2020. augusztus 09., vasárnap
Emőd

Extra

Antal Imre barátja: Talán létezik egy másik világ, ahol Imruska vár rám

A hétvégén ünnepelte volna 81. születésnapját Antal Imre. A népszerű tévés nyolc éve távozott. Azóta legjobb barátja, Jenei József önkéntes száműzetésben él egy Balaton környéki falucskában.

A férfi naphosszat ücsörög az apró házacskája bejárata előtt, hallgatja a szomszédban a labdapattogást, a gyerekzsivajt.


Jenei József2

Jenei József

– Hogy milyen a Balaton-part? Honnan tudjam? Az elrontott csípőműtétem miatt csak járókerettel közlekedem, de a fájdalmaim miatt odáig el se jutok – panaszolja a 74 éves József. – Arról álmodozom, hogy egyszer újra szélsebesen szaladok, és felutazok Budapestre, a Farkasréti temetőbe, Imruska sírjához. Egy nagy csokor mezei virágot vinnék neki, ami itt termett a kertemben – sóhajt.

Jenei József negyvenhárom évig kísérte figyelemmel legendás tévés-humorista barátja, Antal Imre életét. Néha esténként gyertyát gyújt az emlékére, olyankor felidézi a közös élményeket.


Presser volt a tanítványa

Amikor Antal Imre zongoraművésznek készült, tanítványa volt az akkor alig nyolcéves Presser Gábor is. Sajnos Imre állandó ínhüvelygyulladása miatt abbahagyta a zongorát, így lett televíziós. Olyan derűs humorú, szórakoztató műsorvezető, mint amilyen ő volt, száz évben egyszer születik.

– Egy társaságban találkoztunk először és a végén Imre egy cetlire felírta a telefonszámát. Ma is tudom azt a számot: 410-981. Rábeszéltem, nevezzen be egy zongoraversenyre, és meg is nyerte. Hatvanezer forint volt a fődíj, a tanácsomra vett belőle Szentendrén egy telket, oda építtette a házát is. Tudom, hogy mindenki többet hitt annál a barátságnál, ami köztünk volt. De ez Imruskát nem érdekelte, és engem sem. Gyakran találkoztunk a törzshelyén, a Piroska vendéglőben, ahol mindig marhapörköltet evett, az volt a kedvence. Úgy tudom, a fotója ma is ott van a régi asztala mögött, a falon. Sajnos Imruska élete utolsó tíz évében leépült. Volt, hogy Lajcsi küldött hozzá takarítókat a Damjanich utcai lakásába, ők rakták rendbe. A születésnapjára pedig Bódi Margó és Guszti hatalmas tortát vitt neki – emlékszik József.

Amikor a rák egyre inkább elhatalmasodott Antal Imre szervezetében, a hospice házba került. Még ott sem vesztette el a humorát, ott is rágyújtott, valakivel becsempésztette magának a cigarettát.

„Aztán egy hónappal később reggel kilenckor felhívott egy gondozó, hogy Imre meghalt. A világ omlott össze bennem. Még egy fotóm sem maradt róla, mégis pontosan emlékszem a mosolyára, a mozdulataira. És őrzök néhány kerámiát tőle, amelyeket egy vásárból hozott haza. Jó lenne tudni, hogy valahol létezik egy másik világ, ahol Imruska vár rám. De én ebben nem hiszek.”

Címkék

Kapcsolódó Cikkek