzánk hasonlók és a miénkkel egyetértő vélemény vesz körbe bennünket.

 • A digitális én

  A digitális én

  Nagyon ritka, ha valakinek az online személyisége teljesen megegyezik a valós énjével. Szerencsés esetben csupán egy kicsit kozmetikázott és ráncfelvarrott a digitális közösségi identitás, súlyosabb esetben azonban köszönö viszonyban sincs a valósággal.