2019. október 16., szerda
Gál

Béren kivüli juttatás

Az unalom is káros lehet az egészségre

Azt hallották, hogy egy francia alkalmazott beperelte a munkáltatóját arra hivatkozva, hogy az állásában „zombivá unatkozta” magát, ez pedig szakmailag „meggyilkolta” őt? A felvetés képtelenségnek tűnik, holott igaz lehet. Egy nemrégiben publikált kutatás ugyanis arra az eredményre jutott, hogy azok, akik unatkoznak a munkában, nagyobb eséllyel halnak meg.

Fotó: Profimedia

Fotó: Profimedia

A történet hőse, Frederic Desnard egy illatszergyárban dolgozott, ő perelte be a munkáltatóját több mint 100 millió forintra. Az indoklása nem volt éppen bőbeszédű, ám lényegre törő igen: úgy érzi, ez az összeg mérsékelhetné azokat a károkat, amelyeket az unalom miatt az illatszeripari cég vezetőjeként szenvedett el évi 25 millió forintos fizetésért.


Az eset nyilván abszurd, azonban a hr-vonalon mozgó szakmai körök ráharaptak a témára, és vizsgálni kezdték, vajon létezik-e az unalom mint betegség. A szakértők addig jutottak, hogy az unatkozás egyre komolyabb problémát jelent a munkahelyeken. Ez az érzet ugyanis – ahogy a túlhajszoltság is – hosszú távon stresszhez és depresszióhoz vezethet. Ilyen eset volt az angol Steve Coster biztosítási brókeré is. Arra panaszkodott, hogy egyre nehezebben kelt fel reggelente, mert minden napja annyira egyforma volt. Aztán egy nap úgy döntött, hogy nem fog felkelni, sőt, még indokot sem talált ki a hiányzására. Közel 17 évig a területen végzett munka után depressziós lett és inni kezdett.

Nagy-Britanniában a történet kapcsán készült is egy kutatás, ami a munkahelyi unalom következményeit vizsgálta. Az az eredmény született, hogy az ilyen állapot akár a várható élettartamra is kihathat. A felmérés konkrétan arra mutatott rá, hogy nagyobb eséllyel halnak meg azok, akik unatkoznak a munkában. Az okok között természetesen az is meghúzódik, hogy az unalom kompenzálása érdekében az unatkozó emberek rendre olyan stimulánsokat keresnek, amelyek nem éppen egészségesek.


Az egyre gyakoribb előfordulás mindenesetre arra figyelmeztet, hogy a munkáltatóknak komolyabban kellene venniük az unalom problémáját. Már csak azért is, mert az unalom akár pozitív energia is lehet, ha kellően viszonyulnak hozzá. Arra is sarkallhat ugyanis, hogy valaki változásokhoz kezdjen az életében vagy a karrierjében. Szóval ha valaki azt érzi, hogy unatkozik abban a pozícióban, amelyben dolgozik, a legjobb megoldás, ha azonnal jelzi a feletteseinek. Kérjen több feladatot vagy más munkakört. Jó tanács: ha valaki unatkozik, az azt is jelentheti, hogy többre hivatott.

Ugyanakkor ha hagyjuk elburjánzani az unalmat, annak súlyos következményei is lehetnek. Az agy korlátként éli meg, ha hosszú távon nem tud teljesíteni, az unalom pedig beszűkíti a cselekvést és a lehetőségeket. Ilyen hangulatban az ember úgy viselkedik, mint egy ketrecbe zárt vadállat, aki egyfolytában természetellenes akadályokba ütközik. Hasonló helyzetekben jelenik meg a munkáltató felelőssége, aki – ha kellő figyelmet fordít a dolgozókra – felfigyelhet ezekre a tünetekre. Az, hogy a munkáltató elejét vegye a munkahelyi unalom „kitörésének”, az ő jól felfogott érdeke is – ha ennek nem tud gátat szabni, elveszti a munkaerőt.

Kapcsolódó Cikkek

 • Nem engedték el nyaralni? Nincs egyedül!

  Nem engedték el nyaralni? Nincs egyedül!

  Minden harmadik munkavállaló szerint nehézkes a nyári szabadságok kivétele, minden második dolgozó pedig arról is beszámol, hogy előfordult már vele, hogy nem engedték az előre tervezett időpontban szabadságra menni.

 • Erzsébet-utalvánnyal gyerekjáték az iskolakezdés

  Erzsébet-utalvánnyal gyerekjáték az iskolakezdés

  A Lokál Extra négy oldalas mellékletében azt mutatjuk be, miért éri meg az Iskolai Erzsébet-utalványt, illetve az Erzsébet-utalvány Plusz kártya Iskolai-zsebét választani, ha tanszervásárlásról van szó.

 • A határok nélküli világ előnyei

  A határok nélküli világ előnyei

  Emberemlékezet óta forró téma a közbeszédben a Magyarországról külföldre költözők ügye. Van, aki szerint ez rossz folyamat, mások szerint ezzel együtt kell élni.