2020. április 04., szombat
Izidor

Béren kivüli juttatás

Augusztus végén alacsonyan repülnek a tízezresek

Erzsébet utalvány plusz Tanszervásár Interspar Diósd ( Fotó: Sáfár Tibor)

Fotó: Sáfár Tibor

Egy kiadós vakáció után ugyancsak meg kell húzni a nadrágszíjat, ha nem akarjuk elbliccelni az iskolakezdést. A szükséges taneszközök beszerzése sok tízezer forintot is kóstálhat. Még szerencse, hogy van Erzsébet-utalvány.

Az iskolakezdés a közvélemény-kutató cégek fantáziáját is beindította, készült is jó néhány friss kutatás a témában. Az egyik felmérés (a Régió Játék készítette) nem meglepő módon arra jutott, hogy az ilyen bevásárlásokat leginkább (75 százalékban) az édesanyák intézik, akik átlagosan 10–20 ezer forintot költenek. Ebben viszont nincs benne az iskolatáska ára, így ha ebből is le kell egyet emelni a polcról, az pluszban 5–15 ezer forintot jelenthet. Szerencsére a kezdeti kiadásokat csökkenti, hogy az alsó tagozatos tanulók legalább ingyen juthatnak hozzá a tankönyvekhez.


A legtöbben augusztusban kezdik el a beszerzést, a többség – egészen pontosan 60 százalék – a személyes vásárlásban hisz, viszont a digitalizáció már a tanszervásárlást is utolérte: a megkérdezettek 30 százaléka ugyanis online is rendel. A forgalom azért csúcsosodik ki a nyár utolsó hónapjára, mert a munkáltatók nagy része ilyenkor juttatja el munkavállalóinak az iskolakezdési utalványokat. A támogatás alapvető fontosságú, hiszen a családok több mint felénél az iskolakezdés 10–30 százalékkal emeli a havi kiadásokat, minden ötödiknél pedig 30–50 százalékkal is megdobhatja a havi költségvetést a tanévre való felkészülés.

A családok arról is nyilatkoztak, hogy milyen szempontok alapján választják ki az iskolához szükséges kellékeket. Az első helyen szerepel, hogy az adott tanszer nyerje el a gyerekek tetszését, ezt a tartósság követi és végül az ár.

Kapcsolódó Cikkek

 • Nem engedték el nyaralni? Nincs egyedül!

  Nem engedték el nyaralni? Nincs egyedül!

  Minden harmadik munkavállaló szerint nehézkes a nyári szabadságok kivétele, minden második dolgozó pedig arról is beszámol, hogy előfordult már vele, hogy nem engedték az előre tervezett időpontban szabadságra menni.

 • Az unalom is káros lehet az egészségre

  Az unalom is káros lehet az egészségre

  Azt hallották, hogy egy francia alkalmazott beperelte a munkáltatóját arra hivatkozva, hogy az állásában „zombivá unatkozta” magát, ez pedig szakmailag „meggyilkolta” őt?

 • Erzsébet-utalvánnyal gyerekjáték az iskolakezdés

  Erzsébet-utalvánnyal gyerekjáték az iskolakezdés

  A Lokál Extra négy oldalas mellékletében azt mutatjuk be, miért éri meg az Iskolai Erzsébet-utalványt, illetve az Erzsébet-utalvány Plusz kártya Iskolai-zsebét választani, ha tanszervásárlásról van szó.

 • A határok nélküli világ előnyei

  A határok nélküli világ előnyei

  Emberemlékezet óta forró téma a közbeszédben a Magyarországról külföldre költözők ügye. Van, aki szerint ez rossz folyamat, mások szerint ezzel együtt kell élni.