EUR: 329,88 Ft
CHF: 300,10 Ft
2019. október 22., kedd
Előd

Külföld

Az FBI újabb 15 ezer titkos Clinton-emailt talált

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) újabb, eddig nem ismert, csaknem 15 ezer Clinton-emailt talált; a külügyminisztérium vizsgálódik.

Az FBI, csaknem egy évig tartó nyomozás után, újabb, olyan elektronikus levelekre bukkant, amelyeket sem Hillary Clinton, sem az ügyvédjei nem adtak át a nyomozó hatóságoknak. Azokról a hivatalos levelekről van szó, amelyeket Clinton külügyminiszterként írt, és a saját, magánszerverén küldött el. Összesen 14 ezer 900, eddig rejtve maradt levélről van szó.


Hétfőn egy szövetségi bíró felszólította a külügyminisztériumot, hogy terveivel ellentétben még október előtt fedje fel, hozza nyilvánosságra ezeket a leveleket. Ám közben az igazságügyi minisztérium ügyvédjei is bejelentést tettek: közölték, hogy a nyilvánosságra hozatal előtt szeretnék átnézni Hillary Clinton levelezését.

A külügyminisztérium ügyvédi csapata és a Judicial Watch (Igazságügyi Figyelő) nevű konzervatív jogászfórum tárgyalásokat folytat arról, hogyan és miként lehet nyilvánosságra hozni a szóban forgó leveleket. Tom Fitton, a Judicial Watch elnöke James Boasberg szövetségi bíró döntése után közleményt adott ki, amelyben szervezete nevében is örömét fejezte ki, hogy a bíró elutasította a külügyminisztérium azon tervét, hogy csak októberben hozza nyilvánosságra a leveleket. Fitton leszögezte, hogy a Judicial Watch ugyan megpróbál együttműködni a külügyminisztériummal, de az lassú és akadályozza a dokumentumok nyilvánosságra hozatalát.


A külügyi szóvivő, Mark Toner közleményben reagálva szögezte le: a minisztérium önszántából ajánlotta fel már korábban is, hogy “kiadja” a Hillary Clinton külügyminisztersége idején küldött és kapott hivatalos elektronikus leveleket, de ezek olyan nagyszámúak, hogy időbe telik nyilvánosságra hozataluk, hiszen még szét kell válogatniuk Clinton hivatalos és a magánlevelezését is.

Kapcsolódó Cikkek