EUR: 310,23 Ft
CHF: 258,69 Ft
2018. április 20., péntek
Tivadar

Egyéb XVI.kerület

Csángó vendégek Rákosszentmihályon

A Kovász Egyesület húsz éve működik a kerületben és immár évek óta szervez táborozást csángó gyerekeknek. Idén sincs ez másképp, a rákosszentmihályi templom és plébániában rendezett csángó esten a Lokál Extra is ott volt.

Csángó est Rákosszentmihályi templom és plébánia ( Fotó: Sáfár Tibor)

Csángó est
Rákosszentmihályi templom és plébánia
( Fotó: Sáfár Tibor)

A Kovász Egyesületet húsz évvel ezelőtt a nériszentfülöpi Katolikus Általános Iskola megszervezéséért hozta létre Fülöp Dezső plébános. Persze a szervezet azóta több más dologgal is foglalkozik a kerületben.
– Hogy mást ne mondjunk, immár tizenharmadik alkalommal szervezzük meg csángó gyerekek táborozását a kerületben – mondta lapunknak Petrovics Sándor, az egyesület vezetője.


Csángó est Rákosszentmihályi templom és plébánia ( Fotó: Sáfár Tibor)

Nem csak a gyerekek, az őket elkísérő tanárok is felléptek ( Fotó: Sáfár Tibor)

– Idén 42 gyerek érkezett hozzánk Diószegből, Csíkfaluból és Bogdánfalváról. Lényegében ez nekik jutalomnyaralás, hiszen olyan gyerekek jöhettek, akik a moldvai falvakban, az ezeréves határon túl is magyarul tanulnak, ápolják hagyományainkat.
A gyerekek egy hetet tölthettek a kerületben, ez idő alatt rengeteg programon vehettek részt.

– A fiatalokat befogadó családoknál helyeztük el. Nagy öröm, hogy miután meghirdettük, hogy ilyen családokat keresünk, pillanatok alatt 24-en jelentkeztek.


A gyerekeket elvittük a Parlamentbe, jártunk az erzsébetligeti strandon, a Szent István-bazilikában, a Gellért-hegyen, a Margitszigeten. Mindez nem jöhetett volna létre, ha a kerületi román nemzetiségi önkormányzat, na és a kerületi vezetés nem áll mellettünk. Nagyon sok mindent köszönhetünk a kerületi önkormányzatnak.
A moldvai gyerekek természetesen idén is – mint minden évben – ünnepi műsorral kedveskedtek vendéglátóiknak.

A rákosszentmihályi templom és plébániában rendezett est fővédnöke Petrás Mária népdalénekes volt és Szatmáry Kristóf országgyűlési képviselő és Kovács Péter polgármester is védnöke volt a rendezvénynek. A szentmisét Koncsag László atya, a Gyulafehérvári Papnevelő Intézet spirituálisa, lelki vezetője celebrálta. Az est folyamán aztán a gyerekek előbb egy műsort adtak elő, majd táncház keretében együtt „buliztak”.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.