EUR: 310,27 Ft
CHF: 258,68 Ft
2018. április 19., csütörtök
Emma

Egyéb XIII.kerület

Az egekben az albérletek ára a kerületben

Mélyen a pénztárcájába kell nyúlnia annak, aki kiadó lakást keres a XIII. kerületben. Hegyi Zsolt, a Lokál Extrának nyilatkozó ingatlanközvetítő szerint ennek több oka is van, de az árakat leginkább az egyetemekre és főiskolákra felvett diákok „nyomják meg”.

Budapest - Fejújított panelházak

A panellakások ára szinte ugyanannyi, mint a téglalakásoké, de itt a rezsi egy kicsit magasabb

Július 26-án tették közzé a felsőoktatási felvételi ponthatárokat, ezzel pedig megindult a frissen felvettek körében a bérlakáskeresés. A XIII. kerületben rengeteg kiadó lakást lehet találni, de ez egyáltalán nem olcsó mulatság.
– A kerületben a használt és új építésű lakások eladási ára is nagyon magasan van, elhelyezkedéstől és mérettől függően ez akár elérheti a 500 ezer forintos négyzetméterárat is. Ez pedig a bérlemények árát is megemelte – mondta lapunknak Hegyi Zsolt. – Nincs nagy különbség abban sem, hol található a lakás, és abban sem igazán, hogy panel vagy téglaépítésű – fejtette ki a szakember. Mint mondta, míg két-három évvel ezelőtt egy egyszobás lakást 50–70 ezer forintért lehetett kibérelni, addig ez ma már inkább a 100 ezer forinthoz közelít. A kétszobás lakások ára pedig 130 ezer forintnál kezdődik. Természetesen ehhez hozzájön még a kaució, ami átlagosan kéthavi bérleti díjnak felel meg, és persze a rezsiköltség.


– Itt észlelhető egy kis eltérés, hiszen ez a panellakások esetében magasabb. Azt is figyelembe kell venni, hogy ezek a lakások nem, vagy csak alig vannak berendezve, igaz, a mindennapi élethez szükséges háztartási gépek azért mindenhol benne vannak az árban. Pluszköltséget jelent, ha valakinek autója van, mert a kerület nagy részén fizetni kell a parkolásért, és mivel a bérlőt általában nem engedik bejelentkezni, így nem tud az önkormányzattól kedvezményes parkolási engedélyt igényelni.

Adult couple emerging from moving crates

Az albérletbe költözés komoly terheket ró a bérlőkre

Hegyi Zsolt hozzátette, a magas ár több dolog következménye. A belvárosi részeknél nagy divat most a napokra való kiadás, ráadásul a Szent István körúthoz közeli utcákat, az újlipótvárosi részt a külföldiek is nagyon szeretik, nekik pedig nem okoz problémát kifizetni ezeket az összegeket. Mivel a kerület Újpest felé eső részénél is jó a közlekedés, az olcsóbb lakást keresők egyre inkább erre a területre szorulnak, de erre a tulajdonosok is rájöttek, ezért árat emeltek.
– Nagy segítség lehet az egyetemistáknak, ha többen költöznek egy nagyobb lakásba, hiszen így a költségek többfelé oszlanak, és még mindig alacsonyabbak, mint ha valaki egyedül bérelne egy egyszobást lakást. Persze, ilyenkor alkalmazkodni kell a másikhoz. Mindent összevéve, 300–400 ezer forintnak biztosan kell a zsebben lenni ahhoz, hogy valaki elkezdhessen normális méretű lakást keresni a kerületben.


Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.