2018. szeptember 22., szombat
Móric

Egyéb XIII.kerület

Az egekben az albérletek ára a kerületben

Mélyen a pénztárcájába kell nyúlnia annak, aki kiadó lakást keres a XIII. kerületben. Hegyi Zsolt, a Lokál Extrának nyilatkozó ingatlanközvetítő szerint ennek több oka is van, de az árakat leginkább az egyetemekre és főiskolákra felvett diákok „nyomják meg”.

Budapest - Fejújított panelházak

A panellakások ára szinte ugyanannyi, mint a téglalakásoké, de itt a rezsi egy kicsit magasabb

Július 26-án tették közzé a felsőoktatási felvételi ponthatárokat, ezzel pedig megindult a frissen felvettek körében a bérlakáskeresés. A XIII. kerületben rengeteg kiadó lakást lehet találni, de ez egyáltalán nem olcsó mulatság.
– A kerületben a használt és új építésű lakások eladási ára is nagyon magasan van, elhelyezkedéstől és mérettől függően ez akár elérheti a 500 ezer forintos négyzetméterárat is. Ez pedig a bérlemények árát is megemelte – mondta lapunknak Hegyi Zsolt. – Nincs nagy különbség abban sem, hol található a lakás, és abban sem igazán, hogy panel vagy téglaépítésű – fejtette ki a szakember. Mint mondta, míg két-három évvel ezelőtt egy egyszobás lakást 50–70 ezer forintért lehetett kibérelni, addig ez ma már inkább a 100 ezer forinthoz közelít. A kétszobás lakások ára pedig 130 ezer forintnál kezdődik. Természetesen ehhez hozzájön még a kaució, ami átlagosan kéthavi bérleti díjnak felel meg, és persze a rezsiköltség.


– Itt észlelhető egy kis eltérés, hiszen ez a panellakások esetében magasabb. Azt is figyelembe kell venni, hogy ezek a lakások nem, vagy csak alig vannak berendezve, igaz, a mindennapi élethez szükséges háztartási gépek azért mindenhol benne vannak az árban. Pluszköltséget jelent, ha valakinek autója van, mert a kerület nagy részén fizetni kell a parkolásért, és mivel a bérlőt általában nem engedik bejelentkezni, így nem tud az önkormányzattól kedvezményes parkolási engedélyt igényelni.

Adult couple emerging from moving crates

Az albérletbe költözés komoly terheket ró a bérlőkre

Hegyi Zsolt hozzátette, a magas ár több dolog következménye. A belvárosi részeknél nagy divat most a napokra való kiadás, ráadásul a Szent István körúthoz közeli utcákat, az újlipótvárosi részt a külföldiek is nagyon szeretik, nekik pedig nem okoz problémát kifizetni ezeket az összegeket. Mivel a kerület Újpest felé eső részénél is jó a közlekedés, az olcsóbb lakást keresők egyre inkább erre a területre szorulnak, de erre a tulajdonosok is rájöttek, ezért árat emeltek.
– Nagy segítség lehet az egyetemistáknak, ha többen költöznek egy nagyobb lakásba, hiszen így a költségek többfelé oszlanak, és még mindig alacsonyabbak, mint ha valaki egyedül bérelne egy egyszobást lakást. Persze, ilyenkor alkalmazkodni kell a másikhoz. Mindent összevéve, 300–400 ezer forintnak biztosan kell a zsebben lenni ahhoz, hogy valaki elkezdhessen normális méretű lakást keresni a kerületben.


Kapcsolódó Cikkek

 • Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Szerda este hetvenhét éves korában elhunyt Kulcsár Győző négyszeres olimpiai bajnok párbajtőröző. Csapatban háromszoros világbajnok, továbbá két világbajnoki ezüst- és négy bronzérem tulajdonosa, valamint többszörös országos bajnok.

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.