EUR: 332,13 Ft
CHF: 301,27 Ft
2019. október 15., kedd
Teréz

Sport

Az Északi-csatornán élete legdurvább kihívása várja Mányoki Attilát

manyoki

Mányoki Attilára nem mindennapi próbatétel vár

Az Ocean’s Seven sorozaton belül a hétvégén újabb óriási próbatétel vár a híres nyílt vízi hosszútávúszóra, Mányoki Attilára. A sorozat ötödik állomása az Északi-csatorna átúszása lesz augusztus 13-án. Ez egy 40-50 kilométer széles tengercsatorna, a mely az Ír-tengert az Atlanti-óceánnal köti össze.

Az Északi-csatorna átúszásának távja 35.1 kilométer átúszásának igazi nehézsége nem is a távban, hanem a természeti körülményekben rejlik. Két áramlat, a tengeri élővilág, valamint a 13 fokos víz nehezíti a sikeres átkelést! A körülmények alakulásának hatására végül akár 40 kilométer is lehet a megtett táv hossza. A nehéz természeti viszonyoknak köszönhetően e területen adott a legrövidebb periódus az átúszásra: csak június közepe és szeptember eleje között van lehetőség a terv megvalósítására.


Az első átúszás kísérlete 1924-ben volt, de az első sikeres átúszásig 1947-ig kellett várni! A több, mint 80 éves történet alatt is csak 23 sikeres átúszás történt! Az úszók jelentős részének a hypothermia miatt kellett feladniuk az átúszás kísérletét.

Ennek ellenére  szeretném minden idők legjobb idejével teljesíteni az átkelést! – mondta Mányoki Attila. – Az eddigi abszolút legjobb időt az amerikai Michelle Macy tartja 9 óra 35 perces idővel, majd egy órával jobb idővel, mint a legjobb férfi ideje! Észak-Írországban Donaghadee partjainál fogok indulni szombat reggel 6.30-kor és a megérkezés tervezett célterülete a skóciai Portpatrick lesz. Az átúszás alatt Quinton Nelson hajós kapitány fog kísérni, navigálni. Szerinte erős szél és hullámzás vár rám: az 50km/órás szél nagyon komoly ellenfél! A víz hűlni fog, s ez csak rosszabb lesz a idő előre múlásával. Összetett nap lesz. Este 9-10-ig tudok majd küzdeni, mert a sötét beálltával a felszínre jön az összes Oroszlán medúza. Ezért nem is engednek senkit sötétben úszni, mert az biztos kudarc elé állítja az úszót az egyéb sérülések mellett. Erős vagyok és bízom a szervezetemben, abban, hogy fel tudja dolgozni azokat az extra hatásokat, amiknek ki lesz téve – bizakodik a kitűnő hosszútávúszó.


Az Ocean’s Seven sorozat Mányoki által eddig már teljesített próbái:

 • a Moloka’i csatorna: O’ahu és Moloka’i szigetek között, Hawaii 42 km,
 • a La Manche-csatorna: Anglia és Franciaország között 34 km,
 • a Catalina-csatorna: Los Angeles, California 33.7 km,
 • a Tsugaru-csatorna: Honshu és Hokkaido között, Japán 19.5 km,
Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Uszodai kirakós

  Uszodai kirakós

  Hatalmas népszerűségnek örvend a Tetris Challange Magyarországon,, amelyhez most Hosszú Katinka is csatlakozott egy fantasztikus fotóval, amelyet közösségi oldalára töltött fel.

 • Katinka 300. vk-győzelmére hajt

  Katinka 300. vk-győzelmére hajt

  Hosszú Katinka verhetetlen 200 méter vegyesen. Az úszók berlini világkupa-versenye berlini állomásának zárónapján is győzött, sorozatban ez volt a 66.

 • Rossi: Wales ellen más játék kell

  Rossi: Wales ellen más játék kell

  A magyar labdarúgó-válogatott 1-0-ra legyőzte vasárnap a vendég azeri csapatot a Groupama Arénában rendezett Európa-bajnoki selejtezőmérkőzésen, így csoportjában feljött a második helyre és életben tartotta kijutási reményeit.