2019. október 15., kedd
Teréz

Belföld

Biztonsági kockázat miatt költöztették el Portikot

Fokozott biztonsági kockázatú fogvatartott lett Portik Tamás. Az egykori Energol-vezért – a Lokál Extra információi szerint – múlt pénteken a Gyorskocsi utcából a Kozma utcai gyűjtőbe szállították. Úgy tudjuk, hazánk egyik legnagyobb börtönének Hosszúidős Speciális Részlegén (HSR) folytatja büntetése letöltését, ahol a magas biztonsági kockázatú fogvatartottakat helyezik el.
Budapest, 2015. október 16. Portik Tamás elsőrendű vádlott (k) a Prisztás-gyilkosság ügyében az ítélethirdetésen a Fővárosi Törvényszéken 2015. október 16-án. A megismételt elsőfokú eljárásban tíz év fegyházra ítélték Portik Tamást felbujtóként elkövetett emberölés miatt, a másodrendű vádlott, a tettes kilenc évet kapott, a harmadrendű vádlottat felmentették. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Lapunk értesülései szerint a pénteki költöztetés magát Portik Tamást is meglepte, nem tájékoztatták előre. Egyszer csak megérkezett a Gyorskocsi utcába a TEK, és látványos biztonsági intézkedések mellett vitték új helyére. A szállítójárművet a levegőből helikopter kísérte.


Mint ismeretes, Portik immár jogerős börtönbüntetését tölti Prisztás József egykori vállalkozó maffiamódszerekkel végrehajtott kivégzésének felbujtójaként, de az Aranykéz utcai robbantásos gyilkossággal kapcsolatban is vizsgálják a szerepét. Amennyiben ebben az ügyben másodfokon is elmarasztalják, több mint 20 évet kell majd lehúznia azután, hogy összbüntetésbe foglalják az ítéleteit.
Az olajos vállalkozó eddig viszonylag nyugodt és kulturált  körülmények között élhette magánzárkájában mindennapjait. A rabok között csak „szanatóriumnak” becézett Gyorskocsi utcai intézmény valóban minden fogvatartott álma. Igaz, a történelmi épület lakói főleg nők, de egy szinten férfi fogvatartottakat helyeztek el. 2013 decemberében adták át az épület keleti szárnyát, amely már az uniós követelmények szerint épült. Ide járnak rendszeresen az EU-s szervezetek képviselői és külföldi szakdelegációk is. Vagyis mintaintézmény!
A hirtelen költöztetés és az, hogy a HSR részlegben szállásolták el Portik Tamást, alátámasztja azt az információnkat, miszerint valamiféle olyan biztonsági kockázat merült fel, amely miatt a Gyorskocsi utcában már nem lehetett megoldani az őrzését. Azt nem tudni, a vállalkozót féltették-e valakitől, vagy egy esetleges szökéstől tartottak.
Lapunk meg nem erősített forrásból egyébként úgy tudja, új helyén is magánzárkában folytatja büntetése letöltését az egykori energolos.
Értesüléseinkkel kapcsolatban érdeklődtünk a Portik Tamást képviselő ügyvédi irodánál. Ott a pénteki átköltöztetés tényét megerősítették, ám arról, hogy miért, hová, milyen körülmények közé vitték ügyfelüket, nem kívántak nyilatkozni.kozma utcai börtön-google térkép

Kapcsolódó Cikkek