EUR: 323,27 Ft
CHF: 286,35 Ft
2018. szeptember 21., péntek
Máté, Mirella

Külföld

Az Iszlám Állam is irányíthatja a migránsokat

Egyes tények az Iszlám Állam (IÁ) szerepét engedik feltételezni az Európába tartó migrációs hullám irányításában – jelentette ki Andrea Orlando olasz igazságügy-miniszter az olasz parlament Schengen-bizottságában tartott jelentésében, amelyről a La Stampa című olasz napilap számolt be csütörtökön.

Andrea Orlando hangsúlyozta, hogy az IÁ szerepét a migránscsoportok mozgatásában az utóbbi hetekben végzett nyomozási munka erősítette meg. Ezt a munkát a szervezett bűnözés és terrorizmus ellen tavaly felállított ügyészség végzi Franco Roberti vezetésével. A nyomozás eredményeinek részleteit nem hozták nyilvánosságra.


Az olasz hatóságok korábban arról beszéltek, hogy a líbiai embercsempész-szervezetek finanszírozzák az IÁ-t, és nem fordítva.

Az új információik szerint azonban az IÁ “terrorista finanszírozási csatornái” állnak a Líbiából, illetve Egyiptomból Európába induló migránscsoportok mögött. Ezenkívül az IÁ arról is dönt, hogy a migránsokból “hányat és hova – Olaszországba, Görögországba vagy máshova – küldjenek”. A római kormány igazságügy-miniszterének megfogalmazása szerint az “embercsempészek munkáját Líbia és Egyiptom bizonyos kikötőiben az IÁ-hoz közeli emberek irányítják”.


Az év eleje óta több mint 93 ezer migráns jutott el Olaszországba. Andrea Orlando hangsúlyozta, hogy az Egyiptomból Olaszországba induló migránsok száma a múlt év ugyanezen időszakához képest 104 százalékkal emelkedett. A miniszter szerint ennek a migrációs útvonalnak az erősödése is szervezettségre utal.

Egyelőre nem találtak arra utaló jeleket, hogy Olaszországban az embercsempészek külön “központot” működtetnének – mondta.

Andrea Orlando arról is beszámolt, hogy az olaszországi börtönökben 345 szélsőséges iszlamista foglyot tartanak számon. Ők ünnepelve fogadják az IÁ terrorista merényleteiről szóló híreket. Az olasz börtönökben 10 ezer 500 muzulmán rab van, közülük 7500 gyakorolja vallását, és az igazságügy-miniszter szám említése nélkül kiemelte, hogy nagy arányban radikalizálódnak.

Kapcsolódó Cikkek

  • Az Airbnb lépéseket tesz, hogy megfeleljen a fogyasztóvédelmi szabályoknak

    Az Airbnb lépéseket tesz, hogy megfeleljen a fogyasztóvédelmi szabályoknak

    Az Európai Bizottság és az uniós fogyasztóvédelmi hatóságok júliusi felhívását követően a szálláshelyek online piacterét üzemeltető Airbnb elkötelezte magát amellett, hogy módosítja szerződéses feltételeit és az árait átláthatóbban tünteti fel – közölte Vera Jourová, a jogérvényesülésért, a fogyasztópolitikáért és a nemek közötti esélyegyenlőségért felelős biztos csütörtökön.