2019. október 17., csütörtök
Hedvig

Sport

Befejezte a történelem legcsodálatosabb úszója

Michael Phelps 23 olimpiai aranyéremmel, gyermekkori álmát megvalósítva vonult vissza, és szerinte pályafutásának tökéletes befejezése volt a férfi 4×100-as vegyes váltóban szerzett szombati elsőség a riói olimpián – írta az MTI.

Rio de Janeiro, 2016. augusztus 2. Michael Phelps tizennyolcszoros olimpiai bajnok amerikai úszó edz az Olimpiai Uszodában Rio de Janeiróban 2016. augusztus 2-án, három nappal a riói nyári játékok kezdete előtt. (MTI/EPA/Patrick B. Kraemer)

Rio de Janeiro, 2016. augusztus 2.
Michael Phelps tizennyolcszoros olimpiai bajnok amerikai úszó edz az Olimpiai Uszodában Rio de Janeiróban 2016. augusztus 2-án, három nappal a riói nyári játékok kezdete előtt. (MTI/EPA/Patrick B. Kraemer)

– Az egész egy kisgyerek álmával kezdődött. Szerettem volna megváltoztatni az úszósportot, és valami olyat tenni, amit előtte még soha senki. Ennek a megvalósítása elég jól sikerült – jelentette ki az olimpiák történetének legeredményesebb sportolója.


A 31 éves amerikai úszó szombaton azt mondta, amikor a verseny előtt leszállt a buszról és elindult a medence felé, majdnem elkezdett sírni. Meghatottan beszélt az utolsó bemelegítésről és arról, amikor utoljára képviselhette hazáját több ezer néző előtt az uszodában.

– Most feltettem a pontot az i-re, és elkezdődik egy új fejezet az életemben – tette egyértelművé, hogy 2020-ban, Tokióban már nem indul el. A 2012-es londoni játékok után is vissza akart vonulni, akkor azt tervezte, hogy profi golfra vált, de végül visszatért a medencébe.


Edzője, Bob Bowman szerint a 28 ötkarikás éremmel búcsúzó Phelps nemcsak egy különleges tehetség a nemzedékéből, hanem „lehet, hogy a következő tíz generációban sem lesz hozzá fogható úszó”.

Phelps elmondta, az olimpia után jóval több időt akar a családjával tölteni, és azt tervezi, hogy feleségül veszi menyasszonyát, később pedig talán egy-két úszóórát is ad majd a fiának. Phelps utolsó aranya egyben az Egyesült Államok 1001. ötkarikás elsősége volt. A „baltimore-i golyó” öt arannyal és egy ezüsttel zárta a riói játékokat, amivel a legeredményesebb lett a medencében.

Kapcsolódó Cikkek

 • Magyar művész szobrával gazdagodott a NOB

  Magyar művész szobrával gazdagodott a NOB

  Cselgáncsozószoborral gazdagodott a lausanne-i Olimpiai Múzeum. A Küzdelem című alkotást a Madridban élő Fodor-Lengyel Zoltán készítette, és a 2017-es budapesti dzsúdó-vb idején a Széchenyi téren állt.

 • Egymást segítik a Gyurta fivérek

  Egymást segítik a Gyurta fivérek

  Ahhoz képest, hogy eleinte csak az volt a szülők célja, hogy a két fiú, Gyurta Dániel és öccse, Gergely megtanuljon úszni, gyorsan nevet szereztek a sportágban.

 • Moszkvai tenisztorna: Babosék az elődöntőben

  Moszkvai tenisztorna: Babosék az elődöntőben

  Az első helyen kiemelt Babos Tímea, Kristina Mladenovic kettős győzött a párosok negyeddöntőjében a moszkvai keménypályás tenisztorna egymillió dollár (300 millió forint) összdíjazású női versenyében.

 • Szabó Tünde: Sportolóink érdekeinek védelme kiemelten fontos feladatunk

  Szabó Tünde: Sportolóink érdekeinek védelme kiemelten fontos feladatunk

  A sportolók védelmében szükség van arra, hogy a szakszövetségek megalkossák a sportágspecifikus egészségügyi szabályzatukat, amelynek alkalmazásával jelentősen csökkenthetők a sportolók hosszú távú, esetleg maradandó sérülései – mondta Szabó Tünde sportért felelős államtitkár a Testnevelési Egyetemen (TF) megtartott szerdai előadásában.