EUR: 310,94 Ft
CHF: 259,63 Ft
2018. április 22., vasárnap
Csilla, Noémi

Belföld

Balla Irma fia: Nem tudom élvezni a szabadságot

Vélhetően szeptember ötödikén hirdet ítéletet a bíróság Balla Irma fiának kártalanítási perében. A gyilkosságért tizenkét év fegyházbüntetésre ítélt, majd jogerősen felmentett fiú 20 millió forintra perli az államot.

A pesti egyetemre járó Schönstein Sándor kálváriája kilenc éve kezdődött, amikor nagypénteken hazautazott Debrecenbe édesanyjához. Pár mondatot váltottak, majd szaladt is tovább egy buliba. Másnap reggel hazatérve az édesanyját vérben fagyva találta. Holtan.


– A nyomozók rám gyanakodtak, hazugságvizsgálatnak vetettek alá, ami engem igazolt. Később mégis kommandósok törtek rám, pizsamában, bilincsben vittek el hazulról – elevenítette fel a 2007-es eseményeket a Lokálnak Sándor. – Elsőre a legkeményebb bűnözők közé dugtak, akik naponta megaláztak, anyagyilkosként kezeltek. Néha egy nyomozó bejött a börtönbe, megkérdezte, beismerem-e a gyilkosságot?

Schönstein Sándor. 2016.08.03 Fotó: Csudai Sándor

Schönstein Sándor. 2016.08.03 Fotó: Csudai Sándor

A bíróság elsőfokú ítéletével 12 év fegyházbüntetésre ítélte Sándort, akit bilincsben vittek vissza a rács mögé. Másodfokon megalapozatlanság miatt megsemmisítették az elsőfokú bíróság ítéletét, új eljárás indult, ahol jogerősen kimondták Sándor ártatlanságát. A valódi tettes beismerő vallomást tett, DNS-mintáját is megtalálták a helyszínen. Kiderült róla, hogy alkalmi munkásként dolgozott a szomszédban, így ismerte meg áldozatát, Balla Irmát.


– Pár napja Debrecenben meglátogattam édesanyám sírját és megrohantak az emlékek – sóhajtja Sándor. – Két évig ártatlanul ültem, zárkózottabb lettem. Amíg bent voltam, a barátnőm elhagyott, a lányok pedig ha meghallják a nevem, hátrahőkölnek és megkérdezik: te annak a Balla Irmának a fia vagy? Nem tudom élvezni a szabadságot, már semmi nem lesz ugyanaz, mint előtte. Járt volna az ügyésztől és a bírótól egy bocsánatkérés, amit a mai napig hiába várok tőlük.

Sándor 20 millió forintra pereli az államot. Azt reméli, ebből a pénzből Németországban vagy Angliában új életet kezdhet, ahol senki sem ismeri, senki sem mutogat rá.

A fegyőrök is gratuláltak neki

Bár a börtönben szinte minden rab ártatlannak vallja magát, a fegyőrök mindvégig hittek Schönstein Sándornak. Hogy senki ne bánthassa, egyedül hagyták a zárkájában, amikor pedig jogerősen bebizonyosodott, hogy nem ő ölte meg az édesanyját, a fegyőrök mosolyogva gratuláltak a szabadulásához.

balla irma

Balla Irma

Kapcsolódó Cikkek

 • Varga Mihály további minisztersége üzenet a piacoknak

  Varga Mihály további minisztersége üzenet a piacoknak

  Orbán Viktor miniszterelnök azon bejelentése, hogy továbbra is Varga Mihály vezeti a Nemzetgazdasági Minisztériumot, üzenet a piacoknak, azt üzeni, hogy marad az eddigi fegyelmezett költségvetési politika – mondta a Századvég Alapítvány közgazdásza az M1 aktuális csatorna műsorában.

 • Túraútvonalat hoznak létre négy Jász-Nagykun-Szolnok megyei településen

  Túraútvonalat hoznak létre négy Jász-Nagykun-Szolnok megyei településen

  Év végére készül el a négy Jász-Nagykun-Szolnok megyei települést – Rákóczifalvát, Rákócziújfalut, Tiszavárkonyt és Vezsenyt – összekötő túraútvonal a Terület-és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében nyert 250 millió forint vissza nem térítendő támogatásból – közölte Kósa Lajos, Rákóczifalva polgármestere az MTI-vel.

 • Cserbenhagyó svájci autóst vettek őrizetbe Zalában

  Cserbenhagyó svájci autóst vettek őrizetbe Zalában

  Őrizetbe vettek a keszthelyi rendőrök egy svájci férfit, aki súlyos sérüléssel járó balesetet okozott Gyenesdiáson, de segítségnyújtás nélkül elhajtott a helyszínről – közölte a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság.

 • Balesetben meghalt egy kilencéves gyerek

  Balesetben meghalt egy kilencéves gyerek

  Meghalt egy kerékpáron utazó kilencéves gyermek szombaton Ónodnál, amikor a biciklit kormányzó fiatal egy kisteherautó elé kanyarodott – közölte a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense az MTI-vel.