EUR: 331,18 Ft
CHF: 301,37 Ft
2019. október 18., péntek
Lukács

Külföld

Bátor tanárt keresnek az elhagyott szigetre

Tanárt keresnek egy skóciai szigetre, az érdeklődő a világ bármely pontjáról beadhatja jelentkezését. Mindössze hét gyerek oktatásáról kellene gondoskodni, hátrány viszont, hogy Muck az egyik legelhagyatottabb sziget a világon.

A helyiek azután hirdették meg globálisan a tanári állást a közösségi hálón, hogy az előző hat tanító nem tudott alkalmazkodni a helyi életformához. Pedig a legutóbbinál még soha nem volt jobb az ott élők szerint, de ő is elmegy – adta hírül az MTI.


– Nagyon szerencsés voltam, hogy két és fél évig az itteni általános iskolában taníthattam, de családi okok miatt sajnos távoznunk kell – idézte a The Times című lap hétfőn Julie Bakert, aki szerint Muck amúgy csodálatos hely, jó ott élni és tanítani.

A következő tanárt és családját háromszobás lakás várja az iskola fölött gyönyörű kilátással. A jelentkezőtől elvárják, hogy lelkes, türelmes, megértő és eltökélt legyen, szeressen a szabadban lenni (elkél az erősen vízálló ruházat), képes legyen alkalmazkodni a körülményekhez, többek között ahhoz, hogy nincs bolt, és néha el vannak vágva a külvilágtól. Az előnyök között említették a szórakoztató közösségi programokat és a gyönyörű nyarat.


Az igazgató a szomszédos sziget, Eigg tanára, aki ingázik a két sziget között. Az új tanár évi 22 500 és 35 800 font közötti (mintegy 7,9–12, 5 millió forint) fizetésre számíthat. Érdeklődők máris vannak, még Spanyolországból is.
A The Times szerint a sziget lakóinak semmi esetre sem lesz könnyű maradásra bírniuk a győztes jelentkezőt. A lap emlékeztetett arra, hogy a most távozó tanár elődje néhány órával az érkezését követően közölte, mégsem kell neki az állás, és másnap már el is ment.

A Belső-Hebridákhoz tartozó Small-szigetek legkisebb szigetén nincsenek üzletek, és az ott élők télen teljesen el vannak vágva a külvilágtól. A 24 órás áramszolgáltatást is csak három éve vezették be. 2013 előtt csupán napi 10 órán át volt áram, gyertyalángnál olvastak, kézzel mosták a ruháikat és gyakran maradtak le a filmek végéről. A lakosok száma 30, a legtöbben a kikötő, Port Mor közelében élnek. Muck valóban parányi: 2,5 mérföld hosszú és két mérföld széles. Egyetlen útja van, Port Mor és Gallanach között. Nemcsak bolt, hanem templom és postahivatal – de még utcai postaláda – sincs.

Muck szigete csodálatos látványt nyújt, de nehéz alkalmazkodni az életkörülményekhez Fotó: Facebook

Muck szigete csodálatos látványt nyújt, de nehéz alkalmazkodni az életkörülményekhez
Fotó: Facebook

Címkék

Kapcsolódó Cikkek