EUR: 323,94 Ft
CHF: 287,64 Ft
2018. szeptember 22., szombat
Móric

Egyéb XVI.kerület

Csángó vendégek Rákosszentmihályon

A Kovász Egyesület húsz éve működik a kerületben és immár évek óta szervez táborozást csángó gyerekeknek. Idén sincs ez másképp, a rákosszentmihályi templom és plébániában rendezett csángó esten a Lokál Extra is ott volt.

Csángó est Rákosszentmihályi templom és plébánia ( Fotó: Sáfár Tibor)

Csángó est
Rákosszentmihályi templom és plébánia
( Fotó: Sáfár Tibor)

A Kovász Egyesületet húsz évvel ezelőtt a nériszentfülöpi Katolikus Általános Iskola megszervezéséért hozta létre Fülöp Dezső plébános. Persze a szervezet azóta több más dologgal is foglalkozik a kerületben.
– Hogy mást ne mondjunk, immár tizenharmadik alkalommal szervezzük meg csángó gyerekek táborozását a kerületben – mondta lapunknak Petrovics Sándor, az egyesület vezetője.


Csángó est Rákosszentmihályi templom és plébánia ( Fotó: Sáfár Tibor)

Nem csak a gyerekek, az őket elkísérő tanárok is felléptek ( Fotó: Sáfár Tibor)

– Idén 42 gyerek érkezett hozzánk Diószegből, Csíkfaluból és Bogdánfalváról. Lényegében ez nekik jutalomnyaralás, hiszen olyan gyerekek jöhettek, akik a moldvai falvakban, az ezeréves határon túl is magyarul tanulnak, ápolják hagyományainkat.
A gyerekek egy hetet tölthettek a kerületben, ez idő alatt rengeteg programon vehettek részt.

– A fiatalokat befogadó családoknál helyeztük el. Nagy öröm, hogy miután meghirdettük, hogy ilyen családokat keresünk, pillanatok alatt 24-en jelentkeztek.


A gyerekeket elvittük a Parlamentbe, jártunk az erzsébetligeti strandon, a Szent István-bazilikában, a Gellért-hegyen, a Margitszigeten. Mindez nem jöhetett volna létre, ha a kerületi román nemzetiségi önkormányzat, na és a kerületi vezetés nem áll mellettünk. Nagyon sok mindent köszönhetünk a kerületi önkormányzatnak.
A moldvai gyerekek természetesen idén is – mint minden évben – ünnepi műsorral kedveskedtek vendéglátóiknak.

A rákosszentmihályi templom és plébániában rendezett est fővédnöke Petrás Mária népdalénekes volt és Szatmáry Kristóf országgyűlési képviselő és Kovács Péter polgármester is védnöke volt a rendezvénynek. A szentmisét Koncsag László atya, a Gyulafehérvári Papnevelő Intézet spirituálisa, lelki vezetője celebrálta. Az est folyamán aztán a gyerekek előbb egy műsort adtak elő, majd táncház keretében együtt „buliztak”.

Kapcsolódó Cikkek

 • Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Szerda este hetvenhét éves korában elhunyt Kulcsár Győző négyszeres olimpiai bajnok párbajtőröző. Csapatban háromszoros világbajnok, továbbá két világbajnoki ezüst- és négy bronzérem tulajdonosa, valamint többszörös országos bajnok.

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.