EUR: 323,27 Ft
CHF: 286,35 Ft
2018. szeptember 21., péntek
Máté, Mirella

Sport

Befejezte a történelem legcsodálatosabb úszója

Michael Phelps 23 olimpiai aranyéremmel, gyermekkori álmát megvalósítva vonult vissza, és szerinte pályafutásának tökéletes befejezése volt a férfi 4×100-as vegyes váltóban szerzett szombati elsőség a riói olimpián – írta az MTI.

Rio de Janeiro, 2016. augusztus 2. Michael Phelps tizennyolcszoros olimpiai bajnok amerikai úszó edz az Olimpiai Uszodában Rio de Janeiróban 2016. augusztus 2-án, három nappal a riói nyári játékok kezdete előtt. (MTI/EPA/Patrick B. Kraemer)

Rio de Janeiro, 2016. augusztus 2.
Michael Phelps tizennyolcszoros olimpiai bajnok amerikai úszó edz az Olimpiai Uszodában Rio de Janeiróban 2016. augusztus 2-án, három nappal a riói nyári játékok kezdete előtt. (MTI/EPA/Patrick B. Kraemer)

– Az egész egy kisgyerek álmával kezdődött. Szerettem volna megváltoztatni az úszósportot, és valami olyat tenni, amit előtte még soha senki. Ennek a megvalósítása elég jól sikerült – jelentette ki az olimpiák történetének legeredményesebb sportolója.


A 31 éves amerikai úszó szombaton azt mondta, amikor a verseny előtt leszállt a buszról és elindult a medence felé, majdnem elkezdett sírni. Meghatottan beszélt az utolsó bemelegítésről és arról, amikor utoljára képviselhette hazáját több ezer néző előtt az uszodában.

– Most feltettem a pontot az i-re, és elkezdődik egy új fejezet az életemben – tette egyértelművé, hogy 2020-ban, Tokióban már nem indul el. A 2012-es londoni játékok után is vissza akart vonulni, akkor azt tervezte, hogy profi golfra vált, de végül visszatért a medencébe.


Edzője, Bob Bowman szerint a 28 ötkarikás éremmel búcsúzó Phelps nemcsak egy különleges tehetség a nemzedékéből, hanem „lehet, hogy a következő tíz generációban sem lesz hozzá fogható úszó”.

Phelps elmondta, az olimpia után jóval több időt akar a családjával tölteni, és azt tervezi, hogy feleségül veszi menyasszonyát, később pedig talán egy-két úszóórát is ad majd a fiának. Phelps utolsó aranya egyben az Egyesült Államok 1001. ötkarikás elsősége volt. A „baltimore-i golyó” öt arannyal és egy ezüsttel zárta a riói játékokat, amivel a legeredményesebb lett a medencében.

Kapcsolódó Cikkek

 • Ronaldo nélkül is életveszélyes a Real

  Ronaldo nélkül is életveszélyes a Real

  Sima meccsen 3-0-re legyőzte a Real Madrid az AS Roma csapatát a labdarúgó Bajnokok Ligájában. A spanyol csapat 200- óta először lépett pályára a sorozatban Cristiano Ronaldo nélkül és a hiánya egyáltalán nem volt érzékelhető.

 • Dzsudzsák marad a napfényes Arábiában

  Dzsudzsák marad a napfényes Arábiában

  Dzsudzsák Balázs marad az Egyesült Arab Emírségekben, a magyar válogatott korábbi csapatkapitánya szerdán aláírt az élvonalbeli újonc al-Ittihad Kalbához, miután az al-Vahdával nem hosszabbította meg szerződését.

 • Lebontják a téli olimpia létesítményeit

  Lebontják a téli olimpia létesítményeit

  Egyre valószínűbb, hogy lebontják a phjongcshangi téli olimpia helyszíneinek nagy részét, mivel túl költséges a fenntartásuk. Hét hónappal az ötkarikás játékok befejezése után a létesítmények – sípályák, stadionok, csarnokok – többnyire üresen állnak, vagy már erősen leromlott állapotban vannak, és bár az olimpiát megelőzően számos tanulmány készült arról, hogy ezeket hogyan lehet majd hasznosítani, ebből egyelőre szinte semmi nem valósult meg.