EUR: 310,27 Ft
CHF: 258,62 Ft
2018. április 20., péntek
Tivadar

Egyéb III.kerület

Cseritizzünk magunkért és másokért!

A Cseriti Szolgáltató Szociális Szövetkezet hat adományboltjából az egyetlen budai, a Perc utcában működő nyitotta meg először kapuit. Benéztünk, mert kíváncsiak voltunk, mi is ez pontosan.

Adománybolt a Perc utcában ( Fotó: Sáfár Tibor)

Társasjátékot is találhatunk itt bőven

Sáhy Gábor, a tárgyadományokat társadalmi célok érdekében, nonprofit modellben áruba bocsátó Cseriti hálózat vezetője Óbudán él családjával, nem véletlen, hogy az első Cseriti Pont is itt lelt otthonra.


Adománybolt a Perc utcában ( Fotó: Sáfár Tibor)

Sáhy Gábor egy régi, működő tangóharmónikát mutat, amely ugyancsak eladó ( Fotó: Sáfár Tibor)

– Az egész hobbijelleggel indult öt éve, azóta tudatosan dolgozunk azon, hogy megszólítsuk az embereket. Szemléletváltozást szeretnénk elérni a magyar társadalomban. Ma idehaza körülbelül a lakosság 10 százaléka tud vagy hallott már arról, hogy létezik ez a fajta cseriti újrahasználási mód. Előttünk a jövő, ott van még 90 százalék, amelyhez el kell jutnunk – mondta Sáhy Gábor. Hozzátette, az adománybolt központi gondolata és alapvető célja a segítés – önmagunk és mások érdekében egyaránt.

Adománybolt a Perc utcában ( Fotó: Sáfár Tibor)

A ruhaneműk mellett dísz és használati háztartási áruk is vannak ( Fotó: Sáfár Tibor)

– Adományboltjaink egyfelől a munkaerőpiacról kirekesztett emberek számára teremtenek munkalehetőséget, másfelől csökkentik a környezetünkben felhalmozódó, használatból kivont tárgyak, így a hulladék mennyiségét is. Újrahasználatra (reuse) ösztönöznek, szociális vásárlási lehetőséget biztosítanak a hátrányos helyzetűek számára. A társadalmi felelősségvállalás jegyében hozzájárulnak a környezeti fenntarthatóság, a tudatosabb fogyasztás szempontjainak elterjedéséhez is. Az adományozó nem halmoz fel feleslegessé vált tárgyakat, a vevő pedig vagy nagyon olcsón juthat számára szükséges alapvető használati eszközökhöz, vagy a piaci ár alatt vehet meg akár luxuscikkeket is – tudtuk meg Sáhy Gábortól. A Cseriti vezetője a Lokál Extrának elmondta, a „társadalmasítási folyamat” érdekében már „cseriti boxokat” is létrehoztak.


Adománybolt a Perc utcában ( Fotó: Sáfár Tibor)

A fiúkat a dvd-k, a nőket inkább az ékszerek érdeklik a kínálatból ( Fotó: Sáfár Tibor)

– Nyár elején kezdtük, már 30 nagy cégnél, vállalkozásnál van kint Budapesten, és nagyon jó a fogadtatása. Tervezzük, hogy iskolákba és közintézményekbe is bevisszük ezeket, hogy a fenntartható jövő érdekében minél korábban és minél több helyen találkozhassunk ezzel a szemléletmóddal.

Adománybolt a Perc utcában ( Fotó: Sáfár Tibor)

Még hasizom-erősítő pad is akad ( Fotó: Sáfár Tibor)

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.